Skrotverksamhet

Du som driver eller ska starta en skrotverksamhet ska anmäla verksamheten till miljöförvaltningen. Som ägare är du ansvarig för att skroten drivs på ett säkert sätt som inte skadar eller påverkar människor och miljö. Miljöförvaltningen gör tillsyn på skrotverksamheter utifrån lagar och regler, bland annat miljöbalken.

Att starta eller driva en skrotverksamhet är i de flesta fall anmälningspliktigt enligt miljöbalken. Det betyder att verksamheten ska anmälas till miljöförvaltningen. Om din verksamhet hanterar stora mängder skrot kan den istället kräva tillstånd hos länsstyrelsen.

En verksamhet kan till exempel kräva en anmälan eller ett tillstånd enligt miljöbalken om den:

  • samlar in,
  • sorterar,
  • lagrar,
  • klipper eller på annat sätt delar metaller.

Även om metallerna är helt rena kan du behöva anmäla din verksamhet till miljöförvaltningen.

Anmäl din skrotverksamhet

Du anmäler din skrotverksamhet i stadens e-tjänst för att anmäla miljöfarliga verksamheter. Där beskriver du din anläggning och lämnar alla uppgifter som miljöförvaltningen behöver för att tillsynen ska bli rätt. I anmälan legitimerar du dig med din e-legitimation via BankID på mobilen eller i datorn. Kontakta din bank för att få hjälp att börja använda e-legitimation.

När vi på miljöförvaltningen tagit emot din anmälan bedömer vi om den ska godkännas eller inte. Om din anmälan godkänns, beslutar miljönämnden om de sätt som din verksamhet ska drivas på med hänsyn till miljön, så kallade försiktighetsmått. Du måste vänta in miljönämndens beslut innan du får lov att starta.

Tillsyn av skrotverksamheter

Miljöförvaltningen gör tillsyn skrotverksamheter enligt miljöbalken. Tillsynen betyder att vi kommer ut och besöker din verksamhet för att kontrollera att den följer lagen och de försiktighetsmått som gäller. Försiktighetsmåtten är de krav beskriver hur du ska driva din skrotverksamhet på ett säkert sätt med minsta möjliga påverkan på miljön.

Om din skrotverksamhet inte följer lagen och försiktighetsmåttens krav kan miljöförvaltningen besluta om en åtgärd i din verksamhet eller i värsta fall om ett förbud mot att fortsätta verksamheten.

Transport av avfall och farligt avfall

Om din skrotverksamhet ska transportera större mängder avfall eller farligt avfall inom Sverige, så ska du ansöka om tillstånd att få transportera avfallet hos länsstyrelsen i Skåne.

När du ska transportera avfall från din skrotverksamhet över Sveriges gränser, så behöver du veta vilka regler som gäller transporten. Mer information om gränsöverskridande avfallstransporter hittar du hos Naturvårdsverket och länsstyrelsen.

Fick du hjälp av informationen på sidan?

Kontakta kommunen — en väg in

När du kontaktar oss är det kommunvägledarna på Helsingborg kontaktcenter som tar hand om dina frågor. Ditt ärende sparas och blir en allmän handling som kan komma att läsas av andra. Du hittar information om hur Helsingborgs stad behandlar personuppgifter längst ner på sidan.

Helsingborgs stad i sociala medier:
Facebook
Instagram
Linkedin

Öppettider

Måndag–onsdag: 08:00 — 17:00

Torsdag: 08:00 — 18:00

Fredag: 08:00 — 17:00

Avvikande öppettider kan förekomma i samband med röda dagar, samt dag innan röd dag.

Chatta

Få svar direkt – chatta med en kommunvägledare.

Mejla

Få svar inom 24 timmar
kontaktcenter@helsingborg.se

Besök

Besök oss på Helsingborg Kontaktcenter på Stortorget 17.

Ring

Prata med en kommunvägledare på telefon 042-10 50 00