Livsmedelsverksamhet
Du som driver en livsmedelsverksamhet ansvarar för att dina livsmedel är säkra att äta, att de är rätt märkta och att de håller den kvalitet som utlovas. Livsmedel är inte bara mat. Drycker, kosttillskott, prestationshöjande preparat och liknande produkter är också det.
Det är vi på miljöförvaltningen i Helsingborgs stad som har ansvar att kontrollera att alla verksamheter i kommunen följer livsmedelslagstiftningens krav. Vi bedriver tillsyn, vilket betyder att vi kontrollerar att du och andra livsmedelsföretagare följer de lagar och regler som finns. Målet är att ingen ska bli sjuk eller vilseledd av den mat som du serverar eller säljer. Vi arbetar på uppdrag av folkvalda politiker i miljönämnden.
Vi behöver din information
För att vi ska kunna bedriva en effektiv livsmedelskontroll krävs att vi har uppdaterad information om just din verksamhet. Därför är det viktigt att du i god tid informerar oss om att du ska starta en livsmedelsverksamhet, göra en förändring i din livsmedelsverksamhet eller avsluta den helt. Det spelar ingen roll om du driver verksamheten i vinstsyfte eller inte.
Anmäl din verksamhet i e-tjänsten
Använd stadens e-tjänster för att registrera, förändra eller avregistrera din livsmedelsverksamhet.
E-tjänster för livsmedelsföretag
Registrera alltid innan du startar
En registrering hos bolagsverket eller skattemyndigheten ersätter inte en registrering hos oss på miljöförvaltningen. Tänk på att du måste registrera din verksamhet i e-tjänsten innan du startar, annars begår du ett brott mot livsmedelslagstiftningen och riskerar åtal.
Vid ett ägarbyte eller om verksamheten flyttar måste du alltid registrera din anläggning på nytt. Samma sak gäller vid en ombildning av ditt livsmedelsföretag, där verksamheten drivs med ett nytt organisationsnummer, även om det är samma personer som driver den.
Informera när du förändrar något
När du förändrar din livsmedelsverksamhet måste du informera miljöförvaltningen om det. Förändringen kan i vissa fall påverka din verksamhets riskklassning, så att behovet av kontroll och avgiften för den behöver ändras. Här är några exempel på förändringar som behöver anmälas till oss i e-tjänsten.
- Storleken på din verksamhets produktion har ökat eller minskat.
- Din verksamheten har ändrat inriktning, till exempel från café till restaurang eller från mottagningskök till tillagningskök.
- Din verksamhets produkter börja vända sig till känsliga konsumentgrupper, eller slutar med det.
- Din verksamhets ansvar för märkning och presentation av livsmedel har förändrats.
Avsluta i god tid
Om din livsmedelsverksamhet ska upphöra, är det viktigt att du avregistrerar den så snart du vet om det. Det sparar både oss och dig själv tid och onödigt arbete. Du avregistrerar din verksamhet i e-tjänsten och legitimerar dig med e-legitimation.
Observera att din kommentar blir en allmän handling som kan komma att läsas av andra.
Ange din e-postadress för att få återkoppling på din feedback.