Guide för att starta mobil livsmedelsverksamhet
I den här guiden hittar du information om vad du behöver veta, vilka myndigheter du behöver kontakta och de olika tillstånd du kan behöva för att driva en mobil livsmedelsverksamhet.
Fler språk
Please bear in mind, since the Google Translate is an automatically generated translation, we do not take any responsibility for errors in the text.
I den här guiden hittar du information om vad du behöver veta, vilka myndigheter du behöver kontakta och de olika tillstånd du kan behöva för att driva en mobil livsmedelsverksamhet.
Du behöver tillstånd från polisen för att få driva en tillfällig och/eller mobil verksamhet. Om det gäller kommunens mark utfärdas tillståndsbeviset i samråd med stadsbyggnadsförvaltningen.
Gasol är en brandfarlig gas som ska hanteras försiktigt. Du som är ansvarig för den mobila verksamheten ska utse en person (föreståndare) som är ansvarig för att använda och förvara gasen på rätt sätt. Den ansvarige ska även se till att gasolflaskorna sätts i säkerhet om det börjar brinna.
För att få använda gasol, till exempel i ett gasolkök eller i en värmare på en uteservering behövs tillstånd från räddningstjänsten. Du måste söka tillståndet innan du börjar använda gasol i din mobila livsmedelsverksamhet. Ansökan kan göras antingen via en e-tjänst eller på en blankett.
Oavsett om du startar en ny eller tar över en befintlig verksamhet måste du skicka in en anmälan om registrering av livsmedelsanläggning till miljöförvaltningen. Detta måste du göra även om du kanske redan har en annan registrerad verksamhet. Anmälan ska ha kommit in senast två veckor innan du startar din verksamhet.
Du registrerar din livsmedelsverksamhet i den kommun där du tänker bedriva den. Om verksamheten är mobil och kommer att bedrivas i flera olika kommuner registrerar du den i den kommun som din verksamhet utgår ifrån. Miljönämndens beslut om registrering ska du sedan alltid kunna visa vid ett kontrollbesök i din verksamhet.
Om du senare gör större förändringar i din verksamhet, till exempel att du vill börja servera livsmedel som kräver en mer riskfylld hantering, så kan du behöva anmäla förändringen till miljöförvaltningen i samma e-tjänst.
Du som livsmedelsföretagare har själv ansvar för att producera, servera och sälja säker mat. Detta gör du genom att uppfylla kraven på grundförutsättningar och genom att ha en fungerande egenkontroll.
Alla företag som hanterar livsmedel ska uppfylla kraven på grundförutsättningar. Grundförutsättningar är de riktlinjer (regler) som du måste följa för att få bedriva din livsmedelsverksamhet.
För att du ska kunna säkerställa att alla grundförutsättningarna är uppfyllda behöver du skapa väl anpassade rutiner att följa upp i verksamhetens egenkontroll.
Miljönämnden är ansvarig kontrollmyndighet för mobila livsmedelsverksamheter. Stadens miljöinspektörer kontrollerar att ni har bra rutiner som är anpassade för verksamheten och att ni följer dessa. Miljöförvaltningen tar ut en avgift per arbetstimme som inspektören har lagt ner i kontrollärendet.
Nedan visas länkar, e-tjänster och blanketter som bygger på de steg i guiden som du gått igenom. Klicka på brevsymbolen och du får listan mejlad till den e-postadress du anger. Har du frågor kan du skicka ett mejl till Näringslivsservice.
Titel | Länk | |
---|---|---|
Registrera verksamheten | Registrera livsmedelsverksamhet i e-tjänsten | |
Använda stadens mark | Använda stadens mark | |
Använda gasol | Söka tillstånd för att hantera gasol | |
Följa grundkraven | Krav på livsmedelsverksamheter | |
Lokal och god hygien | Följa regler för lokaler och hygien | |
Göra egenkontroll | Egenkontroll för för livsmedelsföretag | |
Företagslots | Företagslots | |
Livsmedelskontroll | Kontroll av mobila livsmedelsverksamheter | |
När du kontaktar oss är det kommunvägledarna på Helsingborg kontaktcenter som tar hand om dina frågor. Ditt ärende sparas och blir en allmän handling som kan komma att läsas av andra. Du hittar information om hur Helsingborgs stad behandlar personuppgifter längst ner på sidan.
Helsingborgs stad i sociala medier:
Facebook
Instagram
Linkedin
Måndag–onsdag: 08:00 — 17:00
Torsdag: 08:00 — 18:00
Fredag: 08:00 — 17:00
Avvikande öppettider kan förekomma i samband med röda dagar, samt dag innan röd dag.