Bakgrund till rökförbudet

Den 1 juli 2019 började ett utökat rökförbud att gälla. Det som omfattar utomhusmiljöer i större utsträckning än tidigare. Sedan den 1 augusti 2022 har definitionen av rökning vässats ytterligare. Här följer en förenklad genomgång om vad som gäller.

Varför skyltar vi om rökförbud?

Anledningen till ett utökat rökförbud är, utöver förbättrad folkhälsa och mer hälsosam arbetsmiljö för många, att avnormalisera rökning, som är en av de främsta orsakerna till cancer i Sverige i dag. I Lag (2018:2088) om tobak och liknande produkter beskrivs vad som räknas till rökfria miljöer.

Med rökning avses:

  • Rökning av tobak.
  • Inhalering efter förångning eller annan upphettning av tobak.
  • Användning av elektroniska cigaretter.
  • Rökning av örtprodukter för rökning.
  • Användning av andra produkter som till användningssättet motsvarar rökning men som inte innehåller tobak.

Till rökfri utomhusmiljö räknas:

  • Uteservering
  • Utomhusområde i anslutning till kollektiva färdmedel
  • Inhägnad idrottsanläggning utomhus
  • Lekplats som allmänheten har tillträde till
  • Entré till lokal och annat utrymme som allmänheten har tillträde till
  • Rökfri skolgård

Ansvar för att upprätthålla rökförbudet

Den som äger eller disponerar en lokal, annat utrymme eller ett område utomhus som omfattas av rökförbud, ansvarar för att bestämmelserna följs. Den som är ansvarig ska genom skyltning tydligt informera om rökförbudet och vid behov ingripa med information och tillsägelser. Om någon trots tillsägelse röker där rökning inte är tillåten, får denne avvisas.

Tillsyn

Kommunen har tillsynsansvaret för de rökfria utomhusmiljöerna. Kommunens tillsynsansvar innebär bland annat att kontrollera att den ansvarige följer lagens krav samt lämna information och råd till den ansvarige. Kommunen får i sin tillsyn av de rökfria utomhusmiljöerna meddela de förelägganden och förbud som behövs för att lagens bestämmelser ska följas.

Straff

Det är inget straff (exempelvis böter eller fängelse) kopplat till reglerna om rökfria utomhusmiljöer enligt lagen. Det är alltså inte straffbart att röka inom ett område med rökförbud. Inte heller den som är ansvarig för rökförbudet kan få något straff om hen inte gör tillräckligt för att se till så att förbudet följs. Däremot kan kommunen under vissa förutsättningar besluta om föreläggande eller förbud, med eller utan vite (en administrativ sanktion), mot den som är ansvarig för rökförbudet.

Fick du hjälp av informationen på sidan?

Kontakta kommunen — en väg in

När du kontaktar oss är det kommunvägledarna på Helsingborg kontaktcenter som tar hand om dina frågor. Ditt ärende sparas och blir en allmän handling som kan komma att läsas av andra. Du hittar information om hur Helsingborgs stad behandlar personuppgifter längst ner på sidan.

Helsingborgs stad i sociala medier:
Facebook
Instagram
Linkedin

Öppettider

Måndag–onsdag: 08:00 — 17:00

Torsdag: 08:00 — 18:00

Fredag: 08:00 — 17:00

Avvikande öppettider kan förekomma i samband med röda dagar, samt dag innan röd dag.

Chatta

Få svar direkt – chatta med en kommunvägledare.

Mejla

Få svar inom 24 timmar
kontaktcenter@helsingborg.se

Besök

Besök oss på Helsingborg Kontaktcenter på Stortorget 17.

Ring

Prata med en kommunvägledare på telefon 042-10 50 00