Vanliga frågor och svar
Här kan du få svar på några vanliga frågor som vi på tillståndsenheten får.
Fler språk
Please bear in mind, since the Google Translate is an automatically generated translation, we do not take any responsibility for errors in the text.
Här kan du få svar på några vanliga frågor som vi på tillståndsenheten får.
I det flesta fall behövs ett serveringstillstånd för att få servera alkoholdrycker. Men det finns undantag. Du behöver inget serveringstillstånd om alla nedanstående krav är uppfyllda:
Exempel på när du inte behöver något serveringstillstånd kan vara en privat bröllopsfest eller ett 50-årskalas.
Du som söker ska vara minst 20 år och lämplig, det vill säga inte varit dömd eller misstänkt för brott de senaste tre åren. Du ska också ha betalat skatter och avgifter i tid. Du ska vidare ha kunskap i alkohollagen vilket visas genom ett kunskapsprov.
Du ska ha en lokal (hyra eller äga) med bord och sittplatser. Lokalen ska vara godkänd ur brandsäkerhetssynpunkt. Det ska finnas ett kök med tillräcklig köksutrustning; tänk restaurangkök.
Du ska kunna redovisa hur du har finansierat köpet av verksamheten genom att till exempel lämna in köpeavtal, skuldebrev och kontoutdrag som styrker alla transaktioner.
Eftersom maten ska tillagas på plats behöver du göra en anmälan om livsmedelsregistrering hos miljöförvaltningen också. Skatt- och avgiftsanmälan ska göras hos Skatteverket.
Deltagarna i det slutna sällskapet ska vara kända före evenemanget äger rum. Ett slutet sällskap har också ett gemensamt intresse eller annat innehållsmässigt samband mellan deltagarna. Det är inte fråga om ett slutet sällskap om till exempel medlemskap kan lösas i entrén till den aktuella föreställningen. Det får inte ske någon allmän annonsering om ett evenemang för ett slutet sällskap.
Vid själva serveringstillfället ska en deltagarlista över det slutna sällskapet finnas tillgänglig på serveringsstället.
Det tar cirka en månad från det att du har lämnat in samtliga uppgifter som behövs.
Den som söker kan underlätta handläggningen genom att följa anvisningarna i ansökan och genom att snabbt lämna de uppgifter som tillståndsenheten frågar efter.
Det finns en fast ansökningsavgift för stadigvarande serveringstillstånd.
Du hittar aktuella avgifter för serveringstillstånd här.
Om serveringstillståndet beviljas betalar du årligen en tillsynsavgift som baseras på hur mycket alkohol som köps in. Om du har öppet efter klockan 01:00 betalar du en högre avgift. Tänk på att även andra myndigheter kan ha avgifter för sitt arbete.
Kommunen tar ut en årlig avgift för tillsynen av den som har serveringstillstånd. Avgiften baseras på uppgifter i restaurangrapporten. Tillsynsavgiften består av en fast och en rörlig del. Den rörliga delen baseras på hur mycket alkohol krogen köper in.
Om du har serveringstid utöver normaltiden, det vill säga efter klockan 01:00, får du en extra tillsynsavgift per timme.
Nej, det går bra att komplettera senare, men tänk på att tiden för att få ett serveringstillstånd fördröjs då.
För att tillståndsenheten ska kunna börja handläggningen är det viktigt att, förutom ansökan, också bifoga uppgifter om ägande, beskrivning av verksamheten och ritning.
Ansökan sker via e-tjänst. De handlingar som krävs är ritning på lokalerna, hyresavtal, köpeavtal, menyförslag, aktiebok eller annat bevis på vem som äger bolaget samt finansieringsunderlag (kontoutdrag, skuldebrev med mera).
Nej. Däremot måste du klara ett kunskapsprov i alkohollagen. Det kan vara en fördel att gå en utbildning i alkohollagen för att klara provet.
Nej. Det finns privata företag som kan hjälpa dig med utbildning inför kunskapsprovet.
Det beror på, men det kan vara svårt att få ett tillstånd då. Vi prövar varje ärende individuellt när en ansökan har kommit in.
I samband med ansökan sker en lämplighetsprövning av personliga och ekonomiska förhållanden. Har du misskött din ekonomi måste du visa att du har levt laglydigt under viss tid. Normalt är det en karenstid på tre år vid brottslighet eller ekonomisk misskötsamhet innan serveringstillstånd kan komma i fråga.
Det kan vara svårt att få ett tillstånd. Det beror på brottets art. Den generella karenstiden är tre år men vi gör alltid en individuell prövning när en ansökan har kommit in.
På tillståndsenheten ansöker du om att få servera alkohol på din uteservering. För att ha en uteservering behöver du kontakta stadsbyggnadsförvaltningen för hyra av mark och Polisen för tillåtelse att vara där.
Uteserveringen ska vara överblickbar. Lagad mat måste kunna serveras under hela serveringstiden precis som inomhus i restaurangen. Det krävs tillåtelse för uteserveringen från markägaren och oftast även tillstånd från Polisen. Uteserveringen ska ligga i nära anslutning till restaurangen.
Då krävs en ny ansökan om stadigvarande serveringstillstånd. Exempel på ändrad bolagsform är om en enskild firma eller ett handelsbolag övergår till ett aktiebolag.
Restaurangen ska ha ett eget kök, modell restaurangkök, där maten tillagas eller tillreds från råvaror. Det ska finnas ett varierat utbud av maträtter. Det räcker till exempel inte med bara sallader och smörgåsar. Alkoholen ska vara ett komplement till maten, inte tvärtom.
Serveringsansvarig ska vara minst 20 år och kunna svara på frågor om serveringen eller visa runt vid en tillsyn.
Det finns ingen åldersgräns för att jobba på krogen utifrån alkohollagen. Det finns däremot andra föreskrifter från arbetsmiljöverket och i arbetstidslagstiftningen som kan påverka vilken ålder som ska gälla. För att vara serveringsansvarig måste du vara minst 20 år.
Normaltiden för alkoholservering i restauranger i Helsingborg är från klockan 11:00 till klockan 01:00. Du kan ansöka om utökad serveringstid. På uteserveringarna är tiden mer begränsad och brukar oftast vara mellan klockan 11:00 och 00:30 (01:00 på vissa ställen).
Marknadsför du alkohol ska du marknadsföra lättdrycker och mat. Marknadsföringen får inte uppfattas som påträngande eller uppmanande till ökad alkoholkonsumtion.
Happy Hour och After Work ska vara under en begränsad tid. Om du rabatterar alkohol ska det även finnas rabatterade erbjudanden på mat och alkoholfritt alternativ.
Vid servering av alkoholdrycker ska det finnas alkoholfria drycker/lättdrycker i tillfredsställande urval och omfattning. Enbart mineralvatten och läsk är inte tillräckligt.
Ja. Du ska helst göra det i förväg eller så snart som möjligt efter ändringen.
Uteserveringen ska vara väl avgränsad. Det ska vara tydligt både för gäster och personal var gränsen för serveringsytan går.
Den som serverar alkoholen.
Under hela serveringstiden. Gästerna ska kunna bli serverade ett varierat utbud av mat fram till klockan 23:00. Efter klockan 23:00 räcker det att servera enklare rätter.
Nej. Alla intäkter av mat och dryck ska bokföras av tillståndshavaren och all köks- och serveringspersonal ska vara anställd av tillståndshavaren.
Den som driver en krog ska lämna in restaurangrapporten senast den 1 mars. Du fyller enklast i uppgifterna på folkhälsomyndighetens webbplats. Upphör krogen ska du lämna in rapporten i samband med att du återkallar serveringstillståndet. Rapporten kan då lämnas in direkt till tillståndsenheten.
När du kontaktar oss är det kommunvägledarna på Helsingborg kontaktcenter som tar hand om dina frågor. Ditt ärende sparas och blir en allmän handling som kan komma att läsas av andra. Du hittar information om hur Helsingborgs stad behandlar personuppgifter längst ner på sidan.
Helsingborgs stad i sociala medier:
Facebook
Instagram
Linkedin
Måndag–onsdag: 08:00 — 17:00
Torsdag: 08:00 — 18:00
Fredag: 08:00 — 17:00
Avvikande öppettider kan förekomma i samband med röda dagar, samt dag innan röd dag.