Politiska mål för näringslivet
Det finns en partiöverskridande enighet om att ett tryggt och säkert Helsingborg för alla, är en av de viktigaste frågorna för staden. Hur får vi det att hända? I Helsingborgs stad arbetar vi gränsöverskridande med flera aktörer för att öka tryggheten i samhället och tilliten till varandra, minska kriminaliteten och risken för att utsättas för brott.
Samverkan är nyckeln för att lyckas
Trygghet är ett av stadens fyra prioriterade områden, övriga tre är innovation, integration och livskvalitet. Staden har en samverkansöverenskommelse med polisen i Helsingborg för att öka tryggheten och minska brottsligheten i samhället.
Helsingborgs stad arbetar också nära myndigheter, flera stora fastighetsägare, religiösa samfund och föreningar för att nämna några aktörer.
Staden och polisen i Helsingborg har kommit överens om att tillsammans tillföra resurser och kompetenser för att öka tryggheten och minska brott och ordningsstörningar.
Målet med överenskommelsen är att:
- Helsingborg ska vara säkert och upplevas som en trygg och attraktiv stad för de som bor, besöker och arbetar i staden
- kriminaliteten ska minska
- minska tillgången och efterfrågan på narkotika
- den etablerade organiserade brottsligheten minskar och att nyetablering förhindras med ett särskilt fokus på unga som är i eller riskerar hamna i en kriminell livsstil.
Näringslivsprogrammet
År 2035 ska Helsingborg vara den skapande, pulserande, globala, gemensamma och balanserade staden för människor och företag.
För att komma dit har staden 2020 antagit ett nytt näringslivsprogram som pekar ut prioriteringar och utvecklingsområden för de närmsta fyra åren.
Programmet är ett vägledande verktyg för att stadens näringslivsarbete ska möta en av stadens inriktningar om att Helsingborg ska vara en av Europas mest innovativa städer.
Vi behöver också ta höjd för hur näringsliv och kommun kan arbeta med gemensamma utmaningar; Helsingborg är en förebild i hur vi gemensamt med näringslivet skapar transformation för att möta en allt mer oförutsägbar värld.
För 2019-2020 har Kommunfullmäktige satt mål kring företagsklimatet, där företagens bedömning av stadens service och myndighetsutövning ska mätas i NKI (Nöjd Kund Index).
Vägval och prioriterade områden
Utgångspunkten är en hållbar plats som är attraktiv för människor och företag.
Vägvalen speglar programmets prioriterade områden, som bygger på en analys av nuläget efter intervjuer med näringsliv, Lunds universitet och stadens egen organisation och ett omfattande remissförfarande. För varje område har vi använt strukturen ”DET VILL VI – SÅ GÖR VI – SÅ MÄRKS DET”.
Våra prioriterade områden är:
- Innovation och företagsamhet
- Kompetent arbetskraft
- Platsens kvaliteter
- Utrymme för hållbar tillväxt
- Lätt att göra rätt
Läs näringslivsprogrammet i sin helhet.
Läs den kortare versionen av programmet.
Observera att din kommentar blir en allmän handling som kan komma att läsas av andra.
Ange din e-postadress för att få återkoppling på din feedback.