Näringslivsfakta Helsingborg

Helsingborg är den största staden efter Köpenhamn och Malmö i den snabbväxande Öresundsregionen och inom Familjen Helsingborg. Antalet invånare i Helsingborg var cirka 140 000 personer i januari 2017. Det gör Helsingborg till Sveriges åttonde största stad. Här har vi samlat näringslivsfakta om Helsingborg.

Staden har ett aktivt näringsliv med stora möjligheter för etableringar. Näringslivsfakta visar att 15 000 företag registrerade i Helsingborg och under 2017 startades drygt 1000 nya företag.

De största branscherna i Helsingborg:

  • Handel och logistik
  • Finans- och företagstjänster
  • Vård och omsorg

Det utmärkta geografiska och strategiska läget blir ofta avgörande för företagens val av lokalisering.

I staden finns Campus Helsingborg, en del av Lunds universitet. På campus finns cirka 4 000 studenter. Staden har ett nära samarbete med campus för att kunna skapa bästa möjliga förutsättningar för näringslivets framväxt.

Goda kommunikationer lovar gott inför framtiden

Det ser ljust ut för Helsingborg, en stark framtidstro med tillväxt hos de befintliga företagen och flera etableringar. Helsingborg är också en förändringarnas stad. Under de kommande åren kommer stadsbilden förändras, eftersom många byggprojekt är på gång, till exempel Hplusområdet.

Staden ligger alldeles invid motorvägarna E4, E6 och E20. Det finns också goda kommunikationer med tåg och buss till andra skånska orter. Ungefär 20 minuters bilfärd norr om staden finns Helsingborg-Ängelholms flygplats, som har dagliga förbindelser med Stockholm- Arlanda och Bromma.

I Helsingborg finns också förbindelser till Danmark och Helsingör. Färjorna avgår var femtonde minut dygnet runt. Lite mer än en timme bort med tåg finns Köpenhamns internationella flygplats, Kastrup.