Hoppa till huvudmenyn Hoppa till innehåll
  • Invånare
  • Självservice
Meny
Företagare
  • Invånare
  • Självservice
Företagare
  • Näringslivsfakta
  • Starta företag
  • Personal och kompetens
  • Bransch och service
  • Tillstånd och regler
  • Upphandling
  • Kontakt
    • Näringslivsfakta
    • Starta företag
    • Personal och kompetens
    • Bransch och service
    • Tillstånd och regler
      • Använda stadens mark
      • Arbete på gator, gång- och cykelbanor
      • Avfall och återvinning
      • Boendemiljö i hyresbostäder
      • Brandskydd
      • Bygglov och anmälan
      • Gräva i gatan
      • Guider
      • Leverantör av hemservice
      • Leverantör av daglig verksamhet
      • Livsmedelsverksamhet
        • Starta
          • Viktigt att tänka på innan starten
          • Tillfälliga livsmedelsverksamheter
          • Speciella livsmedelsverksamheter
        • Driva
        • Förändra
        • Avsluta
      • Miljökrav
      • Projekteringsanvisningar
      • Serveringstillstånd för alkohol
      • Folköl, tobak, e-cigaretter och läkemedel
      • Trafik och transporter
      • Trygghetsboende
      • Ventilationskontroll
      • Vatten och avlopp
    • Upphandling
    • Kontakt
  1. Hem
  2. Tillstånd
  3. Livsmedelsverksamhet
  4. Starta livsmedelsverksamhet
  5. Speciella livsmedelsverksamheter
  • Använda stadens mark
  • Arbete på gator, gång- och cykelbanor
  • Avfall och återvinning
  • Boendemiljö i hyresbostäder
  • Brandskydd
  • Bygglov och anmälan
  • Gräva i gatan
  • Guider
  • Leverantör av hemservice
  • Leverantör av daglig verksamhet
  • Livsmedelsverksamhet
    • Starta
      • Viktigt att tänka på innan starten
      • Tillfälliga livsmedelsverksamheter
      • Speciella livsmedelsverksamheter
    • Driva
    • Förändra
    • Avsluta
  • Miljökrav
  • Projekteringsanvisningar
  • Serveringstillstånd för alkohol
  • Folköl, tobak, e-cigaretter och läkemedel
  • Trafik och transporter
  • Trygghetsboende
  • Ventilationskontroll
  • Vatten och avlopp
Guide: Starta mobil livsmedelsverksamhet
Klicka här för att komma till en guide som visar hur du startar en mobil livsmedelsverksamhet.

Speciella livsmedelsverksamheter

  • Lyssna
  • Skriv ut

Här finner du information om registrering av speciella livsmedelsverksamheter.

Klicka här för att läsa mer om vilka regler som gäller för speciella livsmedelsverksamheter

Du får endast ha din livsmedelsverksamhet hemma ifall du kan uppfylla kraven i hygienförordningen. Om du anser att du kan uppfylla kraven är det ditt hem du ska registrera som en livsmedelsanläggning. Vi kommer då att besöka dig i ditt hem för att kontrollera verksamheten. Kontrollerna kan vara både anmälda och oanmälda.

Läs och ladda ner infobladet om livsmedelsverksamhet i hemmet.

Transporterar ditt företag mat eller livsmedel till andra livsmedelsföretag, till exempel till restauranger, butiker och grossister, eller till privatpersoner så ska det vara registrerat. Registrera verksamheten på den plats transporten utgår ifrån, och/eller på den plats där du har kontoret, där personalen sitter.

Om du åker runt till olika platser och säljer eller serverar livsmedel, anses du ha en mobil livsmedelsanläggning. Du ska då göra anmälan i den kommun där verksamheten huvudsakligen kommer att bedrivas. Det är alltid du som bedriver livsmedelsverksamheten som ska vara registrerad som livsmedelsföretagare. Du som hyr eller lånar en foodtruck måste alltså själv registrera din verksamhet.

Om du har en bakomlokal där du förvarar eller förbereder maten ska du ange det i anmälan vid registreringen. Beroende på hur omfattande hanteringen är kan även den lokalen behöva vara registrerad som livsmedelsverksamhet. En registrering för en mobil verksamhet kan gälla i hela Sverige (och även hela EU).

Om du vill bli en del av Streetfood Helsingborg och sälja din mat på försäljningsplatserna i centrala Helsingborg hittar du mer information genom att klicka här.

Klicka här för att komma till en guide som visar hur du kan starta en mobil livsmedelsverksamhet.

Matmäklare

Företag som bedriver handel med livsmedel omfattas av kravet på registrering. Det gäller även om företaget inte fysiskt hanterar livsmedel, alltså inte har något eget lager utan endast förmedlar varorna. I detta fall är det kontoret som är livsmedelsanläggningen och ska registreras.

Huvudkontor

Huvudkontor för bland annat en butikskedja, restaurangkedja eller livsmedelsproduktion har ofta ansvar för till exempel inköp av livsmedel, framtagande av receptur eller utformning av information om livsmedel. Dessa anses vara livsmedelsanläggningar och ska vara registrerade.

Företag som bedriver handel med livsmedel omfattas av kravet på registrering. Det gäller även om försäljningen sker via en hemsida, app eller på sociala medier och även om företaget inte fysiskt hanterar livsmedel, alltså inte har något eget lager utan endast förmedlar varorna. I detta fall är det kontoret som är livsmedelsanläggningen och ska registreras.

Om du går i gymnasiet och ska starta en UF-verksamhet som ska hantera livsmedel så behöver din verksamhet i regel inte registreras hos miljöförvaltningen, men du ska alltid kontakta oss innan du startar din verksamhet. För att kunna ge råd på bästa sätt och göra en bedömning behöver vi få följande information om din verksamhet:

  • Vilken hantering kommer du att ha?
  • Vilka livsmedel kommer du att hantera?
  • Hur ofta kommer du att producera/sälja/skänka dina livsmedel?
  • Vilken mängd livsmedel kommer att produceras/säljas/skänkas vid varje tillfälle?
  • Var kommer tillverkningen att ske?
  • Var kommer försäljningen att ske?

Även om du inte behöver ha din UF-verksamhet registrerad hos miljöförvaltningen så måste du alltid följa lagstiftningen eftersom du är ansvarig för det du släpper ut på marknaden, dvs säljer och/eller skänker. Detta enligt EU-förordning nr 178/2002, artikel 14. Du kan även omfattas av annan lagstiftning beroende på vilken hantering du kommer att ha. Exempelvis EU-förordning nr 852/2004 om hygien samt EU-förordning nr 1169/2011 om information.

Om du ska fortsätta din livsmedelsverksamhet efter gymnasiet kan du behöva registrera din verksamhet hos miljöförvaltningen och få kontroll av oss. Tänk på att du kan behöva ha tillstånd från andra myndigheter. Helsingborgs kontaktcenter kan hjälpa dig med detta.

Ring 042-10 50 00 eller skicka ett meddelande till kontaktcenter@helsingborg.se.

Fick du hjälp av informationen på sidan?

Här kan du lämna feedback om informationen på sidan. Du får inte svar på din feedback. Har du frågor eller vill komma i kontakt med Helsingborgs stad kan du vända dig till Kontaktcenter. Tack för att du hjälper oss att göra webbplatsen bättre.

Komplettera din feedback genom att välja en kategori och ange kommentar.

Observera att din kommentar blir en allmän handling som kan komma att läsas av andra.

Ange din e-postadress för att få återkoppling på din feedback.

Tack för ditt svar
Något gick fel, vänligen försök igen senare.
Dela sidan: Speciella livsmedelsverksamheter
  • Dela på Facebook
  • Dela på Twitter
  • Dela på LinkedIn
  • Dela med e-post

    Dela med e-post

    https://foretagare.helsingborg.se/regler-tillstand-och-anmalan/livsmedelsverksamhet/starta-livsmedelsverksamhet/speciella-livsmedelsverksamheter/
    Ange en eller flera e-postadresser. Separera med kommatecken.
Guide: Starta mobil livsmedelsverksamhet
Klicka här för att komma till en guide som visar hur du startar en mobil livsmedelsverksamhet.

Fick du hjälp av informationen på sidan?

Här kan du lämna feedback om informationen på sidan. Du får inte svar på din feedback. Har du frågor eller vill komma i kontakt med Helsingborgs stad kan du vända dig till Kontaktcenter. Tack för att du hjälper oss att göra webbplatsen bättre.

Komplettera din feedback genom att välja en kategori och ange kommentar.

Observera att din kommentar blir en allmän handling som kan komma att läsas av andra.

Ange din e-postadress för att få återkoppling på din feedback.

Tack för ditt svar
Något gick fel, vänligen försök igen senare.
Dela sidan: Speciella livsmedelsverksamheter
  • Dela på Facebook
  • Dela på Twitter
  • Dela på LinkedIn
  • Dela med e-post

    Dela med e-post

    https://foretagare.helsingborg.se/regler-tillstand-och-anmalan/livsmedelsverksamhet/starta-livsmedelsverksamhet/speciella-livsmedelsverksamheter/
    Ange en eller flera e-postadresser. Separera med kommatecken.

Telefonnummer
Helsingborg kontaktcenter: 042-10 50 00

E-post
kontaktcenter@helsingborg.se

Öppettider
Måndag–torsdag 07:00–19:00
Fredag 07:00–17:00
Lördag 10:00–15:00

Organisationsnummer: 212000-1157

Så här behandlar vi dina personuppgifter

Postadress
Namn på verksamheten
251 89 Helsingborg

Besöksadress
Helsingborgs stad har besöksadress Helsingborg kontaktcenter, Stortorget 17
Visa på karta

  • Press
  • Translate
  • Helsingborg Stad på Facebook
  • Helsingborg Stad på Twitter
  • Helsingborg Stad på Instagram

Translate

You can use Google Translate to translate the contents of foretagare.helsingborg.se. To do that, select the language you would like to translate into in the list below.
Please bear in mind, since the Google Translate is an automatically generated translation, we do not take any responsibility for errors in the text.

Close