Speciella livsmedelsverksamheter
Här hittar du information om när du behöver registrera en speciell livsmedelsverksamhet. En speciell livsmedelsverksamhet kan till exempel vara en verksamhet i ditt hem, en foodtruck eller en UF-verksamhet.
Fler språk
Please bear in mind, since the Google Translate is an automatically generated translation, we do not take any responsibility for errors in the text.
Här hittar du information om när du behöver registrera en speciell livsmedelsverksamhet. En speciell livsmedelsverksamhet kan till exempel vara en verksamhet i ditt hem, en foodtruck eller en UF-verksamhet.
Du får endast ha din livsmedelsverksamhet hemma ifall du kan uppfylla kraven i hygienförordningen. Om du anser att du kan uppfylla kraven är det ditt hem du ska registrera som en livsmedelsanläggning. Vi kommer då att besöka dig i ditt hem för att kontrollera verksamheten. Kontrollerna kan vara både anmälda och oanmälda.
Transporterar ditt företag mat eller livsmedel till andra livsmedelsföretag, till exempel till restauranger, butiker och grossister, eller till privatpersoner så ska det vara registrerat. Registrera verksamheten på den plats transporten utgår ifrån, och/eller på den plats där du har kontoret, där personalen sitter.
Om du åker runt till olika platser och säljer eller serverar livsmedel, anses du ha en mobil livsmedelsanläggning. Du ska då göra anmälan i den kommun där verksamheten huvudsakligen kommer att bedrivas. Det är alltid du som bedriver livsmedelsverksamheten som ska vara registrerad som livsmedelsföretagare. Du som hyr eller lånar en foodtruck måste alltså själv registrera din verksamhet.
Om du har en bakomlokal där du förvarar eller förbereder maten ska du ange det i anmälan vid registreringen. Beroende på hur omfattande hanteringen är kan även den lokalen behöva vara registrerad som livsmedelsverksamhet. En registrering för en mobil verksamhet kan gälla i hela Sverige (och även hela EU).
Om du vill bli en del av Streetfood Helsingborg och sälja din mat på försäljningsplatserna i centrala Helsingborg hittar du mer information här.
Företag som bedriver handel med livsmedel omfattas av kravet på registrering. Det gäller även om företaget inte fysiskt hanterar livsmedel, alltså inte har något eget lager utan endast förmedlar varorna. I detta fall är det kontoret som är livsmedelsanläggningen och ska registreras.
Huvudkontor för bland annat en butikskedja, restaurangkedja eller livsmedelsproduktion har ofta ansvar för till exempel inköp av livsmedel, framtagande av receptur eller utformning av information om livsmedel. Dessa anses vara livsmedelsanläggningar och ska vara registrerade.
Företag som bedriver handel med livsmedel omfattas av kravet på registrering. Det gäller även om försäljningen sker via en hemsida, app eller på sociala medier och även om företaget inte fysiskt hanterar livsmedel, alltså inte har något eget lager utan endast förmedlar varorna. I detta fall är det kontoret som är livsmedelsanläggningen och ska registreras.
Om du går i gymnasiet och ska starta en UF-verksamhet som ska hantera livsmedel så behöver din verksamhet i regel inte registreras hos miljöförvaltningen, men du ska alltid kontakta oss innan du startar din verksamhet. För att kunna ge råd på bästa sätt och göra en bedömning behöver vi få följande information om din verksamhet:
Även om du inte behöver ha din UF-verksamhet registrerad hos miljöförvaltningen så måste du alltid följa lagstiftningen eftersom du är ansvarig för det du släpper ut på marknaden, dvs säljer och/eller skänker.
Om du ska fortsätta din livsmedelsverksamhet efter gymnasiet kan du behöva registrera din verksamhet hos miljöförvaltningen och få kontroll av oss. Tänk på att du kan behöva ha tillstånd från andra myndigheter. Helsingborgs kontaktcenter kan hjälpa dig med detta.
Ring 042-10 50 00 eller skicka ett meddelande till kontaktcenter@helsingborg.se.
När du kontaktar oss är det kommunvägledarna på Helsingborg kontaktcenter som tar hand om dina frågor. Ditt ärende sparas och blir en allmän handling som kan komma att läsas av andra. Du hittar information om hur Helsingborgs stad behandlar personuppgifter längst ner på sidan.
Helsingborgs stad i sociala medier:
Facebook
Instagram
Linkedin
Måndag–onsdag: 08:00 — 17:00
Torsdag: 08:00 — 18:00
Fredag: 08:00 — 17:00
Avvikande öppettider kan förekomma i samband med röda dagar, samt dag innan röd dag.