Akupunktur

Du som vill starta eller driver en verksamhet som erbjuder akupunktur med stickande eller skärande redskap, måste ha en anpassad lokal, vara noga med hygien och ha goda rutiner för att minska risken för blodsmitta i din verksamhet. Därför ska du anmäla den till miljöförvaltningen.

Anmäl din verksamhet före starten

Akupunktur är exempel på så kallade anmälningspliktiga verksamheter som ska anmälas till miljöförvaltningen. Verksamheterna måste anmälas eftersom det finns en risk att smittor eller sjukdomar sprids med blod vid behandlingar med stickande och skärande redskap.

Du anmäler din verksamhet i stadens i e-tjänst senast sex veckor innan start. I anmälan beskriver du din verksamhet och bifogar en planritning över lokalen som visar:

  • behandlingsrum

  • handtvätt- och rengöringsvaskar, utslagsvask och städutrymme

  • toalett, ventilationsdon och hur ventilationen i lokalen fungerar.

När du anmäler verksamheten i e-tjänsten legitimerar du dig med din e-legitimation via BankID på mobilen eller i datorn. Kontakta din bank för att få hjälp att börja använda e-legitimation.

Du får starta din verksamhet tidigast sex veckor efter att din anmälan kommit in till miljöförvaltningen, om inte förvaltningen bestämmer något annat. För anmälan får du betala en anmälningsavgift på sex timmar. Om du startar verksamheten utan att anmäla den till miljöförvaltningen kan du få betala en miljösanktionsavgift.

Välj rätt hygienlokal för din verksamhet

En lokal som ska användas för hygienisk behandling, behöver vara på ett sätt som eliminerar risken för smittspridning. Här är några punkters om är viktiga att tänka på när du väljer lokal för din verksamhet:

Anmäl flytt och varje verksamhet i lokalen

Om du ska flytta en anmälningspliktig verksamhet till en ny lokal eller adress, så ska du anmäla det  i god tid till miljöförvaltningen. Om din verksamhet har visat upp goda rutiner tidigare kan anmälningsavgiften bli lägre.

När flera anmälningspliktiga verksamheter delar, eller vill dela samma lokal, ska varje verksamhet lämna in en egen anmälan till miljöförvaltningen.

Ambulerande verksamhet

Ambulerande verksamheter som gör behandlingar hemma hos kunder, eller på till exempel en mässa ska anmälas till den kommun där lokalen för rengöring finns. De verksamheterna ska också informera övriga kommuner som de är verksamma i.

Följ råd och hygienkrav

God hygien är väldigt viktigt vid akupunkturbehandling. Förutom rena händer så bör du ha handskar och före behandling ska du alltid ha tvättat händerna med tvål och vatten. Du ska också använda handdesinfektionsmedel, även om du använder dig av handskar. Händerna torkar du med papper eller med en frottéhandduk som du tvättar efter användning. Dina naglar bör vara kortklippta och du ska inte ha smycken eller klocka när du arbetar.

Det är också viktigt att de akupunkturnålar som du använder är singelförpackade och att de har en sterilmärkning, bäst före-datum och lot-nummer. När nålarna har använts ska de kastas i punktionssäkra avfallsbehållare.

Läs mer om hygienkrav, rengöring och desinficering.

Få en förhandsinspektion av lokalen

Kontakta gärna miljöförvaltningen redan när du planerar din verksamhet. Då kan vi i ett tidigt skede komma med synpunkter och råd om utformning och inredning för din lokal. Du har också möjlighet att få en förhandsinspektion av en planerad lokal, om du kan redovisa en ritning eller skiss över hur du tänkt att den ska se ut.

När du planerar lokalen är det viktigt att tänka igenom var du ska ha din behandlingsplats, utrymmen för rengöring av redskap, städutrymme, och var vaskarna för handtvätt, rengöring av redskap och städning ska vara. Kontrollera också vilken ventilation lokalen har och var till- och frånluftsdonen sitter. De här uppgifterna ritar du sedan in på din skiss.

Om du efter inspektionen väljer att gå vidare och anmäla din verksamhet ingår denna förhandsinspektion i anmälningsavgiften. I annat fall får du betala en timavgift.

Sälja och använda kosmetiska produkter

Om du säljer eller använder andras kosmetiska produkter i din verksamhet, så har du ett ansvar även för de produkterna. Var därför noga med vilka produkter du väljer, kontrollera att märkningen stämmer och att särskilda försiktighetsåtgärder finns på svenska. Skulle vi vid en tillsyn göra en kontroll av märkningen och den visar sig vara fel kan du komma att få betala en miljösanktionsavgift.

Läs mer om försäljning av kosmetiska produkter.

Legitimerad sjukvårdspersonal anmäler behandling

Är du legitimerad sjukvårdspersonal (till exempel läkare, sjuksköterska, fysioterapeut eller naprapat) ska du anmäla din verksamhet till miljöförvaltningen om du utför behandlingar som inte ingår under IVO:s tillsyn.

Är du eller någon i din personal legitimerad och ska utföra behandlingar som går under IVO:s tillsyn, exempelvis estetiska injektioner, men även andra anmälningspliktiga behandlingar ska du anmäla din verksamhet både till IVO och till miljöförvaltningen. Kontakta miljöförvaltningen om du är osäker på om din verksamhet ska anmälas till miljöförvaltningen eller inte.

Förvara och ta hand om farligt avfall

Använda stickande och skärande redskap som är engångsmaterial ska förvaras utan risk för skador, helst i en punktionssäker behållare märkt med smittförande avfall. Smittförande avfall ska inte förvaras längre än tre år i behållaren, även om den inte är full.

Ditt farliga avfall ska sedan lämnas in till en avfallsanläggning som tar emot farligt avfall. Du anmäler transporten till länsstyrelsen och lämnar sedan själv behållaren till en avfallsanläggning, eller så anlitar du en godkänd avfallstransportör.

Fråga alltid efter mottagnings-/leveranskvitto på lämnat riskavfall, av avfallsanläggningens personal eller från din transportör och spara dessa uppgifter i minst tre år. Du ska kunna vissa upp kvittot för miljöförvaltningen eller annan tillsynsmyndighet som frågar efter det.

Apotek tar inte emot smittförande avfall som kommer från hygienverksamheter.

Från och med den 1 november 2020 skärptes kraven på att alla verksamheter ska rapportera uppgifter om sitt farliga avfall, exempelvis stickande och skärande avfall, till ett nytt avfallsregister. Syftet med det nya avfallsregistret är att säkerställa att avfallet slutligen tas omhand på rätt sätt. Mer information om de nya regler och hur du registrerar uppgifterna hittar du på Naturvårdsverkets webbplats.

När du lämnar ifrån dig ditt farliga avfall, antingen till en avfallsanläggning eller till en transportör, ska du rapportera det till Naturvårdsverkets avfallsregister.

Fick du hjälp av informationen på sidan?

Kontakta kommunen — en väg in

När du kontaktar oss är det kommunvägledarna på Helsingborg kontaktcenter som tar hand om dina frågor. Ditt ärende sparas och blir en allmän handling som kan komma att läsas av andra. Du hittar information om hur Helsingborgs stad behandlar personuppgifter längst ner på sidan.

Helsingborgs stad i sociala medier:
Facebook
Instagram
Linkedin

Öppettider

Måndag–onsdag: 08:00 — 17:00

Torsdag: 08:00 — 18:00

Fredag: 08:00 — 17:00

Avvikande öppettider kan förekomma i samband med röda dagar, samt dag innan röd dag.

Chatta

Få svar direkt – chatta med en kommunvägledare.

Mejla

Få svar inom 24 timmar
kontaktcenter@helsingborg.se

Besök

Besök oss på Helsingborg Kontaktcenter på Stortorget 17.

Ring

Prata med en kommunvägledare på telefon 042-10 50 00