Växthus

Produktionen i Helsingborgs växthus är omfattande. Ett exempel på det är att ungefär en tredjedel av de svenskodlade gurkorna i landet odlas i vår kommun. Du som har växthusodling kan få hjälp av miljöförvaltningen när det gäller miljöfrågor och regler om kemikalier, växtnäring, avfall och förorenad mark.

Samla upp överskottsvatten

Överskottsvatten från växthus kan vara näringsrikt och förorenat av växtskyddsmedel. Miljönämnden ställer därför krav på att växthusverksamheter ska samla upp och ta om hand sitt överskottsvatten i de fall där det finns en risk att förorenat vatten läcker ut till omgivningen. Ett vanligt krav är att verksamheterna ska recirkulera sitt överskottsvatten i odlingen. Jordbruksverket har mer information om rening av överskottsvatten.

Skydda vattendrag från växtskyddsmedel

Små mängder växtskyddsmedel förorenar stora volymer vatten. Mätningar i vattendrag med närliggande växthus har visat att de flesta av de undersökta växthusen läcker till vattendraget. Men några av växthusen stack ut och läckte knappt något. Det gör att forskarna anser att ett aktivt arbete för att minska riskerna för läckor kan ge goda resultat..

Effektivisera energianvändningen

Växthusodling kräver många gånger stora mängder energi. Men det går att effektivisera energianvändningen för att både spara pengar och minska företagets klimatpåverkan. Du kan få stöd för att investera i förnybar energi eller för att göra en energikartläggning.

Anmäla bränslepannor

Du måste lämna in en anmälan om miljöfarlig verksamhet till miljönämnden om du ska installera en pelletspana, flispanna, eller en annan förbränningsanläggning med en sammanlagd installerad effekt på mer än 500 kilowatt. Du gör anmälan i stadens e-tjänst och legitimerar du dig med din e-legitimation via BankID. Det är anläggningens totala effekt som räknas. Detta betyder att om du till exempel planerar att installera två fastbränslepannor på vardera 490 kilowatt så måste du anmäla detta till miljöförvaltningen även om varje panna har en effekt på mindre än 500 kilowatt.

Registrera förbränningsanläggning

Om din förbränningsanläggning har en sammanlagd installerad effekt på mer än 1 megawatt men högst 50 megawatt så ska den registreras innan den tas i drift. Bestämmelsen finns i förordningen (2018:471) om medelstora förbränningsanläggningar. Miljöförvaltningen är i de flesta fall tillsynsmyndighet över de förbränningsanläggningar som finns i Helsingborg.

För att registrera din förbränningsanläggning ska du lämna en underrättelse om medelstor förbränningsanläggning i stadens e-tjänst. För handläggning av anmälan tar miljöförvaltningen ut en avgift enligt en särskild taxa. När du loggar in i e-tjänsten legitimerar du dig med din e-legitimation via BankID.

Bestämmelsen om registrering gäller från olika datum beroende på när din anläggning har tagits eller ska tas i drift:

  • Nya anläggningar ska registreras innan de tas i drift. Detta gäller anläggningar som tas i drift från och med den 20 december 2018.
  • 2018-anläggningar* med en anläggningseffekt som är högre än 5 megawatt ska registreras senast den 1 januari 2024
  • 2018-anläggningar* med en anläggningseffekt som är högst 5 megawatt ska registreras senast den 1 januari 2029

* En 2018-anläggning är en medelstor förbränningsanläggning som tagits i drift innan den 20 december 2018.

Utöver registreringen kan du även behöva anmäla eller söka tillstånd enligt miljöbalken för din medelstora förbränningsanläggning. Läs mer om att anmäla miljöfarlig verksamhet. På Naturvårdsverkets webbplats finns mer information om andra krav på medelstora förbränningsanläggningar.

Riva eller bygga till växthus

När du vill riva dina växthus eller bygga ut din verksamhet kan miljöförvaltningen vid behov kräva att du gör en översiktlig undersökning av marken för att kontrollera om det finns några föroreningar som behöver hanteras. I de allra flesta fall behöver du anlita en utomstående expert för att undersökningen ska genomföras på rätt sätt. För att bygga ut eller bygga om kan du också behöva söka bygglov.  

Samla in krukor och förpackningar

När du använder en förpackning, exempelvis en kruka, för att skydda, presentera eller underlätta hanteringen av en vara anses du vara en producent av förpackningar. Det betyder att du också har ett ansvar att samla in förpackningarna när de blir avfall, eller ansluta dig till ett insamlingssystem som tar det ansvaret. Producentansvaret gäller bland annat krukor som bara används vid försäljning och transport av växter, och inte följer med växten under hela dess livstid. Krukor som följer med växten under hela dess livstid omfattas däremot inte av producentansvaret för förpackningar.

Fick du hjälp av informationen på sidan?

Kontakta kommunen — en väg in

När du kontaktar oss är det kommunvägledarna på Helsingborg kontaktcenter som tar hand om dina frågor. Ditt ärende sparas och blir en allmän handling som kan komma att läsas av andra. Du hittar information om hur Helsingborgs stad behandlar personuppgifter längst ner på sidan.

Helsingborgs stad i sociala medier:
Facebook
Instagram
Linkedin

Öppettider

Måndag–onsdag: 08:00 — 17:00

Torsdag: 08:00 — 18:00

Fredag: 08:00 — 17:00

Avvikande öppettider kan förekomma i samband med röda dagar, samt dag innan röd dag.

Chatta

Få svar direkt – chatta med en kommunvägledare.

Mejla

Få svar inom 24 timmar
kontaktcenter@helsingborg.se

Besök

Besök oss på Helsingborg Kontaktcenter på Stortorget 17.

Ring

Prata med en kommunvägledare på telefon 042-10 50 00