Frågor och svar om Oceanhamnen etapp två
Här finns samlade svar på frågor som kommit in i samband med markanvisningen för Oceanhamnen etapp två.
Fler språk
Please bear in mind, since the Google Translate is an automatically generated translation, we do not take any responsibility for errors in the text.
Här finns samlade svar på frågor som kommit in i samband med markanvisningen för Oceanhamnen etapp två.
PEAB har fått en direktanvisning på den andra halvan i kvarteret.
Juryn består av 4-5 tjänstemän från stadsbyggnadsförvaltningen och stadsledningsförvaltningen. I dagsläget är fyra personer klara:
Nej, det underlag som finns på hemsidan, med en enklare sketchupfil med vita volymer, är det som finns att tillgå.
Utifrån planbestämmelserna är det möjligt att ha en lägre våningshöjd på bottenvåning där det inte är centrumverksamhet. Däremot ska bottenvåningar markeras i förhållande till ovanliggande fasad, och eventuella burspråk och balkonger mot allmän plats ska ha en frihöjd över marken på minst 3,5 meter, enligt planbestämmelsen f1.
Notera också att det i planbeskrivningen står att ”Där det är bostad i bottenvåningen kan bjälklaget höjas så att insynsskydd från gatan eller kajen skapas.” (sidan 8).
Det har kommit flera frågor om byggnadshöjd och antal våningar. Här följer en sammanfattning av svaren. Planbestämmelsen om byggnadshöjd lyder: ”Högsta byggnadshöjd i meter. Utöver angiven byggnadshöjd får en takvåning, takkupor och/eller frontespiser finnas till sammanlagt halva byggnadsarean per trapphuslängd, se planbeskrivning. Takvåning får ha en totalhöjd av 3,5 meter över högsta angivna byggnadshöjd (undantaget hisstopp).” Byggnadshöjden är väl tilltagen i detaljplanen, i syfte att ge byggnaderna en tydlig sockel som stärker gatumiljön och ge möjlighet för eventuella entresollplan in mot gården samt att lokaler i bottenvåningen, där så anges, ska ha en våningshöjd av 3,8 meter. Bilden på sidan 10 i tävlingsprogrammet visar bostadsprojektets omfattning, läge och avsett antal våningar. Det finns ingen bestämmelse i samrådsförslaget som anger antal våningar men bilden på sidan 10 visar avsett antal våningar mot bakgrund av ovannämnda.
Planbestämmelsen om byggnadshöjd gör det är möjligt, men inte nödvändigt, att bygga den extra takvåningen ända ut i fasadliv inom de 50 procent av byggnadsarean som man räknar fram enligt den beräkningsprincip som står på sidan 8 i planbeskrivningen. Det är också möjligt att använda en del av den extra ytan till takkupor utöver byggnadshöjdens 45-gradersvinkel för att skapa en användbar vindsvåning, om så önskas. ”Syftet är att ge utrymme för en variation och lekfullhet i taklandskapet.”, vilket också står på sidan 8 i planbeskrivningen.
Det är möjligt att bygga loftgångar mot gården, utifrån planbestämmelsen v1 ”Mot gården får del av bostadsbyggnad byggas ut över det planteringsbara bjälklaget längs högst en tredjedel av gårdsfasadens längd och gå högst 2,5 meter utanför fasadliv, till den byggnadshöjd som angränsande byggnad har. Utöver tillåtna utbyggnader får balkonger mot gård finnas och gå högst 2,5 meter utanför fasadliv, så att utskjutande delar sammanlagt uppgår till högst halva fasadlängden.”. En eventuell loftgång utgör en utskjutande del av byggnaden.
Notera också bestämmelsen f1, ”(…) Fasader ska utföras med i huvudsak stenmaterial, med en variation i materialval och uttryck per trapphuslängd. (Med trapphuslängd avses de lägenheter som nås från ett trapphus, vid radhus motsvarar radhuslängan en trapphuslängd.) (…)”, vars syfte är att ”varje trapphus, och de lägenheter som nås från trapphuset, ska få en egen karaktär och gestaltning, så att kvarteret visuellt får en småskalig uppdelning i flera olika byggnader oavsett hur många fastigheter det delas in i”, se sidan 9 i planbeskrivningen.
Ja, det är OK att visa planskisser och kanske också önskvärt om det är ett klargörande för förslaget. Men det är inget som vi begär i inlämningskraven.
Plankartan gäller. Planbeskrivningen kommer att justeras inför granskningen.
Nej, den ingår inte i tävlingsområdet.
Här kan du lämna feedback om informationen på sidan. Du får inte svar på din feedback. Har du frågor eller vill komma i kontakt med Helsingborgs stad kan du vända dig till Kontaktcenter. Tack för att du hjälper oss att göra webbplatsen bättre.
När du kontaktar oss är det kommunvägledarna på Helsingborg kontaktcenter som tar hand om dina frågor. Ditt ärende sparas och blir en allmän handling som kan komma att läsas av andra. Du hittar information om hur Helsingborgs stad behandlar personuppgifter längst ner på sidan.
Helsingborgs stad i sociala medier:
Facebook
Instagram
Linkedin
Måndag–onsdag: 08:00 — 17:00
Torsdag: 08:00 — 18:00
Fredag: 08:00 — 17:00
Avvikande öppettider kan förekomma i samband med röda dagar, samt dag innan röd dag.
Observera att din kommentar blir en allmän handling som kan komma att läsas av andra.
Ange din e-postadress för att få återkoppling på din feedback.