Anmäl kyltorn i din verksamhet

Du som har ett kyltorn i din verksamhet ska anmäla det till miljöförvaltningen. Anmälan är ett lagkrav och hjälper oss att förebygga spridning av sjukdomen legionella.

På den här sidan:

Ett blått och två vita kyltorn i olika verksamheter. Foton: Stockholms stad Ett blått och två vita kyltorn i olika verksamheter. Foton: Stockholms stad
Kyltorn i olika verksamheter. Foton: Stockholms stad

Har du ett kyltorn i din verksamhet?

Kyltorn används för att föra bort överskottsvärme från en kylprocess. Anläggningarna förekommer bland annat i luftkonditionering och i olika industriprocesser. Några exempel på verksamheter där kyltorn kan finnas är livsmedelsindustrier, kyllager, idrottsanläggningar och i kylsystem för fastigheter. Anläggningar kan ha öppna och slutna kyltorn, torrkylare med vattenspridningsmunstycken och skrubbersystem som används för att ta bort föroreningar från gaser genom kemiska reaktioner eller fysiska processer.

Anmäl ditt kyltorn och slipp avgifter

Du som använder eller ska uppföra ett kyltorn ska skicka in en anmälan till miljöförvaltningen. Det är ett lagkrav sedan den 1 februari 2024. Du anmäler ditt kyltorn i stadens e-tjänst. När du ska göra din anmälan beror på när du har uppfört eller tagit ditt kyltorn i drift.:

  • Kyltorn som är uppfört eller i drift före den 1 februari 2024 ska anmälas senast 31 december 2024.

Om du efter slutdatumet använder ett befintligt kyltorn (i drift före 1 februari 2024) utan att ha anmält det, måste du betala en miljösanktionsavgift på 5000 kronor.

  • Kyltorn som är uppfört eller i drift efter den 1 februari 2024 ska anmälas senast 31 juli 2024.

Om du efter slutdatumet uppför eller använder ett nytt kyltorn (uppfört eller i drift efter 1 februari 2024) utan att ha anmält det, måste du betala en miljösanktionsavgift på 5000 kronor.

Undantag för miljöfarliga verksamheter

Om ditt kyltorn finns i en miljöfarlig verksamhet som redan är anmälnings- eller tillståndspliktig enligt reglerna i miljöprövningsförordningen (2013:251), behöver du inte göra någon anmälan.

Därför gäller anmälningsplikt för kyltorn

Regeringen har beslutat om anmälningsplikt för kyltorn för att förebygga risken för spridning av sjukdomen legionella. Det betyder att förordningen (1998:899) om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd ändras.

Miljöförvaltningen gör förebyggande tillsyn av kyltorn, men har även ansvar att smittspåra vid fall av legionella. För att vi ska kunna göra vårt uppdrag och förebygga smittspridning vid ett utbrott, behöver vi få kunskap om var kyltornen i Helsingborg finns.

Hur kan kyltorn sprida legionella?

Vid nedkylningen i ett kyltorn tillförs vatten i luftflödet. Då bildas mikroskopiska vattendroppar (aerosoler) av kylvatten som ofta håller en temperatur som gynnar tillväxt av legionellabakterier. Anläggningar som inte sköts på rätt sätt kan därför riskera att sprida legionella. Även om antalet dokumenterade fall är relativt få, kan ett enda utbrott drabba många människor, då bakterierna riskerar att spridas långa sträckor med de mikroskopiska vattendropparna.

Dokumentera din egenkontroll

Du behöver ha säkra rutiner för kontroll och skötsel av kyltornen i din verksamhet. Eftersom verksamheter med kyltorn är anmälningspliktiga ska din egenkontroll dokumenteras skriftligt. Dina rutiner ska bland annat se till att utrustning kontrolleras regelbundet och att hälsorisker förebyggs vid anläggningen.

Fick du hjälp av informationen på sidan?

Kontakta kommunen — en väg in

När du kontaktar oss är det kommunvägledarna på Helsingborg kontaktcenter som tar hand om dina frågor. Ditt ärende sparas och blir en allmän handling som kan komma att läsas av andra. Du hittar information om hur Helsingborgs stad behandlar personuppgifter längst ner på sidan.

Helsingborgs stad i sociala medier:
Facebook
Instagram
Linkedin

Öppettider

Måndag–onsdag: 08:00 — 17:00

Torsdag: 08:00 — 18:00

Fredag: 08:00 — 17:00

Avvikande öppettider kan förekomma i samband med röda dagar, samt dag innan röd dag.

Chatta

Få svar direkt – chatta med en kommunvägledare.

Mejla

Få svar inom 24 timmar
kontaktcenter@helsingborg.se

Besök

Besök oss på Helsingborg Kontaktcenter på Stortorget 17.

Ring

Prata med en kommunvägledare på telefon 042-10 50 00