Nominera ett företag till miljöpriset 2018

Vet du ett företag eller en organisation som gjort en viktig insats för miljön i Helsingborg? Det kan vara en innovation, ny forskning eller en annan insats som gjort stor skillnad. I så fall kan du nominera verksamheten till Helsingborgs stads miljöpris 2018.

Priset kan delas ut till företag, organisationer eller personer som bor eller har sin verksamhet knuten till Helsingborg. Förra året vann Matkooperativet och Åke Rosén.

En jury med presidierna för miljönämnden och stadsbyggnadsnämnden, samt miljödirektör, stadsbyggnadsdirektör och näringslivsdirektör utser en pristagare som uppfyller ett eller flera av följande kriterier:
• Har gjort verksamhetsidéer eller innovationer inom miljöområdet.
• Har bidragit med forskning som flyttat fram miljöarbetet.
• Har gjort miljöinsatser som är extra utmärkande.
• Har gjort insatser som stärker både social, miljömässig och ekonomisk hållbarhet.

Prissumman är 50 000 kronor och summan kan delas av flera pristagare. Vi vill ha din nominering senast 30 september, vinnaren meddelas i slutet av oktober.

Nominera din kandidat här

Ny näringslivsdirektör presenterade sig på frukost

En bakgrund på Connect, Yves Rocher och Aller Media, författare till  två böcker och ett brinnande intresse brinner för Helsingborg och företagsamhet. Helsingborgs stads nya näringslivsdirektör, Annette Melander Berg, presenterade sig på höstens första Näringslivsfrukost. Dessutom bjöds besökarna på en genomgång av näringslivsläget i staden och en presentation av H+området.

Den 6 augusti tillträdde Annette Melander Berg som ny näringslivsdirektör i Helsingborgs stad. Ett jobb som hon beskriver som världens roligaste.

– Det är fantastiskt att få jobba med detta. Vi ska finnas där för er företagare oavsett var ni befinner på er entreprenörsresa. Vi kan inte göra jobbet åt er, men vi ska hela tiden jobba för att göra er resa mindre skumpig, säger Annette Melander Berg.

Hela hennes yrkesverksamma liv har utspelat sig i Helsingborg. Hon har arbetat på Connect, Aller Media och Yves Rocher. Men också drivit eget företag. Den röda tråden har alltid varit sälj, kommunikation och kundrelationer.

– Jag har alltid haft ett kundperspektiv och jobbat utifrån och in. Det är något som jag tar med mig in i rollen som näringslivsdirektör, säger Annette Melander Berg.

För närvarade står företagsbesök högt upp på hennes agenda.

– Vi vill träffa så många av er som det bara är möjligt. Så vill ni ha besök kan ni boka in det via vår webb.

På frukosten presenterade också kommunstyrelsens ordförande, Peter Danielsson (M), en översikt över näringslivsläget i staden.

– På tio år har det skapats nästan 10 000 nya jobb i Helsingborg. Antalet förvärvsarbetande ökar snabbare än inflyttningen. Första halvåret i år ökade också antalet nystartade företag med fem procentenheter jämfört med samma tid förra året. Det är mycket glädjande, säger Peter Danielsson.

Peter Danielsson, kommunstyrelsens ordförande.

Peter Danielsson, kommunstyrelsens ordförande.

Det händer även mycket annat i Helsingborg. Den 17 oktober är det dags för årets upplaga av näringslivseventet Hbg Talks. Temat för i år är maskinen och människan. Programmet är fullspäckat med allt från talare till mingel.

– Vad händer när maskiner faktiskt blir smartare än människor? Men vi fokuserar inte på själva tekniken på Hbg Talks. Utan vi tror att det kommer hända grejer om olika människor med olika bakgrund träffas på ett event och börjar snacka med varandra, säger Jan Magnusson, projektledare för Hbg Talks.

Just nu pågår också stadsutvecklingsprojektet H+ för fullt. Ett projekt som omfattar en miljon kvadratmeter och där förarbetena pågått i tio år. Byggstarten kommer ske under året.

– Det är mycket pengar det handlar om. Men vi bygger med hållbarhet i alla delar av projektet, kajerna ska till exempel hålla i 100 år. Det och mycket annat gör det till Sveriges mest spännande byggprojekt, säger projektledare Anders Landsbo.

Nästa näringslivsfrukost äger rum 10 oktober.

Läs mer på hbgtalks.se

Boka ett företagsbesök.

Boka din biljett till HBG TALKS 2018

Nu är biljetter och program släppta för årets upplaga Hbg av Talks. Välkommen till Helsingborg Arena den 17 oktober. En dag där näringsliv, möten och dialog står i fokus.

Maskinen och Människan – med årets tema fokuserar vi på det som är här och nu. Digitalisering, robotisering och artificiell intelligens (AI). Oundvikligt, spännande men också lite skrämmande och definitivt inte riskfritt. Vad får denna utveckling för konsekvenser för oss som företagare, anställda och människor? Årets talare har olika bakgrund, perspektiv och infallsvinklar på temat och tillsammans skapar de en spännande mix som både ger svar på våra frågor och utmanar oss att tänka nytt. Låt dig inspireras av bland annat Anna Felländer, Katarina Gospic och Henrik Fexeus.

Väl mött på årets upplaga av Hbg Talks!

Boka din biljett på hbgtalks.se.

Så gör du affärer med Helsingborgs stad

Den 3 oktober arrangerar Helsingborgs stad ett seminarium om att göra affärer med staden. Du får tips och praktisk vägledning om hur man går tillväga för att kunna bli leverantör till Helsingborgs stad och vad du som företagare behöver tänka på vid offentliga upphandlingar.

Seminariet äger rum 3 oktober klockan 10.30-13.30 på Drottninggatan 7A. Evenemanget är kostnadsfritt. Lätt lunch ingår.

På programmet

  • Att göra affärer med offentlig sektor och Helsingborgs stad – vilka möjligheter finns att bli leverantör?
  • Kort om upphandlingsprinciper – LOU och stadens policy
  • Var hittar jag vilka upphandlingar som är aktuella?
  • Hur anmäler jag intresse på en upphandling?

Frågor?

Har du några frågor du vill ha besvarade, skicka gärna in dem med din anmälan.

Seminarieledare

Petra Rantzow, inköpschef delar med sig av sina kunskaper inom området offentliga affärer liksom upphandling och ger praktiska råd och tips.

Anmälan

Antalet platser är begränsat så det är först till kvarn som gäller…

Anmäl dig senast 27 september. Anmälan är bindande, men kan överlåtas till annan person vid företaget.

Anmäl dig via invajo.se

Välkommen till Entreprenörsdagen

Den 24 augusti är det dags för Entreprenörsdagen. Välkommen till en välfylld mässlokal och ett program med inspirerande föreläsningar.

Bland föreläsarna finns Marcus Oscarsson politisk kommentator på TV4 och Carin Stoeckmann från Byggmästarn i Skåne. Hon har bland annat mottagit näringslivsmedalj av Kungliga patriotiska sällskapet – en belöning för framstående entreprenörskap.

Dagen rymmer också en välfylld mässlokal med lokala entreprenörer som berättar om nyheter och utveckling. Entreprenörsdagen arrangeras av Helsingborgs företagsgrupper.

Anmäl dig via invajo.se

Välkommen till Kickstart digitalisering

Kickstart Digitalisering stöttar små och medelstora företag som arbetar i, eller nära, industrin i sin digitaliseringsresa – oavsett var på resan man befinner sig. Välkommen till intensiva och lärorika seminarier som guidar er till nya kunder och nya marknader. Seminarierna är kostnadsfria och ges i september och oktober.

Att ta del av Kickstart Digitalisering innebär att ditt företag investerar i två heldagar, bestående av en heldag (20/9) och två halvdagar (4/10 och 30/10) med workshops kring digitalisering. För att få ut så mycket som möjligt av Kickstart ser vi av erfarenhet att det är bra om två till tre personer deltar från företaget, i ledning eller motsvarande beslutsfattande position. Det tilldelas två hemläxor för att påbörja den interna processen. Läs mer på kickstartdigi.se

Syftet är att ge företagen insikt och inspiration för att ta tillvara på de möjligheter som digitaliseringen innebär. Genom stöd och samverkan med andra får företagen hjälp  att stärka sina affärer och identifiera möjligheter till nya kunder och marknader. Kickstart bidrar därmed till resan mot en framgångsrik och lönsam digitalisering. 93 % av deltagarna i Kickstart anser att de har fått nya idéer om sitt företags möjligheter inom digitalisering.

Anmälan

Vänligen uppge mejldress, namn, företagsnamn, mobilnummer och eventuell specialkost i ett mejl till: jenny.bramell@iucsyd.se. Seminariet är kostnadsfritt och vi bjuder på frukost, lunch och fika under dagen. Adressen är Drottninggatan 7A i Helsingborgs Näringslivskontor. Vi förbehåller oss rätten att debitera 1000 kr i avbokningsavgift om ett företag avbokar sitt deltagande i Kickstart mindre än 48 timmar innan inplanerad Kickstart alternativt helt uteblir. Sista anmälningsdag 7 september. Vid övriga frågor kontakta: Jenny Bramell, 0709-629150 jenny.bramell@iucsyd.se

Kickstart Digitalisering – genom företagssamverkan, pdf 1 mb

Välkommen till våra digitala och kostnadsfria utbildningar

Välkommen till HBG TALKS 2018

Den 17 oktober 2018 är det dags för årets upplaga av Hbg Talks. Årets tema är Maskinen och Människan!

Digitaliseringen och utvecklingen av artificiell intelligens (AI) går bara fortare och fortare. Vad får denna utveckling för konsekvenser för oss som företagare, anställda och människor? Tänk om din nya kollega är en robot? Hur förhåller vi oss till utvecklingen och vilken roll vill och kan vi själva spela? Årets Hbg Talks tar upp många spännande perspektiv på temat och vi ger dig en glimt av vad som väntar.

Vill du bli påmind när vi släpper biljetterna? Anmäl dig på hbgtalks.se 

Valspaning i fokus på vårens sista Näringslivsfrukost

Att höstens val blir en jämn historia är de flesta överens om. Men det blir också ett förtroendemässigt examensprov för både de politiska partierna och medierna. Det menar Tove Lifvendahl, politisk chefredaktör på Svenska dagbladet och talare på vårens sista upplaga av Näringslivsfrukostarna. På frukosten presenterades också några nyheter från stadens näringslivsavdelning.

Jobben är väljarnas viktigaste fråga. Så ser många tidningsrubriker ut i valtider, vilket i sin tur ger intrycket av en endimensionell väljarkår.  Men Tove Lifvendahl betonar att verkligheten ser helt annorlunda ut.

– Det funkar bara inte så. Jag har aldrig träffat en enda människa som sagt att just en enda fråga vid ett enda tillfälle avgjorde vilket parti den röstade på, säger hon.

Tove Lifvendahl, politisk chefredaktör på Svenska Dagbladet, talar på Näringslivsfrukosten.

Tove Lifvendahl, politisk chefredaktör på Svenska Dagbladet, talar på Näringslivsfrukosten. Bild: Martin Strandberg

Men vad är det som avgör för väljaren vilken röstsedel som hamnar i valkuvertet den 9 september? En klassisk förklaring är höger vänster-skalan.

– Man kan säga att den spelar stor roll för vissa människor som har en stark partidentitet. Men vissa partier, till exempel Centern, har gjort en poäng av att bryta sig loss från den här skalan. Så den skalan är ingen objektiv sanning, säger Tove Lifvendahl.

Framtidstro spelar stor roll

På senare tid har också två andra förklaringsmodeller för väljarsympatier lyfts fram: Stad och land och framtid och dåtid.

– Det handlar om huruvida man tror att ens barn kommer få det bättre än en själv eller inte. Framtidspessimismen var påtaglig i det italienska valet. Men spelade också stor roll iför brexit och för Trumps seger. Hans budskap var make america great again, säger Tove Lifvendahl.

Inför valet förs också många politiska strider i media. Men under många år har media även fått en annan funktion för politiker. Nämligen som testballong för olika förslag.

– Startpunkten för ett politiskt förslag behöver inte vara regeringen, som det brukar se ut på illustrationer i läroböcker. Idag är det inte ovanligt att  en politiker eller ett parti skickar iväg ett förslag i en debattartikel som sedan flyger vidare eller skjuts ner. Detta har förändrat miljön både för medier och politiker, säger Tove Lifvendahl.

Samtidigt är politiker hårt påpassade av journalister som kräver tydliga svar på komplexa frågor, dygnet runt, året om.

– Politiker riskerar att handla i affekt och har svårt att säga nej till media. Det märktes tydligt efter förra valet. SD använde sin nya position, det utlystes  nyval som landade i decemberöverenskommelsen som senare av olika skäl revs upp, säger Tove Lifvendahl.

Nytt klimat för media och politik

Parallellt med den utvecklingen har medierna fått allt tuffare villkor. Intäkterna har sjunkit, redaktionerna blivit mindre.

– Det är en strukturomvandling. Media följer sina konsumenter och försöker ge dem det de vill ha. Samtidigt ska media finnas överallt i alla kanaler och konsumenterna vet inte riktigt vad de vill ha, säger Tove Lifvendahl.

Hon menar att valet 2018 blir ett examensprov för både medier och politiker.

– Båda två riskerar att ha tappat i förtroende och det är viktigt att det vinns tillbaka. Vi har inte råd med att människor lämnar demokratin därhän.

Näringslivsråd och industrinatt

På frukosten presenterades även ett par nyheter. Bland annat berättade staden om Industrinatten den 24 oktober och om den pågående enkäten om hur behovet av kompetensförsörjning ser ut i Helsingborg.  Inom kort kommer också Helsingborgs stads reformgrupper att presentera sina åtgärdsförslag inom digitalisering, integration, företagsamhet och klimat.

– De blir offentliga så att alla kan ta del av dem, säger Claes Malmberg, ansvarig för näringslivsutveckling i Helsingborgs stad.

Till hösten kommer också staden att starta ett näringslivsråd.

– Vi har haft det av och till tidigare. Men nu gör vi en nystart. Vill ni vara med kan ni kontakta näringslivsavdelningen, säger Peter Danielsson (M), kommunstyrelsens ordförande.

Peter Danielsson (m) presenterade flera nyheter på Näringslivsfrukosten

Peter Danielsson (m) presenterade flera nyheter på Näringslivsfrukosten. Bild Martin Strandberg

Nästa Näringslivsfrukost arrangeras 29 augusti på Radisson Blu. Bland annat kommer stadens nya näringslivsdirektör Anette Melander Berg att presentera sig.