Sälja varor och produkter

Kemikalier finns i alla saker, som till exempel kläder, leksaker och smycken. Du som säljer varor är skyldig att kontrollera vilka farliga ämnen som finns i varorna, så att de inte skadar människors hälsa eller miljön. Du måste också kunna svara dina kunder när de frågar om en vara innehåller farliga ämnen.

Du ska kunna svara dina kunder

Om du säljer varor som innehåller ämnen som finns med i den så kallade kandidatförteckningen till Reach, så ska du kunna lämna information om ämnet i de varorna. Reach är en EU-förordning med en förteckning över ämnen som allvarligt kan skada människors hälsa eller miljön, så kallade SVHC-ämnen (Substances of Very High Concern).

När ett ämne finns med i förteckningen ska du som säljer varan kunna svara på frågan om den innehåller mer än 0,1 viktprocent av ämnet. Kunden har rätt att få informationen inom 45 dagar om kunden är privat konsument. Om kunden är yrkesmässig ska du lämna informationen direkt vid försäljningen oavsett om kunden frågar efter den eller inte.

Läs mer om kandidatförteckningen till Reach på Kemikalieinspektionens webbplats.

Om du får en fråga från en kund

  • Se till att du får kundens kontaktuppgifter, om du inte kan svara på frågan direkt.
  • Kontakta leverantören eller huvudkontoret. Berätta för dem att en kund har frågat om en vara innehåller något ämne från kandidatförteckningen. Be dem kontrollera om något av ämnena förekommer i varan. Det räcker inte att leverantören skickar analysprotokoll, certifikat eller liknande. De ska också hjälpa till att tolka och utvärdera informationen, så att den går att förklara när du svarar kunden.
  • Om det visar sig att varan innehåller ett ämne på kandidatförteckningen i en koncentration över 0,1 viktprocent ska kunden få information om hur varan används på ett säkert sätt. Be leverantören eller huvudkontoret att i så fall även ta fram sådan information.
  • När leverantören eller huvudkontoret har tagit fram ett svar kontaktar du kunden.
  • Om leverantören eller huvudkontoret själva svarar kunden ska de även informera dig i butiken.

Ladda ner informationsblad om att kunna svara på kundens frågor om kemikalier (pdf).

Använd Kemikalieappen

Myndigheter, konsument- och intresseorganisationer inom EU har tillsammans utvecklat en särskild app för mobiltelefoner. Med appen, som i Sverige kallas för Kemikalieappen, kan du hjälpa dina kunder att snabbt få veta om det finns några särskilt farliga ämnen i dina varor eller om varorna är fria från dessa ämnen. Det kan handla om varor som exempelvis möbler, elektroniska prylar, klädesplagg eller verktyg. Kemikalieappen lanserades för konsumenter i november 2019.

Här kan du ladda ner Kemikalieappen och läsa hur du och dina kunder kan använda appen för att fråga efter, registrera och söka information om farliga ämnen i de varor du säljer.

Ställ kemikaliekrav på dina leverantörer

Som återförsäljare av varor har du oftast minst en leverantör tidigare i leverantörskedjan. Hur många olika delar och material en vara har bestämmer hur lång leverantörskedjan är. Det är vanligt att underleverantörer finns i länder utanför EU som inte omfattas av samma lagar som företag inom EU.

Därför är det viktigt att du som återförsäljare ställer krav på dina leverantörer om vilka ämnen som får ingå i de varor du säljer. Du kan till exempel ställa krav i dina leverantörsavtal och följa upp dem genom att begära dokumentation eller kanske till och med göra egna stickprovskontroller av varorna.

Biocidbehandlade varor

Varor som är behandlade med en typ av bekämpningsmedel, så kallade biocider, omfattas av särskilda regler. Behandlingen ska ge varan en speciell funktion, till exempel att göra en sporttröja luktfri eller en skärbräda antibakteriell. Varor som har behandlats så innehåller ämnen som kan vara farliga för oss människor eller för miljön. Därför finns det regler för att minska riskerna. Biocidbehandlade varor ska bland annat vara märkta med information om:

  • vilka ämnen som ingår
  • varför de har behandlats
  • hur kunden ska hantera varan för att skydda människor och miljö.

Du som säljer biocidbehandlade varor måste kontrollera att varan är märkt på rätt sätt och att de biocider som ingår är godkända. Var extra uppmärksam på varor som marknadsförs som luktfria eller antibakteriella.

Om en kund frågar vilken biocidbehandling en vara har gått igenom, så ska du kunna svara på det inom 45 dagar.

Läs mer om reglerna för biocidbehandlade varor hos Kemikalieinspektionen.

Träskyddsbehandlat virke

Tryckimpregnerat eller annat träskyddsbehandlat virke räknas som en biocidbehandlad vara och omfattas av samma regler för märkning och information till kunder. Träskyddsbehandlat virke som säljs i byggvaruhandeln förvaras ofta utomhus. Virket innehåller kemiska ämnen som är skadliga för vår miljö och för vattenlevande organismer.

Därför är det viktigt att du som säljer det virket ser till att det förvaras på ett säkert sätt. Om virket inte kan förvaras inomhus behöver det skyddas mot nederbörd för att minska risken att farliga ämnen läcker ut och förorenar vår miljö. Det kan hända om förorenat regnvatten når bäckar och andra vattendrag via dagvattenbrunnar eller omgivande mark.

Fick du hjälp av informationen på sidan?

Kontakta kommunen — en väg in

När du kontaktar oss är det kommunvägledarna på Helsingborg kontaktcenter som tar hand om dina frågor. Ditt ärende sparas och blir en allmän handling som kan komma att läsas av andra. Du hittar information om hur Helsingborgs stad behandlar personuppgifter längst ner på sidan.

Helsingborgs stad i sociala medier:
Facebook
Instagram
Linkedin

Öppettider

Måndag–onsdag: 08:00 — 17:00

Torsdag: 08:00 — 18:00

Fredag: 08:00 — 17:00

Avvikande öppettider kan förekomma i samband med röda dagar, samt dag innan röd dag.

Chatta

Få svar direkt – chatta med en kommunvägledare.

Mejla

Få svar inom 24 timmar
kontaktcenter@helsingborg.se

Besök

Besök oss på Helsingborg Kontaktcenter på Stortorget 17.

Ring

Prata med en kommunvägledare på telefon 042-10 50 00