Balkonger
Du behöver bygglov om du vill bygga nya balkonger på befintliga hus. Du behöver också bygglov för ändringar, till exempel om du vill glasa in balkonger. Du kan ibland också behöva bygglov för underhåll av befintliga balkonger.
Fler språk
Please bear in mind, since the Google Translate is an automatically generated translation, we do not take any responsibility for errors in the text.
Du behöver bygglov om du vill bygga nya balkonger på befintliga hus. Du behöver också bygglov för ändringar, till exempel om du vill glasa in balkonger. Du kan ibland också behöva bygglov för underhåll av befintliga balkonger.
En balkong är för många en privat oas, men den är också en viktig del av byggnadens arkitektur och en del av det offentliga rummet. När du söker bygglov vägs alltid både enskilda och allmänna intressen in.
Du behöver inte bygglov för att renovera balkonger om inte utseendet förändras, om inte bestämmelser i detaljplanen säger annat. Men om du ska förändra den bärande konstruktionen behöver du göra en anmälan.
Tänk på att eventuella ställningar, upplag med mera på annans mark än den egna behöver tillstånd från fastighetsägaren. Om det är kommunen som äger marken behöver du också söka tillstånd.
Balkonger kan vara utformade på olika sätt, som utanpåliggande, indragna eller delvis indragna i fasaden. Balkonger indragna i fasaden kan vara lämpliga att glasa in, medan helt eller delvis utanpåliggande balkonger ibland lämpar sig sämre för inglasning.
Det är viktigt att inglasningen görs med hög kvalitet och på ett enhetligt sätt. När det gäller flerbostadshus bör samma system användas för samtliga balkonger som ska glasas in, även om genomförandet sker successivt. Vid nybyggnation bör du redovisa principinglasning i samband med din bygglovsansökan, även om inglasning inte är aktuell i samband med nybyggnationen.
Inglasningen av en balkong ställer krav på särskilt brandskydd. Detta ska redovisas i en brandskyddsbeskrivning som ska lämnas in till bygglovsenheten inför startbesked.
När balkonger förses med inglasningar kan risken för brand öka, så att brand och brandgas kan spridas mellan bostadslägenheter. I Boverkets byggregler finns bestämmelser hur detta ska utföras. Tänk också på att balkongen ofta är den alternativa utrymningsvägen om trapphuset är rökfyllt vid brand. En öppning på cirka 1,2 meter rekommenderas för att klara nödutrymning via balkongen.
Här kan du lämna feedback om informationen på sidan. Du får inte svar på din feedback. Har du frågor eller vill komma i kontakt med Helsingborgs stad kan du vända dig till Kontaktcenter. Tack för att du hjälper oss att göra webbplatsen bättre.
När du kontaktar oss är det kommunvägledarna på Helsingborg kontaktcenter som tar hand om dina frågor. Ditt ärende sparas och blir en allmän handling som kan komma att läsas av andra. Du hittar information om hur Helsingborgs stad behandlar personuppgifter längst ner på sidan.
Helsingborgs stad i sociala medier:
Facebook
Instagram
Linkedin
Måndag–onsdag: 08:00 — 17:00
Torsdag: 08:00 — 18:00
Fredag: 08:00 — 17:00
Avvikande öppettider kan förekomma i samband med röda dagar, samt dag innan röd dag.
Observera att din kommentar blir en allmän handling som kan komma att läsas av andra.
Ange din e-postadress för att få återkoppling på din feedback.