Skyldigheter som livsmedelsföretagare

Enligt EU:s lagstiftning om livsmedelssäkerhet har du som livsmedelsföretagare följande skyldigheter.

Säkerhet

Du ska inte släppa ut osäkra livsmedel på marknaden.

Ansvar

Du ansvarar för att de livsmedel som du tillverkar, transporterar, lagrar och/eller säljer samt ger bort är säkra.

Spårbarhet

Du ska snabbt kunna identifiera en leverantör eller varumottagare.

Öppenhet

Du ska omedelbart informera berörda myndigheter om du har anledning att misstänka att ett livsmedel eller foder inte är säkert.

Nödsituationer

Du ska omedelbart dra tillbaka livsmedel från marknaden om du har anledning att misstänka att produkterna inte är säkra.

Förebyggande

Du ska kartlägga och regelbundet se över kritiska punkter i dina processer och göra kontroller vid dessa punkter.

Samarbete

Du ska samarbeta med berörda myndigheter när det gäller åtgärder för att minska risker.