Registrering av tillfälliga livsmedelsverksamheter

Olika matverksamheter har olika riskklassningar och det är det som vi utgår ifrån när vi bedömer om din verksamhet ska registreras. Här följer några exempel vilka verksamheter som tillhör vilka riskklasser och hur ofta du ska bedriva den verksamheten för att den ska anmälas.

Mycket låg risk:

  • Baka och sälja bullar och bröd
  • Försäljning av kaffe och läsk
  • Göra och sälja brända mandlar
  • Sälja förpackade och oförpackade livsmedel som inte kräver kyla
  • Värma ätfärdiga frysta livsmedel, exempelvis pizza
  • Försäljning av frysta livsmedel, exempelvis glass.

Anmälan ska göras om verksamheten pågår mer än 20 gånger per år, 1-2 dagar.

Låg risk:

  • Försäljning av kylda livsmedel
  • Värma kylda livsmedel, exempelvis korv
  • Försäljning av mjukglass och kulglass
  • Servering av kall ätfärdig mat.

Anmälan ska göras om verksamheten pågår mer än 20 gånger per år, 1-2 dagar.

Mellan risk:

  • Beredning och försäljning av smörgåsar och smoothies
  • Grädda pannkakor och våfflor
  • Skiva eller dela pålägg
  • Hålla mat varm i väntan på servering.

Anmälan ska göras om verksamheten pågår mer än 10 gånger per år, 1-2 dagar.

Hög risk: 

  • Beredning, grillning/ tillagning av maträtter där rått kött eller fågel ingår som råvara
  • Tillagning av opastöriserad mjölk
  • Nedkylning av tillagade livsmedel.

Kontakta alltid miljöförvaltningen så gör vi en bedömning.