Anmäl när ni ändrar och utvecklar

När ni gör en större ändring eller börjar med något nytt, behöver ni anmäla det till miljöförvaltningen. I vissa fall kan ändringen påverka er verksamhets riskklassning, så att ni behöver få kontrollbesök oftare eller mer sällan.

Innehåll:

Anmäl och slipp avgift

Miljöförvaltningen behöver veta vad er verksamhet gör och vilka livsmedel ni hanterar, för att kunna bedöma vilka risker som finns. Därför är det viktigt att ni anmäler när ni förändrar något i er verksamhet, eller börjar med något nytt, så att vi kan bedöma om det påverkar riskklassningen och behovet av kontroll. Ni anmäler ändringen till oss i stadens e-tjänst. 

Bedömer vi att förändringen påverkar er verksamhets riskklassning, kan ni få ett nytt beslut från miljönämnden med en ändrad kontrollfrekvens. Det betyder att ni får kontrollbesök oftare eller mer sällan än i ert tidigare beslut. Anmäler ni en planerad förändring till oss i förväg, tar vi inte ut någon avgift för handläggningen. 

Om ni inte anmäler en större ändring i förväg och vi får kännedom om den på annat sätt, till exempel vid ett kontrollbesök, tar vi ut en avgift för ett nytt ärende där vi beslutar om en ändrad kontrollfrekvens.

Det här behöver ni anmäla

Här är några exempel på förändringar som ni behöver anmäla till oss i e-tjänsten. 

  • Er verksamhet har ändrat inriktning, till exempel från café till restaurang eller från mottagningskök till tillagningskök. 
  • Er verksamhets produkter börja vända sig till känsliga konsumentgrupper, eller slutar med det. 
  • Er verksamhets har fått ändrat ansvar för märkning och presentation av livsmedel.  
  • Storleken på er verksamhets produktion har ökat eller minskat. 
  • Ni börjar med nya processer och moment.   
  • Ni börjar hantera andra typer av livsmedel.  
  • Ni börjar importera livsmedel eller material som ska komma i kontakt med livsmedel, till exempel förpackningsmaterial. 
  • Ni börjar med distansförsäljning.  
  • Ni startar en mobil verksamhet.

Exempel för olika verksamheter

Anläggningstyp


Avgift för riskklassning

Livsmedelskontrollen och annan offentlig verksamhet som den hänger ihop med finansieras med en avgift för den verksamhet som kontrolleras. Eftersom riskklassningen bestämmer hur ofta en verksamhet ska få kontroll, tar miljöförvaltningen ut en avgift för klassningsärendet. Men vi gör det bara i de fall där verksamheten inte har meddelat oss om ändringen i förväg. Avgiften motsvarar 30 minuters handläggningstid och blir 633 kronor med gällande timtaxa för annan offentlig verksamhet.

Fick du hjälp av informationen på sidan?

Kontakta kommunen — en väg in

När du kontaktar oss är det kommunvägledarna på Helsingborg kontaktcenter som tar hand om dina frågor. Ditt ärende sparas och blir en allmän handling som kan komma att läsas av andra. Du hittar information om hur Helsingborgs stad behandlar personuppgifter längst ner på sidan.

Helsingborgs stad i sociala medier:
Facebook
Instagram
Linkedin

Öppettider

Måndag–onsdag: 08:00 — 17:00

Torsdag: 08:00 — 18:00

Fredag: 08:00 — 17:00

Avvikande öppettider kan förekomma i samband med röda dagar, samt dag innan röd dag.

Chatta

Få svar direkt – chatta med en kommunvägledare.

Mejla

Få svar inom 24 timmar
kontaktcenter@helsingborg.se

Besök

Besök oss på Helsingborg Kontaktcenter på Stortorget 17.

Ring

Prata med en kommunvägledare på telefon 042-10 50 00