Skyldigheter som livsmedelsföretagare

Enligt EU:s lagstiftning om livsmedelssäkerhet har du som livsmedelsföretagare följande skyldigheter.

  • Säkerhet
    Du ska inte släppa ut osäkra livsmedel på marknaden.
  • Ansvar
    Du ansvarar för att de livsmedel som du tillverkar, transporterar, lagrar och/eller säljer samt ger bort är säkra.
  • Spårbarhet
    Du ska snabbt kunna identifiera en leverantör eller varumottagare.
  • Öppenhet
    Du ska omedelbart informera berörda myndigheter om du har anledning att misstänka att ett livsmedel eller foder inte är säkert.
  • Nödsituationer
    Du ska omedelbart dra tillbaka livsmedel från marknaden om du har anledning att misstänka att produkterna inte är säkra.
  • Förebyggande
    Du ska kartlägga och regelbundet se över kritiska punkter i dina processer och göra kontroller vid dessa punkter.
  • Samarbete
    Du ska samarbeta med berörda myndigheter när det gäller åtgärder för att minska risker.