Olika typer av skyltar
I vilken typ av område har du tänkt placera din skylt? I den myllrande stadskärnan, ett bostadsområde eller kanske i ett handelsområde en bit utanför centrala stan? Vissa typer av skyltar passar bättre i vissa typer av områden än andra.
Olika typer av skyltar
Banderoller sätts upp mellan stolpar eller byggnader, oftast vid evenemang. Allmän reklam tillåts normalt inte.
Du behöver inte bygglov för banderoller för tillfälliga evenemang i högst fyra veckor, oavsett om de innehåller reklam eller inte.
Byggskyltar är skyltar med information om pågående byggprojekt. Byggskyltar ska i första hand placeras inom arbetsområdet och på kvartersmark, men om de inte får plats där kan de placeras på allmän plats i direkt anslutning till arbetsplatsen.
Elektroniska skyltar kan placeras på fasader eller som fristående skyltar. Skyltarna kräver bygglov inom områden med detaljplan eller områdesbestämmelser och kräver noggrann avvägning utifrån förutsättningarna på platsen.
Om en verksamhet tillfälligt inte syns på grund av byggstaket, byggplank eller byggställningar kan ersättningsskyltar behövas. Dessa kan placeras på byggstaket, byggplank eller byggställningar i form av vepor eller andra tillfälliga skyltar och behöver inte bygglov.
Det här är en typ av skylt som även fungerar som en inramning och markering av en entré. De används oftast inom handelsområden och verksamhetsområden.
Du behöver som regel bygglov för flaggor i ett område med detaljplan. Den ändringen gjordes i Plan- och byggförordningen (PBF) 2017.
Du behöver dock inte bygglov för flaggor med reklam om flaggan är högst 1 kvadratmeter stor eller är av tillfällig karaktär och uppsatt under maximalt fyra veckor.
Nationsflaggor och flaggor med kommunvapen eller liknande kräver inte bygglov.
Skyltar som placeras vinkelrätt ut från fasaden, oftast på en arm eller konsol, kallas flaggskyltar. Välj små och tunna skyltar placerade i byggnadens bottenvåning. Flaggskyltar är lätta att anpassa både till stadsbilden och till fasaden.
Finns det flera flaggskyltar på byggnaden bör utseende och placering samordnas.
För att gaturenhållning och skötsel ska kunna ske måste skyltens underkant ligga på minst 2,5 meter över mark och minst 1 meter från körbanans kant.
Armaturerna bör utföras så smäckra som möjligt och kan med fördel integreras i skyltens infattning.
Friliggande bokstäver passar mycket bra i de flesta fall. Fasaden syns bakom bokstäverna och skylten blir en naturlig del av byggnadens fasad. Vid belysning av bokstäverna framträder budskapet bra utan att bli bländande.
För att undvika antalet infästningar kan bokstäverna placeras på en ram eller skena.
Om bokstäverna belyses bakifrån så uppnås en corona-effekt som förstärker både skylten och byggnaden på natten.
Fristående verksamhetsskyltar, pyloner, riktar sig vanligtvis till bilister. I områden med många verksamheter bör skyltningen samordnas.
Fristående skyltar ska placeras inom den egna fastigheten och höjden bör inte överstiga högsta tillåtna fasadhöjd i detaljplanen. Skyltarna ska anpassas till sin utformning och placering så hänsyn tas till stadsbilden och trafiksäkerheten.
En gatupratare är en fristående, mindre, tillfällig skylt som placeras på allmän plats. Vad som gäller för dessa finns i riktlinjerna för markupplåtelse.
Som informations- och orienteringsskylt räknas till exempel tavlor som visar en karta över ett område med information som gör det lätt att hitta eller skyltar som ger samhällsinformation.
Du behöver inte bygglov för en orienteringstavla med en area på maximalt 2 kvadratmeter eller är av tillfällig karaktär och inte placeras på eller i anslutning till särskilt värdefull byggnad, plats eller miljö och är uppsatt under maximalt 4 veckor.
En lådskylt är en skylt som är belyst inifrån. För att undvika att förbipasserande bländas bör inte hela skyltytan vara lysande. Du ska anpassa skyltens storlek efter fasadens olika element och tunna lådkonstruktioner bör eftersträvas.
Finns det flera lådskyltar på samma byggnad bör utseende, till exempel bakgrundsfärg, och placering samordnas.
En målad skylttext på fasaden kan vara en enkel och vacker lösning på putsade och målade fasader. En förutsättning är dock att den ursprungliga fasaden lätt kan återställas. Du måste välja en kulör så att den samspelar med fasaden och omgivningen.
Neonskyltar kan ha en fri utformning och är i många fall väl anpassade till stadsmiljön. Tänk på att skylten ska vara tydlig och dekorativ även i dagsljus, när den inte är upplyst. Du bör vara uppmärksam på hur belysningen är på platsen i övrigt så att skylten inte dominerar platsen.
För budskap eller belysning som projiceras på en byggnad eller på marken och är stadigvarande behöver du oftast bygglov. Vi prövar den här typen skyltning utifrån förutsättningarna i varje enskilt fall.
En projicerad skylt är enkel och innebär ingen åverkan på byggnaden, men om belysningsarmaturen placeras på en byggnad är det viktigt att denna blir smäcker och utformas neutralt mot fasaden.
En projicerad skylt för tillfälliga evenemang under maximalt fyra veckor kräver inget bygglov.
En skivskylt är en skylt i form av en tunn skiva. Skivan kan bestå av olika material som till exempel glas, plast eller plåt.
Skyltarna ska anpassas till byggnadens karaktär och detaljer i både storlek och placering. Valet av skyltens bakgrundsfärg är betydelsefull för anpassningen till byggnaden och omgivningen. Det är texten som ska framhävas och inte bakgrunden.
I arkader eller under skärmtak kan hängande skyltar vara det bästa sättet att skylta. Skylten får inte inkräkta på det fria höjdmåttet och underkanten ska ligga minst 2,5 meter över mark.
Du behöver inte bygglov för skyltar på insidan av fönster, men undvik att täcka fönstren helt eftersom det bidrar till en slutenhet i stadsbilden, som kan upplevas mindre attraktiv och även mer otrygg.
Plastfilm med text på utsidan och insidan av fönster kräver inte heller bygglov, men tänk på att fristående bokstäver är att föredra eftersom genomsiktligheten då bibehålls.
En belyst eller elektronisk skylt innanför fönster ska anpassas så att inte grannar störs eller trafiksäkerheten äventyras, även om du inte behöver något bygglov för din skylt. Miljönämnden är tillsynsmyndighet och kan, med stöd av miljöbalken, kräva att skylten eller ljusanordningen justeras eller tas bort om den stör.
Övriga skyltar på utsidan av fönster kräver också bygglov.
I stadskärnan ska skyltar som visar fastighetsägande i regel vara diskreta, små och i första hand placeras lågt, förslagsvis på byggnadens bottenvåning.
Inom storskaliga områden, till exempel verksamhetsområden eller handelsområden, där skyltens placering är beroende av att synas på ett längre avstånd och där stadsbilden och byggnadernas karaktär medger det, kan en annan placering och skyltstorlek prövas.
Med stora pelartavlor avser vi skyltar som är dubbelsidiga, belysta inifrån och sitter på en eller flera stolpar. De är oftast avsedda för allmän reklam, men kan också vara en reklamplats för en verksamhet, köpcentra eller dylikt. De förknippas ofta med bensinmackar, industriområden och affärscentrum.
Stora pelartavlor kan accepteras utmed infartsvägar i stadens ytterområden samt i storskaliga områden som industriområden, handelsområden och verksamhetsområden. Det är inte lämpligt med skyltar med bildväxling i trafik- eller boendemiljöer.
Takskyltar är svårare att få bygglov för eftersom de påverkar stadsbilden och byggnadens arkitektur på ett mer dominerande sätt än många andra skyltar.
Taklandskapet är en viktig del av stadens siluett och att bryta den med skyltar bör undvikas. I undantagsfall kan det accepteras, men då bör skylten bestå av friliggande bokstäver eller en logotype. Det är en fördel om skylten har stöd av bakomliggande byggnadsdel som indragen våning, tak, fläktrum etcetera. Om det är lämpligt med en takskylt eller inte måste prövas i varje enskilt fall.
Skyltar, som placeras på fasad och som sticker upp över takkanten som storefront eller förhöjd fasaddel, kan medges i vissa fall inom verksamhets- och handelsområden. Förutsättningen är då att den blir en naturlig del av arkitekturen och kan läsas som en del av fasaden samt att detaljplanens bestämmelser om byggnadens höjd inte överstigs.
Stora vepor påverkar fasader på ett påtagligt sätt främst i stadskärnan. De har ofta en kort livslängd och därför medges i regel endast tidsbegränsat bygglov för sådana.
Inom verksamhetsområden och handelsområden, som är av mer storskalig karaktär, och på offentliga byggnader med många evenemang kan vi pröva ansökningar om permanent bygglov för skyltplats för vepor där budskapet får ändras över tid.
Veporna bör placeras på rena fasader utan fönster och dekorationer.
Du behöver inte bygglov för vepor som hänger på byggstaket och ställningar och visar vilka verksamheter som finns bakom.
Vepor med reklam kräver inte bygglov om vepan är högst 1 kvadratmeter eller är av tillfällig karaktär och uppsatt under maximalt fyra veckor.
Du behöver inte bygglov för vepor på en inhägnad av en byggarbetsplats eller på byggställningar om informationen består av korta budskap, bilder och illustrationer av det färdiga projektet eller fasaden bakom. Vepan får dock inte innehålla reklam.
För vepor som sätts upp för att informera om verksamheter som tillfälligt inte syns under till exempel en ombyggnad gäller reglerna för ersättningsskyltar.
Observera att din kommentar blir en allmän handling som kan komma att läsas av andra.
Ange din e-postadress för att få återkoppling på din feedback.