Töm och sortera förpackningar rätt
Säljer ditt livsmedelsföretag mat och dryck i förpackningar som konsumeras på plats, ansvarar du för att gästen kan sortera sitt avfall. Du ska också se till att förpackat matavfall töms på sitt innehåll och blir rätt sorterat. När fler förpackningar återvinns, kan mer resurser återanvändas till nya produkter.
Innehåll

Vem gäller det?
Kravet på att tömma och sortera förpackningsavfall gäller livsmedelsföretag som:
- Har ett serveringsställe där mat eller dryck säljs i förpackningar som gästerna äter och dricker ur på plats, vilket ger förpackningsavfall.
- Har ett lagerutrymme med förpackat matavfall, där innehållet ska skiljas från förpackningen innan båda återvinns var för sig.
Det är till exempel livsmedelsbutiker, restauranger och caféer, men också grossister och livsmedelsproducenter.
När gäller det?
Sedan 1 januari 2024 ska verksamheter som har förpackningar med avfall:
- se till att förpackningen skiljs från innehållet, till exempel genom att det töms ut. Både innehåll och förpackning ska sedan återvinnas.
- se till att gäster som äter och dricker ur förpackningar som säljs på serveringsställen, ska kunna sortera sitt avfall rätt på platsen.
Vad är verksamhetens ansvar?
Det här ansvarar ditt livsmedelsföretag för:
- att gästen på ditt serveringsställe kan sortera sina använda förpackningar direkt på plats uppdelat på: papper och kartong, plast, metall, färgat glas, ofärgat glas, returburkar och returflaskor, trä och avfall från övriga förpackningsmaterial (porslin och textil).
- att sorteringen blir så rätt att det insamlade förpackningsavfallet kan materialåtervinnas. Även om gästerna sorterar fel, ska verksamheten se till att förpackningsavfallet blir rätt sorterat innan det hämtas.
- att förpackningar som innehåller livsmedelsavfall och annat avfall, till exempel på ett lager i en livsmedelsbutik, skiljs från sitt innehåll så att förpackningen och avfallet kan återvinnas var för sig.
Vilka rutiner kan behövas?
Här är några förslag på möjliga rutiner i ditt företags egenkontroll:
- Ge gäster tydlig information om hur de ska sortera.
- Skapa utrymme för att sortera förpackningar i din lokal.
- Kontrollera dina sorteringskärl regelbundet för att säkerställa rätt sortering.
- Töm och skrapa ur förpackningar så att det blir så tomma som möjligt.
- Se till att förpackningar som ska återvinnas är rätt sorterade.
- Teckna abonnemang för få ditt matavfall hämtat minst en gång i veckan.
- Teckna abonnemang med en entreprenör som får hämta förpackningsavfall hos verksamheter.
- Teckna avtal med en avfallsanläggning som kan separera innehåll och förpackning.
- Se över vilka förpackningar som används och välj de som är lätta att sortera.
Vilka undantag finns?
- Kravet på att gästen ska kunna sortera sitt avfall på plats som bara säljer take-away, eller serveringsställen som inte har några sittplatser, till exempel food trucks och kaffevagnar. Det egna avfallet ska en livsmedelsverksamhet däremot alltid sortera.
- Förpackningar som innehåller farligt avfall eller läkemedelsavfall ska inte tömmas, utan lämnas till en godkänd mottagare.
- Miljöförvaltningen kan i enskilda fall ge dispens från kravet på att förpackningar med avfall ska skiljas från sitt innehåll. Detta kan vara aktuellt om hanteringen inte är möjlig, eller inte ger fler fördelar än nackdelar.
- Dispensansökningar skickas till miljoforvaltningen@helsingborg.se. Livsmedelsföretaget betalar en avgift för att få ansökan prövad.
Var finns kraven?
Lagkraven finns i:
- Avfallsförordningen (SFS 2020:614)
- Förordningen (2022:1274) om producentansvar för förpackningar
- Miljöbalken (1998:808)
Vad kostar det?
Ditt livsmedelsföretag betalar en avgift för den tillsyn som miljöförvaltningen gör i verksamheten. För 2025 är avgiften 1258 kronor per timme. I den totala tiden för varje ärende räknas förarbete, tillsyn på plats och efterarbete.
Här finns gällande taxor och avgifter för tillsyn enligt Miljöbalken.
Hur kontrolleras kraven?
Miljöförvaltningen kommer att göra tillsyn hos livsmedelsverksamheter utifrån lagkraven med start våren 2025. Tillsynen är inte en del av den planerade livsmedelskontrollen och avgiften för den betalas för sig.
Vanliga frågor och svar
Hos Naturvårdsverket finns frågor och svar om hur förpackningsavfall ska hanteras, tömmas och sorteras i verksamheter.