Livsmedel och servering

Du som driver en restaurang, ett café eller ett annat matställe måste se till att maten som du serverar hanteras på ett säkert och renligt sätt. För att ha en uteservering eller servera alkoholdrycker så behöver du också ha tillstånd. Om du ska starta upp din verksamhet i en ny lokal kan du behöva bygglov. Här har vi samlat information om tillagning och servering.

Att söka bygglov är ofta viktigt första steg för att få starta ett företag inom restaurang- eller cafébranschen. Du behöver till exempel bygglov om lokalen där ditt matställe ska öppna tidigare har använts till något annat. Du kan också behöva bygglov om du ska ändra i lokalen där du redan driver din verksamhet. Det kan till exempel handla om att bygga ut eller att sätta upp eller ändra skyltar och ljusanordningar på byggnaden.

Uteservering

Om du vill ha en uteservering på ditt matställe så behöver du tillstånd för det. Du behöver också tillstånd för att få sälja alkoholdrycker, cigaretter, e-cigaretter eller tobak till vattenpipor. Sedan den 1 juli 2019 måste du också informera dina gäster om det nya rökförbundet på uteserveringar, i entréer till restauranger och caféer och på andra allmänna platser. För att göra det kan du till exempel sätta upp en skylt som informerar om ditt matställe är rökfritt. Hos tillståndsenheten kan du få utbildning och information om hur ditt matställe ska göra för att följa lagen.

Våra guider

Du kan också läsa våra guider om starta restaurang och söka serveringstillstånd för att få veta vad som är nästa viktiga steg för din verksamhet. I guiden om starta mobil livsverksamhet får du också veta vad du ska tänka på om du ska öppna en foodtruck i Helsingborg.

Fick du hjälp av informationen på sidan?

Kontakta kommunen — en väg in

När du kontaktar oss är det kommunvägledarna på Helsingborg kontaktcenter som tar hand om dina frågor. Ditt ärende sparas och blir en allmän handling som kan komma att läsas av andra. Du hittar information om hur Helsingborgs stad behandlar personuppgifter längst ner på sidan.

Helsingborgs stad i sociala medier:
Facebook
Instagram
Linkedin

Öppettider

Måndag–onsdag: 08:00 — 17:00

Torsdag: 08:00 — 18:00

Fredag: 08:00 — 17:00

Avvikande öppettider kan förekomma i samband med röda dagar, samt dag innan röd dag.

Chatta

Få svar direkt – chatta med en kommunvägledare.

Mejla

Få svar inom 24 timmar
kontaktcenter@helsingborg.se

Besök

Besök oss på Helsingborg Kontaktcenter på Stortorget 17.

Ring

Prata med en kommunvägledare på telefon 042-10 50 00