Fördjupning i produktivitet på årets första Näringslivsfrukost
Fler än 200 företagare var på plats på 2018 års första näringslivsfrukost i Helsingborg. På agendan stod produktivitet. Och ett företag som med ett nytt arbetssätt vände både produktivitet- och lönsamhetskurvan.
Värd för årets första Näringslivsfrukost var Handelskammaren. De har under 2017 ingått i Produktivitetskommissionen som undersökt hur den skånska produktiviteten utvecklas och hur den kan förbättrats. Resultaten visar att förutsättningarna för produktivitet är goda i Skåne. En viktig faktor är att vara del av en region där det är lätt att pendla mellan kommuner.
– Helsingborgs arbetsmarknad har täta kopplingar till grannkommunerna, men också till Malmö, Lund och Danmark. I Malmö kommer sex procent av de intjänade lönerna från personer som bor i Helsingborg, säger Pernilla Johansson, chefsekonom på Handelskammaren.
Även andelen stora företag, högutbildade personer och forsknings- och utbildningsföretag i en kommun gynnar företagens produktivitet. Men mellan 2008 och 2013 sjönk den skånska produktiviteten. En anledning var finanskrisen. En annan att företag som Astra Zeneca och Sony Ericson skar ner sina verksamheter kraftigt.
– Det är lätt att tänka att det var en Lundafråga, i och med att bolagen fanns där. Men det påverkar hela regionen. Man ska dock komma ihåg att personerna som jobbade på till exempel Astra Zeneca i hög uträckning stannat i regionen. Det är viktigt för produktiviteten, säger Pernilla Johansson.
Så kan produktiviteten förbättras
Produktivitetskommissionen har också flera förslag på hur produktiviteten i Skåne kan förbättras. Det handlar bland annat om att få fler växande företag och ökad internationell handel.
– Utbyggnaden av E6 är väldigt viktig. Men vi behöver också färre kommuner. Idag har vi två stora arbetsmarknadsregioner i Skåne. Men 33 kommuner, säger Pernilla Johansson.
Ett företag som gjort en produktivitetsresa är Nolato Meditech. På ett år höjdes produktiviteten med 80 procent. Allt började med ett möte med den största kunden, läkemedelsbolaget Novo nordisk.
– Chefen som jag träffade sa att vi var sämst, dyrast och om inte vi blev bättre skulle de byta leverantör. Men jag fick också en lång lista av honom om hur vi kunde förbättras, säger Anna Celsing, som då var platschef på Nolato Meditech.
Det var 2011, fyra år senare fick Nolato Leanpriset för sin produktivitet. Anna Celsing pekar ut ett antal faktorer som låg bakom framgången: företaget lyckades samla rätt lag, man involverade medarbetarna och chefernas möte förändrades från informationssittningar till att fokusera på workshops och feedback. Dessutom lärde man sig att älska avvikelser.
– När vi började kolla närmare på avvikelsernas visades det sig att vi hade 200 öppna sådana som man inte gjort något åt. Vi insåg att vi var tvungna att se transparent på avvikelser och åtgärda dem löpande, säger Anna Celsing.
Medarbetare fick större ansvar
Teamen på företaget fick också planera sin egen tid i hög utsträckning.
– De kan ju det bäst. Det gav också medarbetare som är stolta över det de gör. I förläningen handlar det om att våga delegera och våga fira och belöna det som går bra, säger Anna Celsing.
Nästa näringslivsfrukost arrangeras 17 april. Då föreläser Fabian Bengtsson, tidigare vd på Siba. Värd är Helsingborgs stad.
Observera att din kommentar blir en allmän handling som kan komma att läsas av andra.
Ange din e-postadress för att få återkoppling på din feedback.