Tandvårdsklinik

En tandvårdsklinik är enligt miljöbalken en miljöfarlig verksamhet. Du som driver en sådan ska ha tillräcklig kunskap om miljö- och hälsoeffekterna. Det innebär bland annat att du är skyldig att vidta åtgärder för att förebygga negativa effekter på hälsa och miljö.

Eftersom tandvården orsakar utsläpp av kvicksilver till avloppsnätet (till exempel vid urborrning av amalgam) är det viktigt att du vidtar effektiva åtgärder mot kvicksilverutsläpp. Du bör även informera fastighetsägaren om att avloppsrören kan vara förorenade, så att inte ägaren utför åtgärder i fastigheten som ger spridning av kvicksilver, exempelvis spolning av avloppsledningarna.

Informera miljöförvaltningen om din verksamhet

Miljöförvaltningen har ansvar för miljötillsynen av tandvårdsklinikerna i Helsingborg. Även om det inte är krav enligt miljöbalken så är det bra om du meddelar oss om att du driver en sådan verksamhet.

Miljöbalkens krav på tandvårdskliniker

  • Alla tandvårdskliniker som avlägsnar eller slipar på amalgamfyllningar ska ha en godkänd amalgamavskiljare dels vid behandlingsstolen, dels ansluten till den vask där rengöring av utrustning sker. Avskiljarna ska tömmas av godkänd entreprenör vid behov eller minst en gång per år. Skötselinstruktioner ska finnas.
  • Innan maskindisk ska instrument och dylikt som kan vara förorenade av amalgam eller kvicksilver fördiskas vid vask som försetts med amalgamavskiljare.
  • Vattenlås på tvättställ i behandlingsrum, sterilrum och patienttoalett bör tömmas minst vart femte år, och avfallet tas omhand som farligt avfall.
  • Visst avfall ska hanteras som farligt avfall, exempelvis utdragna tänder med amalgam, amalgamförorenat engångsmaterial och smittförande avfall.
  • Den som transporterar eller tar hand om det farliga avfallet ska ha särskilt tillstånd till detta. Du som lämnar farligt avfall har ansvar för att kontrollera att transportören har giltigt tillstånd.

Anmäl sanering av avloppsledningar

Om du lägger ner din tandvårdsklinik eller säljer den har du ansvar för att kvicksilverförorenade avloppsledningar saneras. Du måste anmäla saneringen i förväg till miljöförvaltningen, senast sex veckor innan. Detsamma gäller om du ska spola eller på annat sätt sanera kvicksilverförorenade avloppsledningar medan din verksamhet är igång.

Ta prover efter avskiljarna varje år

Som en del av din egenkontroll behöver du minst en gång per år ta ut prover efter amalgamavskiljarna för analys av kvicksilver. Tänk på att även ta ut prov efter diskbänksavskiljarna. Se till att du tar ut proverna strax innan ni byter avskiljarna. Om ni tar ut proverna efter bytet, så bör det gå minst två månader mellan byte och provtagning. Skicka in provresultaten till miljöförvaltningen via e-tjänsten så snart som möjligt, tillsammans med andra uppgifter som är av betydelse för bedömningen.

Fick du hjälp av informationen på sidan?

Kontakta kommunen — en väg in

När du kontaktar oss är det kommunvägledarna på Helsingborg kontaktcenter som tar hand om dina frågor. Ditt ärende sparas och blir en allmän handling som kan komma att läsas av andra. Du hittar information om hur Helsingborgs stad behandlar personuppgifter längst ner på sidan.

Helsingborgs stad i sociala medier:
Facebook
Instagram
Linkedin

Öppettider

Måndag–onsdag: 08:00 — 17:00

Torsdag: 08:00 — 18:00

Fredag: 08:00 — 17:00

Avvikande öppettider kan förekomma i samband med röda dagar, samt dag innan röd dag.

Chatta

Få svar direkt – chatta med en kommunvägledare.

Mejla

Få svar inom 24 timmar
kontaktcenter@helsingborg.se

Besök

Besök oss på Helsingborg Kontaktcenter på Stortorget 17.

Ring

Prata med en kommunvägledare på telefon 042-10 50 00