Livsmedelskontroll
Livsmedel ska vara säkra att äta, rätt märkta och ha den kvalitet som kunderna lovas. Därför ska stadens livsmedelskontroll säkerställa att ert och andra företag som hanterar livsmedel har den kunskap och de rutiner som krävs för att kunna följa lagen.
Invånare och besökare i Helsingborg ska tryggt och säkert ska kunna ta del av livsmedel på serveringar, i butiker, i skolmatsalar, hos grossister och från olika producenter.
Därför vill stadens livsmedelskontroll säkerställa ett högt skydd för människors hälsa och skydda konsumenternas intressen. Vi kontrollerar både mat, dryck, kosttillskott, prestationshöjande preparat och andra produkter som också är livsmedel.
Säkra livsmedel och korrekt information
Livsmedelskontrollen planeras för varje verksamhet utifrån de 15 områden som Livsmedelsverket har tagit fram och den kontrollplan som har beslutats i stadens kommunfullmäktige. Hos varje livsmedelsföretag anpassas kontrollbesöket efter verksamhetens inriktning, vilka risker som finns och behovet av kontroll.
Stadens miljöinspektörer gör både oanmälda, föranmälda och uppföljande kontrollbesök hos olika verksamheter på uppdrag av miljönämnden. Där kontrollerar inspektörerna att företagen följer de lagkrav som finns och gör de åtgärder som miljönämnden beslutar om i varje ärende. Kontrollen har två huvudsyften:
- Livsmedelssäkerhet: att livsmedel hanteras, tillagas och förvaras på ett säkert sätt i verksamheten för att skydda konsumenternas hälsa.
- Redlighet: att konsumenterna möts av korrekt information, presentation och märkning, så att de faktiskt får vad de betalar verksamheten för, utan att bli lurade.
Miljöförvaltningen utreder även anmälningar om brister i livsmedelsverksamheter, och kontrollerar varor som exporteras eller importeras enligt lagstiftningen.
Observera att din kommentar blir en allmän handling som kan komma att läsas av andra.
Ange din e-postadress för att få återkoppling på din feedback.