Markanvisning
En markanvisning innebär att en byggaktör får företräde att under en viss tid och på vissa villkor förhandla med staden om att utveckla ett visst markområde som staden äger, exempelvis för att bygga bostäder. Markanvisningen regleras genom ett markanvisningsavtal mellan staden och byggaktören.
Stadens mark- och boendeprogram beskriver bestämda riktlinjer för markanvisningar. Staden använder sig av tre olika metoder vid anvisningar;
- Samverkansförfarande – Staden bjuder in till intresseanmälan för utveckling av ett område där till exempel en ny detaljplan ska tas fram.
- Direktanvisning – Staden tilldelar en markanvisning till en särskild fastighetsutvecklare.
- Markanvisningstävling – Staden vänder sig till fastighetsutvecklare med en tävling enligt vissa kriterier.
I mark- och boendeprogrammet som du hittar på helsingborg.se finns en närmare beskrivning av metoderna. Där finns även rutiner för handläggning och grundläggande villkor för markanvisningar beskrivet.
Vid markanvisning och försäljning av mark ställer staden krav som byggaktören ska uppfylla. Syftet är att genom dessa krav bidra till att uppnå Vision Helsingborg 2035 och beslutade program och policys, såsom till exempel mark- och boendeprogrammet. Byggaktören ska redovisa hur den ska uppfylla kraven. När i processen respektive krav redovisas kan variera, men gemensamt är att Staden följer upp att samtliga krav har uppfyllts i enlighet med byggaktörens redovisning.