Fordonstvätt

Du som har eller ska starta en fordonstvätt behöver tänka på hur du tar hand om ditt tvättvatten, så att det inte rinner ut på gatan och påverkar miljön. Din fordonstvätt ska också ha en oljeavskiljare som samlar upp olja och smuts från spillvattnet. Om verksamheten tvättar många fordon varje år ska du anmäla den till miljöförvaltningen.

Frågor före start

Ska du starta en fordonstvätt? Då finns det många frågor att tänka igenom innan du kan börja. Men det är också viktigt att du som redan har en fordonstvätt regelbundet kontrollerar din verksamhet utifrån de regler som gäller.

Ta hand om tvättvatten och olja

I lokalen för din fordonstvätt ska det finnas spillrännor i golvet som samlar upp tvättvattnet för att det inte ska rinna ut på gatan. Det bör också finnas en vattenmätare som kan mäta hur mycket vatten som går åt till att tvätta bilar.

Spillrännorna ska vara kopplade till en oljeavskiljare. En oljeavskiljare skiljer av olja och en del smuts från tvättvattnet. Oljeavskiljaren ska vara kopplad till kommunens spillvattennät, så att tvättvattnet sedan går till det kommunala reningsverket. Om oljeavskiljaren är kopplad till dagvattennätet rinner orenat vatten ut i havet i stället och förstör miljön.

Ta vattenprov och lämna in årsrapport

Tvättvattnet som släpps ut från din anläggning till spillvattennätet ska regelbundet kontrolleras. När prover har tagits av en utbildad provtagare ska du skicka in en årsrapport till miljöförvaltningen. Provtagningen ska göras under perioden november till april och årsrapporten ska lämnas in senast den 31 maj samma år. Du loggar in med e-legitimation och lämnar in rapporten i stadens e-tjänst. Årsrapporten ska innehålla:

  • uppgifter om hur många fordon som har tvättats det senaste året,
  • kopior på protokoll från de tömningar av oljeavskiljaren som har gjorts under det senaste året,
  • beskrivningar av eventuella driftstörningar som kan ha påverkat miljön,
  • analysresultat och utvärdering från provtagningen.

I det beslut du får från miljönämnden står det hur ofta prover ska tas på vattnet (varje eller vart tredje år, beroende på verksamhetens storlek) och hur det ska gå till. Provtagningen ska alltid göras av en utbildad provtagare och proverna ska analyseras på ett ackrediterat laboratorium.

Spara vatten och ta hand om avfall

Din fordonstvätt använder och förbrukar mycket vatten. För att spara både på stadens vatten och dina vattenkostnader, så kan du installera en reningsutrustning så att vattnet kan cirkuleras. Om din fordonstvätt erbjuder eller ska erbjuda rekonditionering, motortvätt eller detaljtvätt, så måste det tvättvattnet tas hand om som farligt avfall.

Trasor som används i din fordonstvätt ska lämnas till professionellt tvätteri. Du får inte tvätta dem i egen tvättmaskin. Dessa trasor innehåller ofta oljor och tungmetaller som är dåligt för miljön.

Anmäl stora verksamheter

Om din fordonstvätt kommer att tvätta mer än 5000 personbilar eller fler än 1000 lastbilar (eller andra större fordon) per år ska du anmäla din verksamhet till miljöförvaltningen. Du gör din anmälan i stadens e-tjänst och legitimerar dig med din e-legitimation via BankID på mobilen eller i datorn. Kontakta din bank för att få hjälp att börja använda e-legitimation.

Du måste lämna in din anmälan senast sex veckor innan du planerar att starta din verksamhet. Sedan väntar du in miljöförvaltningens beslut innan du får starta.

Få information inför ett köp

Ska du köpa en fordonstvätt av någon annan? Då kan du mejla eller ringa miljöförvaltningen och få information om verksamhetens historik. Uppgifterna är offentliga och vem som helst kan ta del av dem.

Egenkontroll av din verksamhet

För att följa lagen och se till att fordonstvätten drivs på ett säkert sätt, så måste du ha tydliga rutiner för hur du ska kontrollera anläggningen och följa upp eventuella risker. En fungerande egenkontroll betyder att:

  • Du har bestämt vem som har miljöansvaret i din verksamhet.
  • Du har en kemikalieförteckning över de kemikalier verksamheten använder.
  • Du har rutiner för att kontrollera den utrustning verksamheten använder.
  • Du bedömer riskerna i din verksamhet och arbetar aktivt med att minska dem.

Miljöförvaltningens tillsyn

Miljöförvaltningen har i uppdrag att göra återkommande tillsyn på fordonstvättar och andra miljöfarliga verksamheter. I tillsynen kommer en miljöinspektör från oss ut till din verksamhet och kontrollerar att du följer de lagar och förordningar som finns för fordonstvättar. Vi kan göra tillsynen genom att boka tid innan och genom ett oanmält besök, då du inte får veta att vi kommer i förväg. Under en tillsyn fokuserar vi på olika delar av miljölagstiftningen i Sverige. Våra inspektörer kan kontrollera:

  • Hur fordonstvättens kemikalier förvaras, och att du har säkerhetsdatablad tillgängliga.
  • Hur tvättvattnet från fordonstvättens golv hanteras. Det ska tas om hand som farligt avfall.
  • Hur ofta du tömmer oljeavskiljaren och spillrännorna. Vi behöver se dokument som visar tömningsdatum, vem som hämtat det farliga avfallet från oljeavskiljaren och var avfallet transporterats. Dessa dokument ska sparas i minst 3 år.
  • Att du har kunskap om hur en oljeavskiljare fungerar.
  • Hur många bilar du tvättar i din verksamhet per år.
  • Hur du hanterar ditt avfall. Avfallshantering ska ske på plats.
  • Hur du tvättar trasor som används för att rengöra bilarna.

Fick du hjälp av informationen på sidan?

Kontakta kommunen — en väg in

När du kontaktar oss är det kommunvägledarna på Helsingborg kontaktcenter som tar hand om dina frågor. Ditt ärende sparas och blir en allmän handling som kan komma att läsas av andra. Du hittar information om hur Helsingborgs stad behandlar personuppgifter längst ner på sidan.

Helsingborgs stad i sociala medier:
Facebook
Instagram
Linkedin

Öppettider

Måndag–onsdag: 08:00 — 17:00

Torsdag: 08:00 — 18:00

Fredag: 08:00 — 17:00

Avvikande öppettider kan förekomma i samband med röda dagar, samt dag innan röd dag.

Chatta

Få svar direkt – chatta med en kommunvägledare.

Mejla

Få svar inom 24 timmar
kontaktcenter@helsingborg.se

Besök

Besök oss på Helsingborg Kontaktcenter på Stortorget 17.

Ring

Prata med en kommunvägledare på telefon 042-10 50 00