Tatuering och piercing
Du som vill starta eller driver en verksamhet som erbjuder tatuering, piercing eller öronhåltagning med håltagningspistol och engångskasseter måste anmäla den till miljöförvaltningen. Du behöver bland annat ha en anpassad lokal och goda hygienrutiner för att minska risken för blodsmitta och annan smitta i din verksamhet.
-
- Anmäl din verksamhet före starten
- Välj rätt hygienlokal för din verksamhet
- Anmäl flytt och varje verksamhet i lokalen
- Ambulerande verksamhet
- Följ råd och hygienkrav
- Få en förhandsinspektion av lokalen
- Sälja och använda kosmetiska produkter
- Förvara och ta hand om farligt avfall
- Använd sterila instrument
- Informera kunden
- Tatueringsfärger och märkning
Anmäl din verksamhet före starten
Tatuering och piercing är exempel på så kallade anmälningspliktiga verksamheter som ska anmälas till miljöförvaltningen. Verksamheterna måste anmälas eftersom det finns en risk att smittor eller sjukdomar sprids med blod vid behandlingar med stickande och skärande redskap.
Du anmäler din verksamhet i stadens i e-tjänst senast sex veckor innan start. I anmälan beskriver du din verksamhet och bifogar en ritning över lokalen som visar:
-
behandlingsrum
-
handtvätt- och rengöringsvaskar, utslagsvask och städutrymme
-
toalett, ventilationsdon och hur ventilationen i lokalen fungerar.
När du anmäler verksamheten i e-tjänsten legitimerar du dig med din e-legitimation via BankID på mobilen eller i datorn. Kontakta din bank för att få hjälp att börja använda e-legitimation.
Du får starta din verksamhet tidigast sex veckor efter att din anmälan kommit in till miljöförvaltningen, om inte förvaltningen bestämmer något annat. För anmälan får du betala en anmälningsavgift på sex timmar. Om du startar verksamheten, utan att anmäla den till miljöförvaltningen kan du få betala en miljösanktionsavgift.
Välj rätt hygienlokal för din verksamhet
En lokal som ska användas för hygienisk behandling, behöver vara på ett sätt som eliminerar risken för smittspridning. Här är några punkter som är viktiga att tänka på när du väljer lokal för din verksamhet:
Anmäl flytt och varje verksamhet i lokalen
Om du ska flytta en anmälningspliktig verksamhet till en ny lokal eller adress, så ska du anmäla det i god tid till miljöförvaltningen. Om din verksamhet har visat upp goda rutiner tidigare kan anmälningsavgiften bli lägre.
När flera anmälningspliktiga verksamheter delar, eller vill dela samma lokal, ska varje verksamhet lämna in en egen anmälan till miljöförvaltningen.
Ambulerande verksamhet
Ambulerande verksamheter som gör behandlingar hemma hos kunder, eller på till exempel en mässa ska anmälas till den kommun där lokalen för rengöring finns. De verksamheterna ska också informera övriga kommuner som de är verksamma i.
Följ råd och hygienkrav
God hygien är väldigt viktigt vid tatuering och piercing. Förutom rena händer så bör du ha handskar och före behandling ska du alltid ha tvättat händerna med tvål och vatten. Du ska också använda handdesinfektionsmedel, även om du använder dig av handskar. Händerna torkar du med papper eller med en frottéhandduk som du tvättar efter användning. Dina naglar bör vara kortklippta och du ska inte ha smycken eller klocka när du arbetar.
Läs mer om hygienkrav, rengöring och desinficering.
Få en förhandsinspektion av lokalen
Kontakta gärna miljöförvaltningen redan när du planerar din verksamhet. Då kan vi i ett tidigt skede komma med synpunkter och råd om utformning och inredning för din lokal. Du har också möjlighet att få en förhandsinspektion av en planerad lokal, om du kan redovisa en ritning eller skiss över hur du tänkt att den ska se ut.
När du planerar lokalen är det viktigt att tänka igenom var du ska ha din behandlingsplats, utrymmen för rengöring av redskap, städutrymme, och var vaskarna för handtvätt, rengöring av redskap och städning ska vara. Kontrollera också vilken ventilation lokalen har och var till- och frånluftsdonen sitter. De här uppgifterna ritar du sedan in på din skiss.
Om du efter inspektionen väljer att gå vidare och anmäla din verksamhet ingår denna förhandsinspektion i anmälningsavgiften. I annat fall får du betala en timavgift.
Sälja och använda kosmetiska produkter
Om du säljer eller använder andras kosmetiska produkter i din verksamhet, så har du ett ansvar även för de produkterna. Var därför noga med vilka produkter du väljer, kontrollera att märkningen stämmer och att särskilda försiktighetsåtgärder finns på svenska. Skulle vi vid en tillsyn göra en kontroll av märkningen och den visar sig vara fel kan du komma att få betala en miljösanktionsavgift.
Läs mer om försäljning av kosmetiska produkter.
Förvara och ta hand om farligt avfall
Använda stickande och skärande redskap som är engångsmaterial ska förvaras utan risk för skador, helst i en punktionssäker behållare märkt med smittförande avfall. Smittförande avfall ska inte förvaras längre än tre år i behållaren, även om den inte är full.
Ditt farliga avfall ska sedan lämnas in till en avfallsanläggning som tar emot farligt avfall. Du anmäler transporten till länsstyrelsen och lämnar sedan själv behållaren till en avfallsanläggning, eller så anlitar du en godkänd avfallstransportör.
Fråga alltid efter mottagnings-/leveranskvitto på lämnat riskavfall, av avfallsanläggningens personal eller från din transportör och spara dessa uppgifter i minst tre år. Du ska kunna vissa upp kvittot för miljöförvaltningen eller annan tillsynsmyndighet som frågar efter det.
Apotek tar inte emot smittförande avfall som kommer från hygienverksamheter.
Från och med den 1 november 2020 skärptes kraven på att alla verksamheter ska rapportera uppgifter om sitt farliga avfall, exempelvis stickande och skärande avfall, till ett nytt avfallsregister. Syftet med det nya avfallsregistret är att säkerställa att avfallet slutligen tas omhand på rätt sätt. Mer information om de nya regler och hur du registrerar uppgifterna hittar du på Naturvårdsverkets webbplats.
När du lämnar ifrån dig ditt farliga avfall, antingen till en avfallsanläggning eller till en transportör, ska du rapportera det till Naturvårdsverkets avfallsregister.
Använd sterila instrument
Nålar och andra instrument som använd för tatuering eller piercing ska vara sterila, oavsett om du själv autoklaverar dessa eller om du köper dem. Använder du en autoklav för att sterilisera rörformade instrument ska den funktionstestas regelbundet vilket kan ske med autoklavtejp för att säkerställa att instrumenten blir sterila. Ska du inte använda instrumenten direkt efter sterilisering behöver du använda dig av sterilpåsar vid steriliseringen. Sterilpåsen ska då märkas upp med det datum steriliseringen gjordes då en oöppnad påse endast är steril i sex månader. Köper du nålar ska de vara singelförpackade, sterilmärkta samt inneha ett bäst före-datum och ett lot-nummer.
Informera kunden
Innan ingreppet bör du informera kunden om att personer i en del yrken inte får ha piercingar eller tatueringar på vissa kroppsdelar eller jobba förrän såren läkt. Det är även viktigt att alla smycken uppfyller gällande regler om nickel på grund av risken för allergi. Piercingsmycken får släppa ut maximalt 0,2 mikrogram/kvadratcentimeter och vecka. Ytbehandling som ska förhindra nickelavgång från smycket måste hålla för minst två års slitage.
Tatueringsfärger och märkning
Du får endast använda tatueringsfärger märkta ”blandning för användning i tatueringar eller permanent makeup” i din verksamhet. Tatueringsfärgerna ska uppfylla de svenska reglerna i Läkemedelsverkets föreskrifter om tatueringsfärger samt Reach-förordningen, CLP-förordningen, Biocidförordningen och Förordning (2012:503) om tatueringsfärger som gäller i EU. Läkemedelsverket ansvarar för tillsynen av tatueringsfärger i Sverige och har mer information om vilka regler som gäller.
Du har olika krav på dig beroende på vilken aktör du är, men oavsett om du är tillverkare, importör, distributör eller tatuerare så har du ansvar för färgens innehåll. Tänk på att tatueringsfärger som släpps ut och används inom EU/EES inte får innehålla sådana halter av skadliga ämnen som överskrider koncentrationsgränser enligt post 75 i bilaga XVII till Reach-förordningen.
Färgen ska även vara steril, för tatuerare gäller det fram tills att förpackningen öppnats. Tillverkare och importörer (även vid införsel) ska anmäla färgerna till Läkemedelsverkets produktregister inom en månad. Vid försäljning av färg ska du även kontrollera att rätt märkning finns.
Du som endast tatuerar måste säkerställa att färgerna har märkning, eller annan dokumentation från tillverkaren eller distributören, så du kan lämna efterfrågad information till kunderna. Om du som tatuerare köper en färg som saknar rätt märkning bör du påpeka detta för din leverantör.
Observera att din kommentar blir en allmän handling som kan komma att läsas av andra.
Ange din e-postadress för att få återkoppling på din feedback.