Bild över Kärnan och Öresund Bild över Kärnan och Öresund Bild över Kärnan och Öresund Bild över Kärnan och Öresund Bild över Kärnan och Öresund Bild över Kärnan och Öresund

För ett tryggare näringsliv

Så arbetar staden

Att Helsingborg ska upplevas tryggt och vara en säker plats för stadens företagare och invånare är en av stadens inriktningar och viktigaste frågor för mandatperioden. Det betyder att alla delar av stadens verksamheter ska arbeta trygghetsskapande och brottsförebyggande, inom sina områden.

Arbetet riktar in sig på fyra fokusområden som sammantaget innebär att vi jobbar brett med så väl sociala insatser som platsspecifikt. Organiseringen av arbetet möjliggör bredden som behövs för att försvåra för den organiserade brottsligheten, minska nyrekryteringen av unga till kriminalitet, skapa trygga miljöer för boende och företag och ge en bra start i livet för stadens barn.

Organiserad brottslighet och narkotika

Identifierar och agerar mot strategiskt viktiga aktörer i den kriminella miljön, mot välfärdsbrott, parallella samhällsstrukturer och osund konkurrens.

Otrygga offentliga platser

Synliggör vikten av att säkerhetsskapande aspekter omhändertas avseende stadsplanering, förvaltning av fastigheter och offentlig plats samt trafikfrågor.

Unga som är i eller riskerar att hamna i kriminell livsstil

Säkerställer ett anpassat stöd till individer och familjer, ökar förmågan att få individer att lämna kriminell livsstil och förhindra nyrekrytering.

Väx dig stark i stadens utsatta områden

Offentliga aktörer, tillsammans med föreningsliv, näringsliv och civilsamhället rustar unga i stadens utsatta områden till den robusthet som behövs för att klara hela vägen genom utbildning till arbete.

Strukturerad samverkan för ett tryggt näringsliv

Utifrån en gemensam avsiktsförklaring bedriver staden tillsammans med stiftelsen Tryggare Sverige, HBG City, Företagarna, Helsingborgs företagsgrupper och polisen samverkan för ett sunt företagsklimat. Det ska vara tryggt och säkert att driva företag i Helsingborg.

Med Företagens Trygghetsundersökning från 2021 samt 2024 och orsaksanalyser som grund har fyra prioriterade områden tagits fram:

Bild från Hbg Frukost

Ett aktivt näringsliv

I näringslivsrådet som träffas 2 gånger per år diskuteras bland annat trygghetsfrågan och hur stad, näringsliv och myndigheter kan samverka inom brottsförebyggande och trygghetsskapande insatser.

Tillsammans med våra partners samarbetar vi även i lokala branschnätverk för att skapa ett tryggare Helsingborg.

  • Krognätverk
  • Krogar mot Knark
  • Fastighetsägarnätverk
  • Logistiknätverk
  • Trygg och säker i City

Kartläggning

Trygghetsundersökningar

Staden och polisen genomför olika typer av undersökningar och mätningar för att ha en så bra lägesbild som möjligt. För att få extra bra koll på näringslivets utsatthet genomför vi vartannat år, i samarbetet med Tryggare Sverige, Företagens Trygghetsundersökning.

Läs mer om lägesbilden i Helsingborg.

Effektiv Samordning för Trygghet

Två gånger i veckan träffas EST-nätverket som består av representanter från Helsingborgs stad, polisen, räddningstjänsten Skåne nordväst, Helsingborgshem och Bevakningsgruppen. Arbetet gör det möjligt att upptäcka mindre problem som kan lösas direkt men även för att planera åtgärder på längre sikt. Effektiv samordning för trygghet | Helsingborg.se

Trygghetsvandringar

Det genomförs trygghetsvandringar där iakttagelser i den fysiska miljön, som kan bidra till ökad otrygghet och benägenhet till att begå brott, noteras. Dessa iakttagelser omvandlas därefter till en åtgärdslista. I vandringarna deltar olika delar från staden men också näringslivet i form av fastighetsägare och verksamheter i området.

Samverkan mot organiserad brottslighet

Myndighetsgemensamt arbete

Det myndighetsgemensamma arbetet mot organiserad brottslighet drivs i samarbete med stadens verksamheter, bolag och ett flertal andra aktörer både från myndigheter och civilsamhället för att se till att företag följer de regler och riktlinjer som finns. Syftet är att förhindra fusk och att stoppa andra brottsliga handlingar som kan skada och drabba både företag och invånare.

Läs mer- om det myndighetsgemensamma arbetet i Helsingborg.

Operation Klöver

Staden deltar i gemensamma satsningar, Operation Klöver, med polisen och andra myndigheter. Med riktade insatser mot osunda företag i Helsingborg slår insatserna hårt mot brottslighet och osund konkurrens.

Läs hur Operation Klöver drog in 40 miljoner kronor.

Välfärdsbrott

Begreppet välfärdsbrott är brett och innebär bland annat bidragsbrott eller olika typer av bedrägerier mot välfärdssystemet, stöd och ersättningar till företag, föreningar med mera. En växande del av välfärdsbrottsligheten har också förgreningar in i den organiserade brottsligheten. När vi upptäcker och motverkar välfärdsbrott ser vi till att skattebetalarens pengar går till den gemensamma välfärd som det är tänkt.

Läs mer om stadens arbete mot välfärdsbrott.

Upphandling

Staden arbetar strukturerat med kontroller av leverantörer och underleverantörer utifrån ett välfärdsbrottsperspektiv. Arbetet innefattar bland annat checklistor med kontroller, kunskapsspridning, identifiering av riskavtal och sanktionstrappa. Kontrollerna kan variera beroende på bransch och omfattar kontroll inom flera olika områden.

Med ett syfte att öka medvetenheten i organisationen och visa på parametrar att vara extra uppmärksam deltog stadens anställda på ett seminarie där Ekobrottsmyndigheten och Skatteverket presenterade hur staden kan förebygga, upptäcka och hantera risker för välfärdsbrott i samband med upphandling.

Staden genomför ett antal arbetsplatskontroller varje år. De säkerställer schyssta leverantörer och underleverantörer på våra avtal. I dagsläget har nästan 400 företag kontrollerats, både avtalade leverantörer och underleverantörer.

En trygg och säker stad

Utformning av staden

Trygghet är en central del i Helsingborgs stadsbyggnad – från planering och utformning till byggnation, underhåll och förvaltning. En välskött stadsmiljö utan skräp, skadegörelse och klotter skapar en känsla av trygghet och trivsel. Utöver skötsel arbetar vi även med beteendeförändring för att långsiktigt minska problemen.

Vill du veta mer? Läs vår Handlingsplan för trygghet i stadsmiljön 2024-2030 (pdf, 7,3 MB).

Platssamverkan

Staden arbetar aktivt för att öka tryggheten i såväl city som andra områden i staden. För att vända en negativ utveckling i en stadsdel krävs att flera aktörer och civilsamhälle går samman och tar gemensamt ansvar kring ett geografiskt avgränsat område. Vi har flera nätverk i gång efter olika platssamverkanmodeller. Inom till exempelvis Purple Flag arbetar vi sedan hösten 2016, tillsammans och genom bred samverkan, för att skapa en jämställd, trygg och attraktiv stad med ett varierat utbud och aktiviteter för alla även efter klockan 17. Vi vill ha en levande, trygg och attraktiv stadskärna, som känns välkomnande och som inbjuder till aktivitet och vistelse. Läs mer om arbetet med Purple Flag.

Stiftelsen Tryggare Sverige har på uppdrag av staden tagit fram lägesbilder över de sju stadsdelar som ingår i stadens riskområden. Dokumenten utgör underlag för att vända utvecklingen i riskområdena. Läs mer om platssamverkansarbetet i olika områden.

Kamerabevakning och ordningsvakter

Kommunen använder kameror utanpå och i egna byggnader, till exempel i skolor, för att förhindra och upptäcka skadegörelse. På allmänna och offentliga platser ansvarar Polismyndigheten för kamerabevakning.

Staden samarbetar med olika typer av trygghetsskapande personal från bevakningsbolag för att förhindra skador och brottslighet. Det huvudsakliga uppdraget är arbeta förebyggande för att minska risken för skadegörelse och annan brottslighet, men även för att synas och skapa trygghet i staden.

Ordningsvakter utgör en viktig funktion i det brottsförebyggande och trygghetsskapande arbetet. De kan till exempel ingripa tidigt vid ordningsstörningar och rapportera händelser och iakttagelser till polisen. Staden anlitar därför ordningsvakter som rör sig i de två cityområdena Centrum och på Söder, under dagar och kvällar.

Barn och unga – framtidens arbetskraft

En viktig pusselbit i stadens arbete är samverkan mellan skola och er i näringslivet. Dels hjälper det eleverna i stadens skolor att göra rätt framtidsval, dels bidrar samarbetet till minskad risk för att barn och unga ska hamna snett. Ett värdefullt verktyg är vuxna förebilder som barn och unga kan se upp till, lita på och få bekräftelse av. En lokal företagare kan vara en sådan förebild.

Samverkan mellan skola och näringsliv

Vi bjuder in er företagare att till exempel finnas i skolan som förebilder från vuxenvärlden som bidrar med kunskap, värderingar och värdefulla insikter. Det kan ske genom t ex läxläsning, att ta emot eller göra studiebesök, genom att bli fadderföretag, ta emot prao, erbjuda sommarjobb, delta i mässa eller ha andra samarbeten. Förebilder, utbildning och jobb är några av de viktigaste åtgärderna för att visa barn och unga att det finns framtidshopp!

Läs mer på Samverkan skola näringsliv.

Unga i risk för kriminalitet

Staden arbetar aktivt för att förebygga att unga hamnar i kriminalitet eller andra destruktiva mönster. Vårt mobila team rör sig ute i Helsingborg för att tidigt fånga upp barn, ungdomar och unga vuxna upp till 25 år som riskerar att hamna snett. Genom uppsökande arbete och relationsskapande insatser kan vi minska riskbeteenden, bryta utanförskap och bidra till en tryggare stad – något som gynnar både invånare och näringsliv.

Läs mer om mobila teamets arbete här:  Fältgruppen Mobila Teamet | Helsingborg.se.

Kontakta kommunen — en väg in

När du kontaktar oss är det kommunvägledarna på Helsingborg kontaktcenter som tar hand om dina frågor. Ditt ärende sparas och blir en allmän handling som kan komma att läsas av andra. Du hittar information om hur Helsingborgs stad behandlar personuppgifter längst ner på sidan.

Helsingborgs stad i sociala medier:
Facebook
Instagram
Linkedin

Öppettider

Måndag–onsdag: 08:00 — 17:00

Torsdag: 08:00 — 18:00

Fredag: 08:00 — 17:00

Avvikande öppettider kan förekomma i samband med röda dagar, samt dag innan röd dag.

Chatta

Få svar direkt – chatta med en kommunvägledare.

Mejla

Få svar inom 24 timmar
kontaktcenter@helsingborg.se

Besök

Besök oss på Helsingborg Kontaktcenter på Stortorget 17.

Ring

Prata med en kommunvägledare på telefon 042-10 50 00