Bassängbad och pooler

Du som har ett bassängbad som är öppet för allmänheten eller används av många (till exempel i en bostadsrättsförening) ska anmäla din verksamhet till miljöförvaltningen. Det är även viktigt att du som ansvarig känner till olika hälsorisker och har tydliga rutiner för städning, underhåll och kontroller av din bassäng.

Det är miljöförvaltningens hälsoskyddsinspektörer som ser till att bassänger och pooler i Helsingborg är säkra och hälsosamma för besökarna. Vi gör tillsyn av simbassänger, vattenrutschbanor, karbad, pooler, dammar och flyttankar i olika former och storlekar som finns inomhus eller utomhus.

Om du vill öppna eller redan driver en badanläggning måste du anmäla verksamheten till miljöförvaltningen. Du gör din anmälan i stadens e-tjänst. Där beskriver du din anläggning och lämnar alla uppgifter som miljöförvaltningen behöver för att tillsynen ska bli rätt och ge en lägre tillsynsavgift för din verksamhet.

När du anmäler verksamheten i e-tjänsten legitimerar du dig med din e-legitimation via BankID på mobilen eller i datorn. Kontakta din bank för att få hjälp att börja använda e-legitimation, om du inte redan har det.

Så anmäler du din anläggning

Du som ska öppna en badanläggning måste anmäla det till miljöförvaltningen senast sex veckor innan verksamheten startar. Du bör även kontakta NSVA (Nordvästra Skånes vatten och avlopp) om hur mycket vatten du ska använda och var du ska leda spillvattnet.

Miljöförvaltningen tar ut en avgift för att behandla anmälan av din verksamhet enligt den taxa som miljönämnden har beslutat. Avgiften tas ut per timme och blir högre ju mer arbetstid anmälan kräver. Därför är det viktigt att du lämnar in rätt uppgifter i anmälan från början. Anmälan ska innehålla uppgifter om:

  • Typ av ventilation på badanläggningen, exempelvis självdrag eller mekaniskt styrd ventilation.
  • Planritning över vattenreningsanläggningarna.
  • Information om anläggningens reningsutrustning och kapaciteten för rening, d.v.s antal badande per dygn som reningsutrustningen är anpassad för.
  • Planritning över övriga utrymmen som duschar, omklädningsrum, bastu och toaletter.
  • Typ av desinfektionsmedel och pH-justerare.
  • Vem som är ansvarig för den dagliga driften av anläggningen.

Om du inte anmäler ditt bad, eller startar innan miljönämnden tar ett beslut som godkänner starten kan du bli skyldig att betala en miljösanktionsavgift.

Anmäl ändringar snarast

Om din verksamhet förändras, flyttas, utökas, upphör, ändrar fakturaadress eller om någon annan tar över verksamheten, ska du kontakta miljöförvaltningen om ändringen så fort som möjligt.

Tillsyn och tillsynsavgift

Miljöförvaltningen gör regelbundet tillsyn av verksamheter som kan påverka vår miljö och människors hälsa. För tillsynen tar vi ut en avgift enligt den taxa som miljönämnden beslutat om.

Säkert bad med god egenkontroll

För att minska hälsoriskerna för de som badar i din bassäng är reningen av vattnet, hygienreglerna, och hur du sköter anläggningen viktigt. Du kan till exempel minska bakterier och föroreningar i vattnet genom att:

  • se till att besökarna tvättar sig noggrant utan badkläder före badet
  • ha en lagom hög badtemperatur i vattnet
  • testa vattenkvaliteten regelbundet.

För att få koll på alla viktiga rutiner ska du som driver ett bassängbad ta fram ett program för att själv kontrollera din anläggning och minska hälsoriskerna för de som badar.

Som stöd för din egenkontroll kan du utgå från Folkhälsomyndighetens allmänna råd för bassängbad och myndighetens vägledning för tillsynen

Rutiner för kontroll av din bassäng

I egenkontrollen ska du regelbundet undersöka och bedöma miljö- och hälsoskyddsriskerna i anläggningen. Du ska också följa dokumenterade rutiner för flera olika delar av anläggningen. Här listas några punkter som ska vara en del av din anläggnings egenkontroll.

Fick du hjälp av informationen på sidan?

Kontakta kommunen — en väg in

När du kontaktar oss är det kommunvägledarna på Helsingborg kontaktcenter som tar hand om dina frågor. Ditt ärende sparas och blir en allmän handling som kan komma att läsas av andra. Du hittar information om hur Helsingborgs stad behandlar personuppgifter längst ner på sidan.

Helsingborgs stad i sociala medier:
Facebook
Instagram
Linkedin

Öppettider

Måndag–onsdag: 08:00 — 17:00

Torsdag: 08:00 — 18:00

Fredag: 08:00 — 17:00

Avvikande öppettider kan förekomma i samband med röda dagar, samt dag innan röd dag.

Chatta

Få svar direkt – chatta med en kommunvägledare.

Mejla

Få svar inom 24 timmar
kontaktcenter@helsingborg.se

Besök

Besök oss på Helsingborg Kontaktcenter på Stortorget 17.

Ring

Prata med en kommunvägledare på telefon 042-10 50 00