Andra hygieniska behandlingar

Här finns information för dig som driver eller vill starta till exempel en frisörsalong, massagesalong eller mottagning som erbjuder pedikyr eller nagelvård. Använder du stickande och skärande redskap inom din verksamhet, exempelvis vid rakning med rakblad, nagelbandssax, vid våtkoppning eller kroppsmodifiering, så ska du anmäla det till miljöförvaltningen. I annat fall är inte din verksamhet anmälningspliktig, men vissa hygienkrav och regler gäller för alla hygieniska verksamheter.

Hygienkraven gäller alla

Alla hygieniska verksamheter ska, oavsett om de är anmälningspliktiga eller inte, följa de generella hygienkraven och ta hand om avfall från behandlingarna. Det här betyder att miljöförvaltningen kan göra tillsyn hos din verksamhet och ställa krav på åtgärder, även om du inte använder dig av stickande eller skärande redskap, som gör att den måste anmälas. Målet med vår tillsyn är att minimera risken för att människors hälsa påverkas negativt av en behandling.

Mer information om hygienkrav i verksamheter som erbjuder hygienisk behandling.

Pedikyr, manikyr och nagelskulptering

Din nagelverksamhet är inte anmälningspliktig så länge du inte använder stickande eller skärande redskap som exempelvis skalpell, credohyvel eller nagelbandssax. Vid nagelvård och skulptering finns det en betydande risk för spridning av till exempel hudinfektioner, nagelsvamp och vårtor. Därför bör du ha goda kunskaper om hur du undviker smittspridning.

Nagelprodukter räknas som kosmetiska produkter, med undantag för lim för att fästa lösnaglar som är en kemisk produkt. Om du köper in kemiska produkter från utlandet behöver du ofta lämna in en verksamhetsanmälan till Kemikalieinspektionens produktregister.

Kemiska produkter med faror som släpps ut på marknaden i EU ska vara märkta så att den som använder produkten får rätt information om faran och eventuell skyddsinstruktioner. Köper du från en svensk leverantör ska du dessutom få ett säkerhetsdatablad med utförlig information om hur du ska hantera produkten på ett säkert sätt för människor och miljö.

Vid tillverkning och limning av lösnaglar används lim som många fall innehåller härdplasten cyanoakrylat. Cyanoakrylat kan ge risk för hälsoproblem såsom allergiska besvär, astma, hosta, andningssvårigheter och röda kliande utslag. För att minska hälsoriskerna bör du använda dig av andningsskydd och handskar vid hantering av cyanoakrylater. Kunder kan även drabbas av en reaktion med limmet. Därför är det viktigt att ha en god allmän ventilation i lokalen och att ett punktutsug när du hanterar limmet. Om du härdar limmet med UV-strålning bör du kontrollera att UV-lamporna ger rätt stråldos så limmet härdas.

Ögonfransförlängning

En verksamhet som utför ögonfransförlängning är inte anmälningspliktig. Vid fästning av ögonfransar används snabbtorkande lim som i de flesta fall innehåller härdplasten cyanoakrylat. Cyanoakrylat kan ge risk för hälsoproblem såsom allergiska besvär, astma, hosta, andningssvårigheter och röda kliande utslag.

För att minska hälsoriskerna bör du använda dig av andningsskydd och handskar vid hantering av cyanoakrylater. Kunder kan även drabbas av en reaktion med limmet och få röda svullna ögon och torra kliande eksem på ögonlocken. Därför är det viktigt att ha en god allmän ventilation i lokalen och att ett punktutsug när du hanterar limmet.

Plasmapen och diatermi

En verksamhet som utför behandlingar med plasmapen och diatermi är inte anmälningspliktig eftersom risken för blodsmitta bedöms som liten. Behandling med plasmapen innebär att hudytan träffas av en galvanisk gnista på 1-2 millimeters håll för att stramas upp huden. Behandlingar med diatermi innebär att en tunn nål sticks ner i hårsäcken eller blodkärl och bränns bort med hjälp av ström. Inga skärande eller stickande redskap används, men god hygien är alltid viktigt.

Laser och IPL

Miljöförvaltningen gör inte tillsyn av strålsäkerheten vid laserbehandlingar och kosmetisk behandlingar med intensivt pulserat ljus IPL, (ibland kallat FPL, fluorescerande pulserat ljus) för att till exempel ta bort rynkor och hårväxt, synliga blodkärl eller tatueringar. Därför behöver du inte anmäla en sådan verksamhet till oss före start. Däremot vill vi understryka hur viktigt det är att du skaffar dig kunskap om riskerna innan du börjar behandla.

Om du använder laser och IPL felaktigt kan du orsaka allvarliga skador på ögon och hud. Därför får du bara utföra behandlingar i området inom två centimeter runt ögat under ansvar av legitimerad läkare. Det är mycket viktigt att du inte tar bort pigmentfläckar med laser eller IPL, eftersom dessa kan vara tecken på en hudtumör och försena en eventuell cancerdiagnos. Om du vill ta bort en pigmentfläck bör den alltid undersökas av en läkare först.

Läs mer om IPL/FPL-behandlingar på Strålsäkerhetsmyndighetens webbsida.

Massage

Massageverksamheter är inte anmälningspliktiga. Men om du använder kosmetiska produkter som krämer och oljor inom verksamheten bör du märka upp flaskorna med vilket datum de öppnas om de riskerar att vara längre än hållbarhetsdatumet. Om du säljer kosmetiska produkter har du även ansvar för att kontrollera märkningen på dessa.

Frisör och barberare

Frisörverksamheter är inte anmälningspliktiga. Men det är ändå viktigt att du rengöra dina redskap mellan varje kund och desinficerar redskap om blodvite råkar uppstå. Om du använder kosmetiska produkter i verksamheten bör du märka upp flaskorna med vilket datum de öppnas om de riskerar att vara längre än hållbarhetsdatumet. Om du säljer kosmetiska produkter har du även ansvar för att kontrollera märkningen på dessa.

Barberare som utför rakning med rakblad behöver anmäla sin verksamhet. Du behöver rengöra och desinficera redskapen mellan varje kund. Du behöver också byta ut rakbladen. Du får inte återanvända rakbladen, utan de ska kastas i en punktionssäker behållare och hanteras som farligt avfall.

Koppning

Om du använder dig av stickande eller skärande redskap när du utför våtkoppning (även kallar hijama) finns en risk för blodsmitta, vilket gör att verksamheten ska anmälas till miljöförvaltningen. Du anmäler din verksamhet i stadens i e-tjänst senast sex veckor innan start och legitimerar dig med e-legitimation.

Oavsett vilken koppning du erbjuder ska du ha goda hygienrutiner i din verksamhet. Du ska också använda singelförpackade sterila nålar eller skalpeller som är märkta med bäst före-datum och lot-nummer. Efter att de använts ska dessa  kastas i punktionssäkra behållare. Miljöförvaltningen gör tillsyn hos alla verksamheter som erbjuder koppning, men det är bara verksamheter med våtkoppning som är anmälningspliktiga och ska anmälas till miljöförvaltningen.

Kroppsmodifiering

En verksamhet med behandling för att temporärt eller bestående modifiera kroppar, exempelvis genom ärrbildning (scarification), implantat under huden eller tungklyvning, ska anmälas till miljöförvaltningen eftersom det finns risk för blodsmitta. Du anmäler din verksamhet i stadens i e-tjänst senast sex veckor innan start och legitimerar dig med e-legitimation.

Redskapen som används vid dessa behandlingar, exempelvis skalpeller, ska vara sterila och förpackningen ska vara märkt med ett bäst före-datum och lot-nummer. Behandlingar med brännmärkningar är inte anmälningspliktiga då risken för blodsmitta bedöms som liten. Däremot finns det finns en stor risk för infektioner i ett brännsår, vilket ställer höga krav på hygienrutiner för att undvika detta.

Fick du hjälp av informationen på sidan?

Kontakta kommunen — en väg in

När du kontaktar oss är det kommunvägledarna på Helsingborg kontaktcenter som tar hand om dina frågor. Ditt ärende sparas och blir en allmän handling som kan komma att läsas av andra. Du hittar information om hur Helsingborgs stad behandlar personuppgifter längst ner på sidan.

Helsingborgs stad i sociala medier:
Facebook
Instagram
Linkedin

Öppettider

Måndag–onsdag: 08:00 — 17:00

Torsdag: 08:00 — 18:00

Fredag: 08:00 — 17:00

Avvikande öppettider kan förekomma i samband med röda dagar, samt dag innan röd dag.

Chatta

Få svar direkt – chatta med en kommunvägledare.

Mejla

Få svar inom 24 timmar
kontaktcenter@helsingborg.se

Besök

Besök oss på Helsingborg Kontaktcenter på Stortorget 17.

Ring

Prata med en kommunvägledare på telefon 042-10 50 00