Att tänka på för speciella verksamheter
Här ger vi exempel på viktiga regler för livsmedelsföretagare med speciella typer av verksamheter. Observera att informationen inte är heltäckande.
Fler språk
Please bear in mind, since the Google Translate is an automatically generated translation, we do not take any responsibility for errors in the text.
Här ger vi exempel på viktiga regler för livsmedelsföretagare med speciella typer av verksamheter. Observera att informationen inte är heltäckande.
För mobila verksamheter är det viktigt att tänka på bland annat följande:
Det är skillnad på export och utförsel. Export är handel med länder som inte är med i EU. Utförsel innebär att varorna förs ut från Sverige till länder inom EU.
Om du vill exportera livsmedel behöver du ha ett exportintyg. Miljöförvaltningen utfärdar exportintygen. Kontakta din handläggare direkt eller via kontaktcenter på 042-10 50 00.
Klicka här för att läsa mer om export till länder utanför EU på Livsmedelsverkets sida.
På samma sätt är det skillnad på import och införsel. Import är handel inom länder som inte är med i EU. Införsel innebär att varorna förs in från annat EU-land. Regler och tillvägagångssätt är olika beroende på vilka livsmedel du tänker handla med samt om de kommer från länder inom EU eller utanför EU. Reglerna är till för att bland annat skydda EU-medborgare mot sjukdomar och skadedjur.
Alla livsmedel som säljs i Sverige ska vara märkta på svenska och kunna spåras framåt och bakåt i livsmedelskedjan.
Klicka här för att läsa mer om import och införsel på Livsmedelsverkets sida.
I hälsokostbutiker säljs oftast många olika typer av produkter såsom kosttillskott, biodynamiskt odlade livsmedel, örter, traditionellt växtbaserade läkemedel och naturläkemedel. Det är viktigt att du har koll på vad de olika produktkategorierna innebär.
Kosttillskott har till syfte att komplettera den dagliga kosten, vilket innebär att de innehåller vitaminer och mineraler eller andra ämnen som ger näring åt kroppen. Läkemedel (bland annat traditionellt växtbaserade läkemedel och naturläkemedel), å andra sidan, har framför allt syftet att behandla eller förebygga sjukdom. Det är läkemedelsverket avgör om en produkt ska klassas som läkemedel. Läkemedelsverket måste också ha godkänt den läkemedelsklassade produkten för att du ska få sälja den. Har du frågor om någon produkt är klassad som läkemedel kan du kontakta Läkemedelsverket.
För kosttillskott finns däremot inget krav på godkännande för produkterna. Däremot måste du ha registrerat din verksamhet hos oss på miljöförvaltningen för att få sälja kosttillskott. För kosttillskott finns speciella krav på märkning, vilka regleras i Livsmedelsverkets föreskrifter om kosttillskott (LIVSFS 2003:9).
Om du driver en hälsokostbutik är det viktigt du inte blandar kosttillskott och läkemedel på hyllorna, då detta kan förvilla kunderna. Det ska klart och tydligt framgå vad det är för produkt (kosttillskott eller läkemedel) de köper.
Det är även viktigt att du vet att de produkter som du säljer är säkra för konsumenterna, att de substanser produkten innehåller inte är farliga eller förekommer i farligt höga doser. Produkterna får inte heller innehålla icke godkända nya livsmedel.
Klicka här för att läsa mer om kosttillskott i Livsmedelsverkets kontrollwiki.
Funderar du på att starta livsmedelsverksamhet i din privata bostad? Då finns det mycket att tänka på. En förutsättning för detta är att du kan driva verksamheten på ett hygieniskt sätt och följa reglerna i livsmedelslagstiftningen.
Tänk på att det är du som livsmedelsföretagare som ansvarar för att de livsmedel du producerar och släpper ut på marknaden är säkra.
Läs mer om att driva en livsmedelsverksamhet i din privata bostad.
Här kan du lämna feedback om informationen på sidan. Du får inte svar på din feedback. Har du frågor eller vill komma i kontakt med Helsingborgs stad kan du vända dig till Kontaktcenter. Tack för att du hjälper oss att göra webbplatsen bättre.
När du kontaktar oss är det kommunvägledarna på Helsingborg kontaktcenter som tar hand om dina frågor. Ditt ärende sparas och blir en allmän handling som kan komma att läsas av andra. Du hittar information om hur Helsingborgs stad behandlar personuppgifter längst ner på sidan.
Helsingborgs stad i sociala medier:
Facebook
Instagram
Linkedin
Måndag–onsdag: 08:00 — 17:00
Torsdag: 08:00 — 18:00
Fredag: 08:00 — 17:00
Avvikande öppettider kan förekomma i samband med röda dagar, samt dag innan röd dag.
Observera att din kommentar blir en allmän handling som kan komma att läsas av andra.
Ange din e-postadress för att få återkoppling på din feedback.