”Det skapar mycket glädje och tillför nya perspektiv.
”Fika på Berga” finns sedan 15 år tillbaka. Men att baka finns som tradition sedan länge. Helens mormor och morfar hade för femtio år sedan ett bageri i Landskrona och där föddes kärleken till yrket. ”Det luktade så ljuvligt och det var helt omöjligt att motstå”, skriver Helen på webbsidan. Och kanske var det just denna doft som gjorde att de möttes. Det var vid ett tillfälle för mer än tio år sedan som någon knackade på och sa: ”Hej, mitt namn är Emelie och jag vill praktisera här.”
Berätta lite om Emelie
– Emelie har autism. Men det hindrar inte henne från att arbeta bland annat i köket och med servering. När hon kom till oss läste hon restaurang på Filborna och Rönnowska skolan. Hon började som praktikant och nu har det gått 10 år sedan dess.
Hur går det för henne?
– Tack vare jobbet har hon verkligen blommat ut. En väldigt varm person.
Vad var det som gjorde att det vände för henne?
– Struktur, framförallt ordning och reda. Inga drastiska ändringar, det är viktigt med fasta rutiner som skapar trygghet.
Vilket stöd behövs för att hon ska kunna arbeta? Utmaningen i det?
– Handledare måste finnas med hela tiden. Det går inte att ta bort det engagemanget.
Hur har det fungerat för dig som arbetsgivare?
– Det fungerar bra och känslan är att det är ömsesidigt. Emelies kollegor är medvetna om att alla är olika och vi respekterar och värdesätter det högt.
Vad är din drivkraft?
– Att kunna göra skillnad för en person och se denna växa. Att vara där för Emelie handlar inte om pengar, utan om medmänsklighet och att göra något gott. Jag bryr mig om andra och vill göra skillnad.
Något budskap till andra arbetsgivare som funderar?
– Alla kan göra skillnad, alla kan göra något! Det skapar mycket glädje, tillför nya perspektiv, andra typer av diskussioner, en annan färg helt enkelt. Det blir berikande!
Vad sökte du för kompetens?
– Det var en slump att Emelie kom hit. Hon sökte en praktikplats och våra vägar möttes.
Något viktigt ögonblick som du och Emelie är stolta över?
– Att se Emelies utveckling, det är fantastiskt. Hon är särskilt stolt över att göra en smörgåstårta själv.
Fika på Berga utökar sina lokaler och snart blir det smidigare att stanna till och hämta allt det goda som bakas här. Medan jag sitter där och åtnjuter en kopp skånerost, blir jag onekligen sugen på att prova en bit smörgåstårta. Den består av många smakfulla lager som, liknande årsringar hos ett träd, bär en minst tioårig historia.