Rekordnivåer på nyföretagande i Helsingborg

Under 2017 startades 1061 nya företag i Helsingborg. Det innebär att för andra året i följd har över 1 000 nya företag etablerats i kommunen. Men också att Helsingborg går mot strömmen, jämfört med både länet och Sverige.

Mellan 2016 och 2017 steg nyföretagandet i Helsingborg med 2,8 procent, från 1032 nya företag 2016 till 1061 nya företag 2017. För samma period faller nyföretagande i Skåne med 1,56 procent och i Sverige som helhet faller nyföretagandet med 0,99 procent. Claes Malmberg är chef för näringslivsutveckling i Helsingborgs stad. Han betonar att staden gjort en kraftfull satsning på nyföretagande, inte minst med fokus på unga.

– Initiativen kring entreprenörsskolor har vidareutvecklats, och idécoachningen på den kreativa mötesplatsen Think Open Space har successivt ökat. Vår satsning på företagsaccelerator ThinkAccelerate fortsätter ge positiva effekter på framväxten av nya konkurrenskraftiga start-up företag. Annat som bidrar till ökningen är Tillväxt Helsingborg som tagit ordentlig fart. Våra entreprenörsstödjande partners är viktiga för oss. Nyföretagarcentrum, Almi, Forza of Sweden med flera är samarbeten som aktivt bidrar och som utvecklats positivt med sina olika stödjande insatser och aktiviteter för nya företag. Betydelsen av privata initiativ som t ex E-commerce Park of Sweden måste också nämnas i sammanhanget då de med sitt erbjudande attraherar många som vill starta och driva företag inom e-handelssektorn säger Claes Malmberg.

Siffrorna bekräftar också att Helsingborg fortsätter vara en bra plats för entreprenörskap och företagsamma människors möjligheter att förverkliga sina drömmar.

– Det är fantastiskt roligt. Under 2017 startades nära nittio nya företag per månad i Helsingborg. Det ger oss alla som engagerar oss i nyföretagandet extra råg i ryggen inför 2018 fortsätter Claes Malmberg

Trots en kraftig befolkningsökning har antalet nyregistrerade företag per 1000 invånare gått upp från 7,37 för 2016 till 7,41 för 2017. Under samma period minskade också konkurserna i Helsingborg med 8 procent, från 119 år 2016, till 109 år 2017. Det visar siffror från UC.

– Nya och livskraftiga företag är ryggraden i en långsiktig och hållbar näringslivsutveckling. Det är i dessa företag som de flesta jobben skapas och det är också där som många nya innovationer utvecklas. Det behövs fler nya och växande företag, inte minst bland unga vuxna, säger Kommunstyrelsens ordförande Peter Danielsson. Helsingborg har en kraftig befolkningsökning. För att klara utmaningarna krävs att tillväxten är hållbar med balans mellan nya invånare och nya jobb. Vi har satt upp offensiva mål, därför är det riktigt tillfredsställande att vårt arbete ger resultat och att nyföretagandet i Helsingborg för 2017 ligger på en ännu högre nivå än året innan, avslutar Peter Danielsson.

Statistiken bygger på siffror från Bolagsverket och gäller för aktiebolag, enskilda näringsidkare, handelsbolag och kommanditbolag.

Anmäl dig till The Academy och utveckla din idé till ett företag

The Academy är kursen för nordvästskåningar som vill utveckla en företagsidé och växa som entreprenör. Vi vänder oss till dig som har drömmar om att starta din egen verksamhet med ambition att kunna leva på ditt företagande.

The Academy är en utbildning i sex delar där vi visar, och låter er testa, ett annat perspektiv på företagande och entreprenörskap än det som vanligtvis erbjuds. Genom interaktiva workshops får du med dig vad du behöver för att kunna starta upp din egen verksamhet. Du får ta del av framgångsnycklar för att snabbt ta din idé till marknaden, lära dig sälja och marknadsföra din tjänst eller produkt utan en stor budget. Vi låter dig uppleva hur det känns att ta dig utanför din trygghetszon och utveckla entreprenöriella egenskaper som mod, innovation och nyfikenhet.

Läs mer om The Academy och ansök.

Läs nummer fyra av Näringsrikt

I årets fjärde nummer kan du bland annat läsa om "årets företagare i Skåne" och se hur Helsingborgs ny affärsdistrikt tar form. Du får även tips på hur du lyckas med sociala medier.

Näringsrikt nummer fyra 2017, (pdf 16 mb)

Sju företag uppmärksammas med Företagsstjärnor

Sju Helsingborgsföretag som är verksamma i ett spann från till kläddesign till byggbranschen har uppmärksammats med Företagsstjärnor. Stjärnorna är goda exempel på varför Helsingborg är bästa platsen för företagsamma människor.

De sju företagen och motiveringarna är:

Rebecca Björnsdotter AB

Rebecca Björnsdotter stärker och för vidare Helsingborg långa tradition som modestad. Med internationell närvaro och med rötterna i staden placerar Rebecca världens fötter i sin unika design och utveckling. Med kreativitet, branschkunskap och affärsmannaskap skor företaget modemedvetna konsumenter och bidrar till att göra Helsingborg till en skapande, pulserande och global stad. Grattis!

Matkooperativet Helsingborg

Matkooperativet visar med sitt engagemang och gemensamma krafter ett bärande alternativ till de stora kedjorna inom detaljhandeln och erbjuda alla i Helsingborg livsmedel producerade med social, ekologisk som ekonomisk hållbarhet. Grattis!

Kulturhotellet

Kulturhotellet får genom sitt arbete med den fria kulturscenen oss Helsingborgare att känna som att vi bor i en kosmopolitisk stad. Såväl som lokal som internationella kreatörer fyller staden med innehåll som får världens blickar att riktas mot vår stad. Grattis!

Inyett AB

Inyett besitter en förmåga att omsätta innovationer och digitala lösningar och anpassa detta utifrån vad kunder behöver i forma av automatiserade digitala säkerhetstjänster. Som ett av Heslingborgs tillväxtbolag är ni en fantastisk förebild för andra utvecklingsföretag i vår region. Grattis!

ISEC Industrial Security AB

ISEC Industrial Sequrity är ett av Helsingborgs verkliga profilföretag, med avancerad kamerateknik för övervakning av kärnkraftsindustrin. Byggt på innovationer och teknikutveckling med bas i Helsingborg. Ni är en förebild i hur affärer skapas inom ett område där spjutspetsteknik tar över bedömning, för en global marknad.

Karaten Bygg AB

Karaten Bygg visar att de vill bygga en bättre omvärld. Genom öppenhet, tydlighet och mod att tänka nytt ger de människor möjlighet att utvecklas och etablera sig på arbetsmarknaden. Med sitt goda bemötande och engagemang bidrar Karaten Bygg till stadens vision om gemenskap, jämlikhet och tolerans. Grattis!

Wihlborgs AB

Med en blick för individers unika förutsättningar och förmåga ger Wihlborgs ungdomar en väg ut ur arbetslöshet i sitt arbete med stationsvärdar på Helsingborgs C. Wihlborgs bidrar därmed till stadens vision om gemenskap, jämlikhet och tolerans. Grattis!

Se lista på alla företag som uppmärksammats med Företagsstjärnor.

Kriterier för Företagsstjärna.

Djupdykning i startups på årets sista Näringslivsfrukost

Unga bolag med nydanande teknologi och affärsmodeller är en viktig del i att skapa tillväxt i ett samhälle och sprida tekniska innovationer till etablerade företag. På årets sista Näringslivsfrukost stod startups och deras möjligheter och fallgropar i fokus.

Digital teknik, det vill säga tech, har länge varit fokus i startupbranschens kikarsikten. Men på bara några år har utvecklingen förändrats. Idag letar riskkapitalister och startupfonder allt mer efter företag som jobbar med hållbarhet, såväl så socialt som ekologiskt. Det säger Jeanette Andersson, finansieringsrådgivare på Minc i Malmö.

– Livsmedel är en sådan bransch. Många är trötta på stora bolag. Men det är också svårt för små bolag att nå ut. Så där skulle jag definitivt hålla koll som investerare, säger Jeanette Andersson.

Jeanette Andersson från Minc i Malmö föreläser om startups på näringslivsfrukosten.

Jeanette Andersson från Minc i Malmö föreläser om startups på näringslivsfrukosten. Bild: Martin Strandberg

Investeringar och riskkapital är avgörande för startups. De är nydanande bolag med tillväxtpotential, ofta i obeprövade nischer. Det innebär att investerare i startups kan få leva med en lång period utan positivt kassaflöde eller vinst.

– Startups är ofta både intressanta och högt värderade. Men det kan komma en tidpunkt när man som investerare måste avgöra om man ska fortsätta att gå in med pengar eller inte. Hur man avgör det finns det inget enkelt svar på. Men jag brukar gå mycket på hur de som startat företaget ser på företaget och sitt engagemang, säger Jeanette Andersson.

Kapital från olika håll

Kapital till startups kommer inte bara från enskilda personer, så kallade affärsänglar, det kommer även från fonder och genom att notera bolaget på t ex Aktietorget och motsvarande.

– Sen finns också varianter av crowdfunding. Det man ska komma ihåg med det är att man får väldigt många intressenter som har en liten andel var, säger Jeanette Andersson.

På många platser finns också inkubatorer för startups, till exempel ThinkAccelerate i Helsingborg och Minc i Malmö.

– Inkubatorer och Acceleratorer är  värdefulla för startups. Men det har också kommit in väldigt många inkubatorer väldigt snabbt. Jag tror vi kommer se en konsolidering, säger Jeanette Andersson.

Publik på näringslivsfrukosten.

Bild: Martin Strandberg

Inkubatorer är viktiga

Inkubatorer och Acceleratorer spelar en  viktig roll  i att stötta företagen i utvecklingen. På längre sikt är det bara en av tio som överlever. Jeanette Anderssons råd är därför att som investerare arbeta i nätverk.

– Att saminvestera är många gånger klokt. Sen är det också roligt att jobba med startups. Det är otroligt inspirerande. Men man ska inte glömma bort att lyssna in och vara kritisk, säger hon.

En bransch som ännu är ganska outforskad mark för startups är offentlig förvaltning. Men det är på väg att ändras.

– I Sverige tror vi gärna att vi kommit långt inom digitalisering av offentlig förvaltning. Och det har vi på vissa områden, inte minst ni här i Helsingborg. Men andra länder som Italien och Estland har kommit längre. Här finns absolut potential för startups, säger Jeanette Andersson.

Nästa Näringslivsfrukost arrangeras 7 februari. Då är temat produktivitet och effektivitet.

Boka din plats på jobbmässan Tura till jobbet

På mässan förra året var drygt 5 000 jobbsugna personer på plats, varav cirka 1 100 reste över sundet för att se vad som erbjöds på andra sidan. Ta tillfället i akt och boka en monterplats kostnadsfritt.

Välkommen den 7 februari klockan 10-15 till Arbetsförmedlingen i Helsingborg och Kulturarvet i Helsingör. Du väljer var du vill stå eller om du vill finnas på båda sidorna.

Vi står för allt det praktiska och för gratis transport med Scandlinesfärjorna för de jobbsökande som vill besöka andra sidan sundet. Vi marknadsför rekryteringsmässan på olika sätt i både Danmark och Sverige. För anmälan och eventuella frågor kontakta:

Helsingør: Henrik Weiss, telefon: +45 49 28 37 11, e-post: hwe25@helsingor.dk

Helsingborg: Jan Gimerstedt, telefon: +46 10 486 3379, e-post: jan.gimerstedt@arbetsformedlingen.se 

Helsingborg: Malin Broomé, telefon: +46 42 106742, e-post: malin.broome@helsingborg.se

Gör affärer med Helsingborgs stad

Under ett seminarium 15 november kan du få tips och praktisk vägledning om hur du går tillväga för att kunna bli leverantör till Helsingborgs stad. Du får också information om vad du som företagare behöver tänka på vid offentliga upphandlingar.

Seminariet är kostnadsfritt. Lätt lunch ingår.

Program

Detta ingår i programmet:

  • Att göra affärer med offentlig sektor och Helsingborgs stad – vilka möjligheter finns att bli leverantör?
  • Kort om upphandlingsprinciper – LOU och stadens policy
  • Var hittar du vilka upphandlingar som är aktuella?
  • Hur anmäler du intresse på en upphandling?

Frågor?

Har du några frågor du vill ha besvarade, skicka gärna in dem med din anmälan.

Seminarieledare

Petra Rantzow, inköpschef delar med sig av sina kunskaper inom området offentliga affärer liksom upphandling och ger praktiska råd och tips.

Så anmäler du dig

Antalet platser är begränsat så det är först till kvarn som gäller.

Anmäl dig här via detta formulär senast den 9 november. Anmälan är bindande, men kan överlåtas till annan person på företaget.

Bygghemma satsar på e-handel i Helsingborg

Bygghemma Group för över delar av Furniture boxs verksamhet i Stockholm till Trademax i Helsingborg. Furniture box är en av Nordens ledande möbelbutiker på nätet. 2016 omsatte bolaget 425 miljoner.

– Vi har inom Trademax i Helsingborg en effektiv plattform både avseende teknik och organisation som vi nu kan expandera ytterligare genom att flytta delar av Furniturebox verksamhet i Stockholm till Helsingborg, säger Christian Eriksson vd på Trademax.

Christian Eriksson vd för Trademax.

Han lyfter fram att läget i branschen är gynnsamt. Allt fler köper möbler genom ett klick på nätet istället för att besöka en traditionell möbelbutik.

– Vi är ju primärt ett onlineföretag och inom vårt segment som är möbler och heminredning har migrationen från traditionell handel till online precis börjat. Vi har haft en mycket fin tillväxt senaste åren och vi ser ljust på vår framtida tillväxt och expansion, säger Christian Eriksson.

Hur ser era framtidsplaner ut?

– Online är det som gäller framåt. Kunderna vill kunna välja från ett brett sortiment, få snabba leveranser direkt hem till dörren och är mycket prismedvetna. Vi jobbar kontinuerligt på att stärka upp vårt erbjudande ytterligare, med bland annat ökad flexibilitet i hemleverans, högre kundservice och ett bredare sortiment. Vi ser ett fortsatt stort rekryteringsbehov till vårt kontor i Helsingborg och kommer framåt även att utöka vår logistikkapacitet i regionen.

Claes Malmberg är chef för näringslivsutveckling i Helsingborgs stad. Han ser mycket positivt på Furnitures box etablering i Helsingborg och betonar att det  görs flera stora satsningar på e-handel i staden.

– Helsingborg är Sveriges e-handelstätaste stad och vibrerar av digital utveckling. Att  infrastrukturen för logistik är fantastisk stärker också platsen för e-handel. Tillsammans utgör det en mycket bra  utvecklingsmiljö som gör att fler och fler e-handelsföretag väljer att lägga sin bas och utveckling här. Tack vare de satsningar som bland annat görs inom Helsingborgs stad, E-commerce Park of Sweden och den e-handelsinkubator som drivs där finns både undervegetationen och den absoluta toppkompetensen i en och samma stad, säger han.

Nu kan du som företagare hylla din kommunala vardagshjälte

När fick du bra kommunal service senast? Nu har du chansen att ge en särskild hyllning till en person eller en verksamhet inom Helsingborgs stad som gett dig god service. Föreslå din kandidat till utmärkelsen ”Årets serviceupplevelse” idag.

Helsingborgs stads uppgift är att ge service till invånare, företag och besökare. Nu behöver vi din hjälp med att hitta våra förebilder. Vi söker namn på personer eller verksamheter inom Helsingborgs stad som vi kan lära och inspireras av. Och vem är bättre lämpad att berätta vad som är god kommunal service än du som fått service av oss?

Hur gör jag?

Lämna ditt förslag på: helsingborg.se/aretsserviceupplevelse

Allt du behöver göra är att ange namn på den person eller verksamhet du föreslår och berätta varför kandidaten förtjänar utmärkelsen ”Årets serviceupplevelse”.

Vem kan jag föreslå?

Utmärkelsen kan delas ut till personer som är anställda i någon av stadens förvaltningar eller i något av stadens helägda bolag.

Läs mer om utmärkelsen.

Brottslighet mot företag het fråga på Näringslivsfrukost

Bluffakturor, IT-brott och utpressning. Det är tre typer av brottslighet som i allt högre utsträckning drabbar företag. Men polis, kommun och organisationer arbetar intensivt för vända utvecklingen.

Temat för Näringslivsfrukosten den 18 oktober var brottslighet mot företag. En av talarna var Karl Lallerstedt, säkerhetspolitiskt ansvarig på Svenskt näringsliv. Han presenterade en undersökning som visar att antalet anmälda utpressningsbrott femdubblades mellan 1990 och 2010. Bakom brotten finns oftast tungt kriminella personer. Bland de tillfrågade företagare rankas kriminalitet som det femte största problemet för deras verksamhet.

– Det är naturligtvis oroande. Från vår sida ska vi göra djupare studier på detta. Men polisen behöver också förutsättningar för att kunna göra sitt jobb. Kommuner måste å sin sida få med näringslivsperspektivet i säkerhetsfrågor, säger Karl Lallerstedt.

Karl Lallerstedt var en av talarna på Näringslivsfrukosten. Bild: Martin Strandberg

Karl Lallerstedt var en av talarna på Näringslivsfrukosten. Bild: Martin Strandberg

Arbetet mot brottslighet som riktar sig mot företagare står högt på agendan hos både Helsingborgs stad och polisen. Mats Berggren arbetar på polisens underrättelseenhet i region syd. De har nyligen nystat upp en mångmiljonhärva av it-bedrägerier som drabbat ett stort antal företag och organisationer.

– Åtalet omfattar 11 personer som har kommit över 50 miljoner kronor, säger Mats Berggren.

Bedragarna har kapat mejlkonton via en server i Polen. De har sedan via det kapade kontot skickat mejl med en bilaga till andra personer i företaget. Bilagan har innehållet en trojan som infekterat företagets system. Tack vare det har bedragarna bland annat beställt varor i företagets namn.

– De har också kapat IP-telefoner och på så sätt kunna ringa från företagens nummer. Vi fick in flera anmälningar om företag som fick fakturor på saker som var beställda i deras namn. Det var så vi kunde börja nysta i det och vi har jobbat med ärendet som en nationell prioritet, säger Mats Berggren.

Mats Berggren arbetar på polisens underrättelseenhet . Bild Martin Strandberg

Han betonar också vikten av att företag anmäler bedrägerier och utpressningsförsök.

– Det är lätt att tänka att anmälningar pekar ut brister i it-säkerhet och skadar varumärket. Men anmäler man inte kommer vi aldrig att komma till rätta med detta, säger Mats Berggren.

Fredrik Ever Banke är säkerhetschef i Helsingborgs stad. Staden arbetar i en samverkansgrupp med olika förvaltningar och Skatteverket för att motverka ekonomisk brottslighet.

– Det handlar till exempel om att jobba mot penningtvätt. I dag ser samhället ut som så att de pengar som inte kan tvättas är inget värda för kriminella. Men där har också vanliga medborgare ett ansvar. Att köpa billig kebab eller gå och klippa sig väldigt billigt är att gynna ekonomisk brottslighet, säger han.

Nästa näringslivsfrukost arrangeras 29 november.