Erbjud återanvändbara muggar och matlådor
Din servering kan behöva byta ut muggar, matlådor och andra engångskärl som är gjorda av plast. I stället ska dina kunder kunna välja att bli serverade i kärl som är återanvändbara eller tillverkade helt i papp. Du ska även informera kunderna om miljöfördelarna med deras val.

Vem gäller det?
Kravet på att erbjuda kunder återanvändbara muggar, matlådor och andra engångskärl gäller livsmedelsföretag som:
- Serverar snabbmat eller dryck i 150 eller fler engångsmatlådor och engångsmuggar per dag, räknat som ett genomsnitt för alla de dagar som försäljningsstället är öppet under ett kalenderår
- Snabbmat betyder mat som kan ätas direkt utan tillagning, antingen på plats eller kort efter att kunden tagit med sig maten.
När gäller det?
De nya reglerna gäller sedan 1 januari 2024 och framåt. Den 1 januari 2026 utökas kravet till livsmedelsföretag som serverar 75 eller fler engångsmatlådor och engångsmuggar per dag.
Vad är verksamhetens ansvar?
Om din servering omfattas av kravet ska du:
- Erbjuda muggar och matlådor som kan användas flera gånger, eller muggar och matlådor som är tillverkade till 100 procent av papp eller kartong.
- Se till att produkterna du använder uppfyller kraven på livsmedelssäkerhet. Mer information om material i kontakt med livsmedel finns hos Livsmedelsverket.
- Informera kunderna om möjligheten att bli serverad i återanvändbara muggar, matlådor och andra flergångskärl, om du väljer att använda dessa.
- Berätta även om miljöfördelarna med att minska användningen av engångsartiklar.
- Se till att informationen kan läsas på plats, till exempel på en skärm eller en skylt. Det räcker inte med QR-kod eller länk till en hemsida.
Vilka rutiner kan behövas?
Här är några förslag på frågor att ha koll på i ditt företags egenkontroll:
- Hur många muggar, matlådor och andra engångskärl säljer du per dag? Räkna som ett genomsnitt för alla de dagar som försäljningsstället är öppet under ett kalenderår.
- Vilka material dina engångskärl består av? Tänk på att vissa förpackningar och kärl i papp faktisk kan innehålla plast.
- Om du väljer att servera i återanvändbara kärl, hur ser du till att de kan diskas och användas på nytt i ett roterande system?
- Hur blir kundinformationen om återanvändbara kärl tydlig och lättillgänglig?
- Vilken dokumentation har mina leverantörer om vilka material som engångs- eller flergångskärl är gjorda av?
- Hur ser jag till att de muggar, matlådor och kärl jag väljer är säkra att servera i och klarar kraven för material i kontakt med livsmedel?
Vilka undantag finns?
Maten du serverar i engångskärl omfattas inte av kravet om:
- Du säljer färre än 150 engångsmuggar och matlådor per dag (75 från 1 januari 2026).
- Du redan erbjuder matlådor, muggar och kärl som är 100 procent papp eller kartong.
- Du säljer färdigförpackad mat som inte ska ätas direkt eller inte räknas som snabbmat.
- Du köper in och serverar snabbmat packad i en plastmatlåda från en oberoende aktör, som inte är en del av ditt företag.
- Du säljer mat i flexibla omslag, till exempel plastfilm runt baguetter eller papper runt hamburgare.
Vilka engångsartiklar ska tas bort helt?
- Vissa engångsartiklar i plast har varit förbjudna sedan 2022, eftersom de ofta slängs och blir skräp i naturen.
- De ska tas bort från din servering, om du inte redan har gjort det. Artiklarna finns att beställa i andra material än plast.
- Förbudet gäller bestick (gafflar, knivar, skedar, ätpinnar), tallrikar med ett tunt plastskikt, sugrör, omrörare för drycker, samt matlådor och muggar som är tillverkade i polystyren.
- Naturvårdsverket har mer information om engångsartiklar i serveringar och butiker.
Var finns kraven?
Lagkraven finns i:
Hur kontrolleras kraven?
- Miljöförvaltningen kommer att göra tillsyn hos serveringar utifrån lagkraven i miljöbalken med start hösten 2025.
- Tillsynen görs utöver den vanliga, planerade livsmedelskontrollen och avgiften för den betalas för sig.
- Du kan få råd och exempel på hur din servering kan anpassas från våra miljöinspektörer.
- Det är varje företags ansvar att både veta och kunna redovisa om en servering omfattas av kraven eller inte.
Vad kostar det?
- Ditt livsmedelsföretag betalar en avgift för den tillsyn som miljöförvaltningen gör i verksamheten. För 2025 är avgiften 1258 kronor per timme. I den totala tiden för varje ärende räknas förarbete, tillsyn på plats och efterarbete. Här finns gällande taxor och avgifter för tillsyn enligt Miljöbalken.
- Miljönämnden kan besluta om en miljösanktionsavgift på 10 000 kronor för företag som inte erbjuder muggar och matlådor som är helt i papp eller återanvändningsbara, trots att ett serveringsställe omfattas av lagkraven.