Sälja kemikalier

Även om ansvaret vilar tyngst på de som producerar och levererar kemiska blandningar, så har du som säljer produkterna också ett ansvar. Du måste till exempel kontrollera att de är rätt märkta och att de inte innehåller några förbjudna ämnen. Kraven gäller farliga kemiska produkter som till exempel tvättmedel, tändvätska, poolkemikalier, bilvårdsmedel, lim, lacker och rengöringsmedel. Reglerna finns för att varna och skydda de konsumenter du säljer till.

Du som säljare är ansvarig

Även om det inte är du som säljer produkten som har tillverkat eller importerat den, så är du ansvarig för att den är rätt när du har den till försäljning i din butik.

Om du säljer produkter som har fel, kan miljöförvaltningen besluta om sanktioner mot din butik. Butiken kan till exempel få ett saluförbud, en miljösanktionsavgift eller en åtalsanmälan som kan leda till en brottsutredning.

Ladda ner informationsblad om att kunna svara på kundens frågor om kemikalier (pdf).

Läs mer om försäljning av kemiska produkter på Kemikalieinspektionens webbsida.

Produkter med förbjudna och reglerade ämnen

Vissa ämnen i kemiska produkter som säljs i Sverige är begränsade eller helt förbjudna. Du som säljer kemiska produkter måste kontrollera att de uppfyller kraven. Två exempel på begränsningar är toluen i lim och vissa blyföreningar i färger.

Andra ämnen som är särskilt farliga för hälsan och vår miljö får inte heller användas eller säljas utan att de har tillståndsprövats enligt EU:s kemikalielagstiftning (Reach). Om du säljer produkter med sådana ämnen ska du därför kontrollera att det finns ett tillståndsnummer på förpackningen och i säkerhetsdatabladet.

Läs mer om försäljning av vissa produkttyper på Kemikalieinspektionens webbsida.

Rätt märkning och förpackning

Kemikalier som är miljöfarliga, frätande, brandfarliga, giftiga eller farliga på annat sätt ska vara märkta för att varna och skydda de personer som hanterar produkterna. Några exempel på kemikalier som ofta behöver vara märkta är tvättmedel och rengöringsmedel, tändvätska, poolkemikalier, bilvårdsmedel, lim och lacker.

Du som säljer farliga kemikalier måste:

  • Se till märkningen är korrekt och på svenska.
  • Kontrollera att förpackningen har kännbar varningsmärkning för synskadade eller barnskyddande förslutning om det krävs.
  • Kontrollera att förpackningen är så säker att innehållet inte kan läcka ut.
  • Kontrollera att förpackningen inte är skadad eller otät innan du säljer den i butiken.
  • Kunna lämna ut ett säkerhetsdatablad för produkten till kunder som använder kemikalierna i sin yrkesverksamhet, om de ber om att få det.

Förvara kemikalierna säkert i din butik

Du som säljer kemikalier ansvarar för att de förvaras på ett säkert sätt i din butik. Hälsofarliga kemikalier ska förvaras:

  • så att de är svåra att nå för små barn,
  • på avstånd från livsmedel eller djurfoder,
  • i förpackningar som inte ser ut på ett sätt som kan attrahera barn eller vilseleda konsumenter,
  • så att de inte kan förväxlas med livsmedel, läkemedel eller hygienprodukter,
  • på en plats där det inte finns risk för att de körs på av en truck eller liknande,
  • på en plats där spill och läckage lätt kan upptäckas,
  • på en plats där det inte finns någon risk för att produkten når avloppsbrunnar eller omgivningen om det skulle rinna ut.

Du ska även se till att det finns utrustning för att kunna samla upp kemikalier som har spillts eller läcker ut. Om du säljer kemikalier som klassas som särskilt farliga finns särskilda krav på förvaringen.

Försäljning av några vanliga kemikalier

I listan nedan sammanfattas reglerna för märkning och försäljning av några vanliga kemikalier.

Tillstånd för att sälja farliga kemikalier

Vissa kemikalier är så farliga att du behöver tillstånd för att få sälja dem eller på annat sätt lämna över dem till någon annan. Det gäller till exempel de som är akut giftiga, cancerframkallande och frätande på huden. Du söker tillstånd för att sälja särskilt farliga kemiska produkter hos länsstyrelsen. När du börjar sälja är du skyldig att föra anteckningar över vad du säljer och till vem. Kemikalierna ska förvaras på ett säkert sätt i butiken så att de inte kan läcka ut till omgivningen eller så att obehöriga kan komma åt dem.

Från 1 juli 2022 behöver du tillstånd från länsstyrelsen för att sälja e-vätskor med hög nikotinhalt som används i e-cigaretter. E-vätskor med hög nikotinhalt klassificeras som akut toxiska i farokategori 1,2 och 3 enligt CLP-förordningen, om de innehåller nikotin över en viss halt. Därmed ska sådana e-vätskor och e-cigaretter som säljs med sådana e-vätskor betraktas som särskilt farliga kemiska produkter som behöver tillstånd från länsstyrelsen vid överlåtelse.

Om du som privatperson ska hantera särskilt farliga kemiska produkter för ett konstnärligt, tekniskt, vetenskapligt eller liknande ändamål, måste du också ansöka om tillstånd från länsstyrelsen. Du ska vara 18 år för att kunna få tillstånd.

Mer information om tillstånd för särskilt farliga kemiska produkter finns på länsstyrelsens webbsida.

Sälja ämnen som används i sprängämnen

Vissa kemiska produkter innehåller ämnen som kan användas för att tillverka sprängämnen. Ämnena kallas för sprängämnesprekursorer och får främst säljas till personer som använder dem i yrket. Till privatpersoner är försäljningen begränsad. Vissa ämnen får inte säljas alls till enskilda, medan andra får säljas till privatpersoner som har ansökt om och fått tillstånd att köpa dem. De ämnen som kräver tillstånd är nitrometan (> 16 %), salpetersyra (> 3 %), svavelsyra (> 15 %) och väteperoxid (> 12 %).

När du säljer dessa ämnen är det ett krav att du kontrollerar att köparen antingen är yrkesanvändare eller har tillstånd, och att du dokumenterar alla transaktioner. Du är även ett krav att du rapporterar misstänkta transaktioner, betydande stölder och försvinnanden av dessa kemikalier.

På Myndigheten för samhällsskydd och beredskaps webbsida finns mer information om att sälja och hantera prekursorer och en vägledning för försäljare.

Egen införsel och import direkt från utlandet

Om du säljer kemiska produkter i din butik som du själv har tagit till Sverige från ett annat land inom EU, eller importerat från ett land utanför EU så ska du göra en anmälan till Kemikalieinspektionens produktregister. Detsamma gäller om du säljer produkter under ett eget varumärke även om du köpt dem av en svensk leverantör. Produktregistret är nationellt och ger en bild över hur kemiska ämnen och produkter används i Sverige.

Fick du hjälp av informationen på sidan?

Kontakta kommunen — en väg in

När du kontaktar oss är det kommunvägledarna på Helsingborg kontaktcenter som tar hand om dina frågor. Ditt ärende sparas och blir en allmän handling som kan komma att läsas av andra. Du hittar information om hur Helsingborgs stad behandlar personuppgifter längst ner på sidan.

Helsingborgs stad i sociala medier:
Facebook
Instagram
Linkedin

Öppettider

Måndag–onsdag: 08:00 - 17:00

Torsdag: 08:00 - 18:00

Fredag: 08:00 - 17:00

Avvikande öppettider kan förekomma i samband med röda dagar, samt dag innan röd dag.

Chatta

Få svar direkt – chatta med en kommunvägledare.

Mejla

Få svar inom 24 timmar
kontaktcenter@helsingborg.se

Besök

Besök oss på Helsingborg Kontaktcenter på Stortorget 17.

Ring

Prata med en kommunvägledare på telefon 042-10 50 00