Kontrollera och rapportera köldmedier
Köldmedier är ämnen som ingår i kylar, frysar, luftkonditionering, värmepumpar och fordon. Köldmedieanläggningar kan innehålla fluorerade växthusgaser (f-gaser) som påverkar klimatet vid läckage. Därför ska verksamheter som har köldmedier kontrollera sina aggregat och skicka in en årsrapport senast 31 mars varje år.
Krav från 14 ton CO2e eller mer
Kravet på att skicka in årsrapporter och anmäla installation eller konvertering av köldmedier gäller anläggningar med en sammanlagd köldmediemängd på totalt 14 ton koldioxidekvivalenter (CO2e) eller mer.
Varje aggregat med minst 5 ton koldioxidekvivalenter (CO2e) ska kontrolleras för läckage och räknas till den totala mängden för anläggningen.
Operatörens ansvar
En operatör med det tekniska ansvaret för anläggningar och utrustning med köldmedier är antingen en verksamhetsutövare, fastighetsägare eller fastighetsförvaltare. En kylentreprenör med tekniker är inte en operatör. Operatören har ansvar att:
Så skickar du in årsrapporten
Som operatör skickar du in årsrapporten för köldmedia i stadens e-tjänst senast 31 mars varje år. Rapporten ska innehålla de kontroller som har gjorts på anläggningen året innan. Kontrollera att aggregaten i rapporten är samma som i föregående årsrapport.
Kylentreprenören som gör kontrollerna och sammanställer årsrapporten ska vara certifierad. Det är även viktigt att uppgifterna om anläggningen och köldmedierna är uppdaterade och korrekta. Har du skrotat aggregat under föregående år kan du även bifoga skrotningsintyg i e-tjänsten.
Kontrollera läckage regelbundet
Hur ofta olika aggregat i din anläggning ska kontrolleras för läckage, beror på den mängd koldioxidekvivalenter (CO2e) i ton varje aggregat har. Kontrollen ska göras av en certifierad kylentreprenör. På INCERT:s webbsida kan du söka efter certifierade företag.
För att ta reda på hur mycket koldioxidekvivalenter dina aggregat har, kan du använda kylbranschens uträkningsmodell på alltomfgas.se/anlaggningskollen, eller kontakta ditt certifierade kontrollföretag.
Alla aggregat med köldmedier som innehåller fluorerande växthusgaser på minst 5 ton koldioxidekvivalenter (CO2e) ska kontrolleras för läckage enligt tabellen nedan:
Koldioxidekvivalenter per aggregat
|
Kontrollintervall
|
Från 5 till 50 ton CO2e (HFC)
|
Max 12 månader mellan kontrollerna
|
50 till 500 ton CO2e (HFC)
|
Max 6 månader mellan kontrollerna
|
500 ton CO2e eller mer (HFC)
|
Max 3 månader mellan kontrollerna
|
Anmäl installation och konvertering
Om din verksamhet har eller ska installera köldmedieutrustning med en sammanlagd mängd på 14-ton CO2-ekvivalenter eller mer, så ska den vara registrerad. Du ska anmäla installationen i ett mejl med bifogat installationsprotokoll till miljoforvaltningen@helsingborg.se. Samma sak gäller om du planerar att konvertera ett aggregat på 14 ton CO2e eller mer, genom att byta ut köldmediet.
Det här ska du redovisa i anmälan till miljöförvaltningen om du installerar eller konverterar en köldmedieanläggning:
Skicka in skrotningsintyg
Certifierade kylfirmor får skrota köldmedieutrustning och anläggningar som inte är i drift längre. När det är gjort ska verksamhetens operatör skicka in ett skrotningstyg till miljöförvaltningen. Intyget kan antingen skickas in i e-tjänsten som en del av årsrapporten, eller mejlas till miljöförvaltningen som ett eget intyg från den certifierade kylentreprenören som har gjort skrotningen.
Nytt förbud att fylla på kylutrustning
Från 1 januari 2025 är det förbjudet att fylla på kylutrustning med nytt köldmedium som har uppvärmningspotential (GWP) på 2 500 eller mer. Det nya förbudet gäller alla utrusningar oavsett fyllnadsmängd.
Fram till 1 januari 2030 är det däremot tillåtet att fylla på kylutrustning med regenererat eller återvunnet köldmedium. Läs köldmedietabellen på alltomfgas.se för att se vilka förbud som gäller för olika aggregat.
Miljösanktionsavgift
Om din verksamhet inte följer de lagstadgade kraven kan du behöva betala en miljösanktionsavgift, som miljöförvaltningen är skyldig att ta ut enligt förordningen om miljösanktionsavgifter (2012:259). Avgiften betalas till svenska staten.
Svar på vanliga frågor
Här finns svar på vanliga frågor om köldmedier i verksamheter.