Skyldigheter som livsmedelsföretagare
Enligt EU:s lagstiftning om livsmedelssäkerhet har du som livsmedelsföretagare följande skyldigheter.
Säkerhet
Du ska inte släppa ut osäkra livsmedel på marknaden.
Ansvar
Du ansvarar för att de livsmedel som du tillverkar, transporterar, lagrar och/eller säljer samt ger bort är säkra.
Spårbarhet
Du ska snabbt kunna identifiera en leverantör eller varumottagare.
Öppenhet
Du ska omedelbart informera berörda myndigheter om du har anledning att misstänka att ett livsmedel eller foder inte är säkert.
Nödsituationer
Du ska omedelbart dra tillbaka livsmedel från marknaden om du har anledning att misstänka att produkterna inte är säkra.
Förebyggande
Du ska kartlägga och regelbundet se över kritiska punkter i dina processer och göra kontroller vid dessa punkter.
Samarbete
Du ska samarbeta med berörda myndigheter när det gäller åtgärder för att minska risker.
Observera att din kommentar blir en allmän handling som kan komma att läsas av andra.
Ange din e-postadress för att få återkoppling på din feedback.