Livsmedelskontroll
I Helsingborg ska invånare och besökare tryggt kunna dricka vatten ur kranarna och äta mat på restauranger utan att riskera att bli sjuka. Det är du som driver en livsmedelsverksamhet som ansvarar för att dina livsmedel är säkra att äta, att de är rätt märkta och håller den kvalitet som utlovas. Livsmedel är inte bara mat.
För att ha kontroll över detta finns miljönämnden, den myndighet i kommunen som utför tillsyn och kontrollerar att din livsmedelsverksamhet följer de lagar och krav som finns. Miljönämnden består av folkvalda politiker. Miljönämnden har gett miljöförvaltningen i uppdrag att kontrollera att livsmedelsföretagare i Helsingborg följer de lagar och regler som finns.
Säkra livsmedel och korrekt information
Miljöförvaltningens inspektörer gör besök i din verksamhet för att kontrollera redlighet och livsmedelssäkerhet.
Med redlighet menar vi att konsumenten ska få det som den betalar för och inte bli lurad. För dig som företagare innebär det att märkning och presentation av livsmedlen ska följa reglerna och att informationen till kunderna ska vara korrekt. Drycker, kosttillskott, prestationshöjande preparat och liknande produkter räknas också som livsmedel.
Med livsmedelssäkerhet menar vi bland annat att livsmedlen ska hanteras, tillagas och förvaras på ett säkert sätt i verksamheten, så att dina gäster inte blir sjuka av den maten du serverar. Därför är det viktigt att ha tydliga rutiner och sköta sin egen kontroll i verksamheten.
Du betalar för tiden ärendet tar
keyboard_arrow_down
Du betalar för att vi ska kontrollera att din verksamhet har rutiner för att följa livsmedelslagstiftningen. Avgiften är baserad på antalet timmar som läggs ner i varje kontrollärende. I tiden för ärendet räknas miljöinspektörens förberedelser, besök och efterarbete. Det handlar till exempel om att planera kontrollens innehåll utifrån tidigare kontrollresultat och aktuella kontrollplaner, kontrollera företagsuppgifter, granska redovisningar, göra bedömningar, ta beslut och skriva kontrollrapport. Alltså betalar du för fler timmar än själva besöket.
Mer om avgifter för livsmedelsföretag
Vi kontrollerar där riskerna finns
keyboard_arrow_down
Vår kontroll är riskbaserad. Det betyder att vi i vår kontroll lägger fokus där vi bedömer att de största riskerna finns och att vi kontrollerar olika saker hos olika verksamheter. Ibland arbetar vi även med riktade kontrollinsatser med ett speciellt fokus. Detta innebär att kontrollerna i din verksamhet kommer att variera från en gång till en annan.
Du kan förbereda dig genom att se till att ha bra rutiner i din verksamhet och att personalen har den kunskap som de behöver för arbetet de ska utföra.
Du är skyldig att samarbeta
keyboard_arrow_down
Enligt livsmedelslagen är livsmedelsföretag skyldiga att samarbeta med oss som kontrollmyndighet och släppa in oss i livsmedelslokalen, så att vi kan kontrollera alla de utrymmen vi anser vara nödvändiga för kontrollen. Detta gäller även om livsmedelsverksamhetens ägare inte är på plats.
Skyldigheten att samarbeta innebär även att din verksamhet låter oss ta del av de dokument som vi frågar efter. Vi kan till exempel behöva titta på följesedlar, kassautdrag och menyer för att kontrollera att det som finns där också är de produkter som ni köper in och säljer.
Du är även skyldig att samarbeta med oss när det gäller åtgärder för att minska risker för konsumenter och att informera oss om du har anledning att misstänka att ett livsmedel inte är säkert.
Vi är en del av livsmedelskontrollen i Sverige
keyboard_arrow_down
Ansvaret för livsmedelskontrollen i landet delas mellan kommuner, länsstyrelser och Livsmedelsverket.
Kommuner
Kommunerna kontrollerar exempelvis dricksvattenproducenter, butiker, restauranger, skolkök och grossister. Totalt cirka 1300 verksamheter i Helsingborgs kommun.
Länsstyrelser
Länsstyrelserna ansvarar för kontrollen av primärproducenter som enskilda jordbruk, men också av exempelvis uppfödare, fiskare och bärplockare. Länsstyrelserna kontrollerar även att kommunernas kontroll följer lagstiftningen.
Livsmedelsverket
Livsmedelsverket är den myndighet som leder och samordnar landets livsmedelskontroll. Hur livsmedelskontrollen ska gå till och vilka mål och prioriteringar som finns för kontrollen beskrivs i den Nationella kontrollplanen.
Livsmedelsverket kontrollerar dessutom själv anläggningar med animaliska råvaror, såsom slakterier, äggpackerier, musselodlingar, större mejerier, fiskanläggningar med mera, totalt drygt 1300 anläggningar i Sverige. Livsmedelsverket ansvarar även för kontrollen av importerade livsmedel på gränskontrollen. För att göra kontrollen likvärdig över hela landet granskar även Livsmedelsverket kommunernas livsmedelskontroll. Livsmedelsverket kontrollerar också att länsstyrelsernas kontroll följer lagstiftningen.
EU
Livsmedelslagstiftningen är, med några få undantag, gemensam för hela EU. EU kontrollerar även att medlemsstaternas livsmedelskontroll följer den gemensamma lagstiftningen.
Observera att din kommentar blir en allmän handling som kan komma att läsas av andra.
Ange din e-postadress för att få återkoppling på din feedback.