Informera dina gäster om köttets ursprung

Från och med 1 mars 2025 har gästerna rätt att få veta var köttet på din servering kommer ifrån. Det är ditt ansvar att ge dem rätt information på plats, antingen skriftligt eller muntligt.

Vem gäller det?

Kravet på att informera gäster om köttets ursprung gäller dig som:

  • serverar fryst, kylt eller malet kött från nötkreatur, gris (även vildsvin), får, get och fjäderfä, i maträtter där köttet används som ingrediens.
  • har en servering där gäster kan äta på plats eller hämta en matlåda, oavsett om det är en restaurang, skolmatsal eller ett café.

När gäller det?

Kravet på att serveringar ska informera om ursprungsland för kött gäller sedan 1 mars 2025. Föreskrifterna gäller till att börja med till och med 31 december 2026. Därefter ska de utvärderas av Livsmedelsverket och anpassas till EU:s lagstiftning.

Vad är verksamhetens ansvar?

Ditt livsmedelsföretag ska kunna:

  • ge information till gästerna på plats om det ursprungsland där djuret fötts upp. Du baserar informationen på de uppgifter du får från leverantören.
  • lämna uppgifterna muntligt eller skriftligt till gästen, till exempel i en meny, på en skylt eller på en digital skärm.
  • Om du väljer att ge informationen muntligt, måste det vara tydligt hur gästen kan få informationen. Till exempel med en skylt med texten: “Fråga oss om köttets ursprungsland”.
  • Väljer du att berätta om köttets ursprung för varje gäst, behövs ingen skylt.

Vilka rutiner kan behövas?

Här är några förslag på möjliga rutiner i ditt företags egenkontroll: 

Vilka undantag finns?

  • Informationen om ursprungsland för köttet behöver bara finnas på plats där maten serveras eller hämtas, inte i beställningsappar eller på hemsidor.
  • Du behöver inte informera om ursprungsland för färdigbehandlat kött eller köttprodukter som köpts in från en annan leverantör, till exempel färdigmarinerat kycklingbröst eller färdiga köttbullar.
  • Du behöver inte informera om ursprungsland för älgkött och renkött.
  • Du behöver inte informera om ursprungsland för kött som används för att tillverka fond, sky, buljong eller liknande produkter.

Var finns kraven?

Lagkraven finns i:

Vanliga frågor och svar

Var finns mer information?

Kontakta kommunen — en väg in

När du kontaktar oss är det kommunvägledarna på Helsingborg kontaktcenter som tar hand om dina frågor. Ditt ärende sparas och blir en allmän handling som kan komma att läsas av andra. Du hittar information om hur Helsingborgs stad behandlar personuppgifter längst ner på sidan.

Helsingborgs stad i sociala medier:
Facebook
Instagram
Linkedin

Öppettider

Måndag–onsdag: 08:00 — 17:00

Torsdag: 08:00 — 18:00

Fredag: 08:00 — 17:00

Avvikande öppettider kan förekomma i samband med röda dagar, samt dag innan röd dag.

Chatta

Få svar direkt – chatta med en kommunvägledare.

Mejla

Få svar inom 24 timmar
kontaktcenter@helsingborg.se

Besök

Besök oss på Helsingborg Kontaktcenter på Stortorget 17.

Ring

Prata med en kommunvägledare på telefon 042-10 50 00