Livsmedelsverksamhet

Du som driver en livsmedelsverksamhet ansvarar för att dina livsmedel är säkra att äta, att de är rätt märkta och att de håller den kvalitet som utlovas. Livsmedel är inte bara mat. Drycker, kosttillskott, prestationshöjande preparat och liknande produkter räknas också som livsmedel.

Det är vi på miljöförvaltningen i Helsingborgs stad som ansvarar för att kontrollera att alla verksamheter i kommunen följer livsmedelslagstiftningens krav. Vårt uppdrag är att bedriva tillsyn, det vill säga kontrollera att du som livsmedelsföretagare följer de lagar och regler som finns, för att ingen ska bli sjuk eller vilseledd av den mat som du serverar eller säljer. Detta på uppdrag av miljönämnden, som består av folkvalda politiker.

Vi behöver din information

För att vi ska kunna bedriva en effektiv livsmedelskontroll krävs att vi har uppdaterad information om just din verksamhet. Därför är det viktigt att du i god tid informerar oss om att du ska starta en livsmedelsverksamhet, göra en förändring i din livsmedelsverksamhet eller avsluta den helt. Det spelar ingen roll om du driver verksamheten i vinstsyfte eller inte.

Registrera alltid innan du startar

En registrering hos bolagsverket eller skattemyndigheten ersätter inte en registrering hos oss på miljöförvaltningen. Tänk på att du måste registrera din verksamhet innan du startar, annars begår du ett brott mot livsmedelslagstiftningen och riskerar åtal.

Läs mer om att driva en livsmedelsverksamhet

Anmäl din verksamhet i stadens e-tjänster

Använd stadens e-tjänster för att registrera, förändra eller avregistrera din livsmedelsverksamhet. Du hittar rätt tjänster under fliken ”Livsmedel”.

Fick du hjälp av informationen på sidan?

Kontakta kommunen — en väg in

När du kontaktar oss är det kommunvägledarna på Helsingborg kontaktcenter som tar hand om dina frågor. Ditt ärende sparas och blir en allmän handling som kan komma att läsas av andra. Du hittar information om hur Helsingborgs stad behandlar personuppgifter längst ner på sidan.

Helsingborgs stad i sociala medier:
Facebook
Instagram
Linkedin

Öppettider

Måndag–onsdag: 08:00 - 17:00

Torsdag: 08:00 - 18:00

Fredag: 08:00 - 17:00

Avvikande öppettider kan förekomma i samband med röda dagar, samt dag innan röd dag.

Chatta

Få svar direkt – chatta med en kommunvägledare.

Mejla

Få svar inom 24 timmar
kontaktcenter@helsingborg.se

Besök

Besök oss på Helsingborg Kontaktcenter på Stortorget 17.

Ring

Prata med en kommunvägledare på telefon 042-10 50 00