Staden och polisen utbildar krögare i ansvarsfull alkoholservering

Detta innehåll är äldre än 60 dagar.

Bild på Andreas Ring från Säker kompetens.

I Helsingborg finns det 220 krogar som har serveringstillstånd. Ett par gånger om året bjuder Helsingborgs stad in krögarna och deras personal till en utbildning i ansvarsfull alkoholservering. Utbildningen är frivillig och riktar sig till alla som jobbar på krogen i Helsingborg. Målet är att ge inspiration kring värdskap, förmedla kunskap om alkohollagens gränsdragningar i praktiken och göra serveringspersonal säkrare i sin bedömning av berusningsgrader. Man vill också öka krögarens egenförmåga att både förebygga och upptäcka brott. På så sätt minskar risken för krogbesökaren i staden att utsättas för brott och vi ökar tryggheten i nattlivet.

Kunskap och samverkan skapar ett tryggare nattliv

På utbildningen den 11 april 2023 deltog förutom personal från 17 olika krogar i staden även politiker från tillståndsutskottet och kroginspektörer. De fick en genomgång i vad lagen säger och hur man ska tolka den. Det är många gånger en utmaning att neka en överserverad gäst att köpa mer alkohol. Här behöver de som serverar samarbeta med övrig personal och ta fram strategier.

Många undrar hur det kommer sig att man måste vara 20 år för att få köpa alkohol på Systembolaget men bara 18 år för att köpa alkohol på krogen. Svaret är att på krogen finns alltid en serveringsansvarig som ser till att gästerna inte blir överserverade.

I bild: Kewe Månsson, Barbara Hartman, Mehmet Kevci och Andreja Rasic.
I bild: Kewe Månsson, Barbara Hartman, Mehmet Kevci och Andreja Rasic.

”Serveringstillstånd är som att ha ett körkort”

Kewe Månsson är ägare av sommarrestaurangen Troppan och var på utbildningen tillsammans med restaurangansvarig Barbara Hartman. Kewe har arbetat många år i krogbranschen i Helsingborg.

-Att ha ett serveringstillstånd är lite som att ha ett körkort. Först måste man visa att man kan hantera det och sedan måste man se till att sköta sig. Jag är här för att höra om det kommit något nytt då det gäller lagstiftningen. Det är inte lätt att driva krog och andra droger än alkohol skapar problem för oss krögare. Kunder som blandar andra droger med alkohol kan snabbt bli överserverade.

Olika kommuner gör olika tolkningar av lagen

Mehmet Kevci äger Norrbro Kök&Bar på Stattena och har även en krog i Landskrona. Han har 30 års erfarenhet från krogbranschen. Mehmet har med sig två av sin personal på utbildningen.

-Även om jag har arbetat länge i krogbranschen så är det alltid någon ny lag som har kommit till. Vi vill ta hand om våra kunder och samtidigt se till att alkoholserveringen görs på rätt sätt. Att ha krogar i två kommuner är ibland en utmaning då tjänstemännen i olika kommuner gör olika tolkningar. För mig är det viktigt att vara här idag för att kunna ha ett bra samarbete med de som arbetar på tillståndsenheten.

Arrangörer för utbildningen är tillståndsenheten på socialförvaltningen i Helsingborgs stad i samarbete med Andreas Ring från Säker kompetens samt krogpoliserna Jens Löfmark och Patrik Dahlin Jönsson.

Fick du hjälp av informationen på sidan?

Kontakta kommunen — en väg in

När du kontaktar oss är det kommunvägledarna på Helsingborg kontaktcenter som tar hand om dina frågor. Ditt ärende sparas och blir en allmän handling som kan komma att läsas av andra. Du hittar information om hur Helsingborgs stad behandlar personuppgifter längst ner på sidan.

Helsingborgs stad i sociala medier:
Facebook
Instagram
Linkedin

Öppettider

Måndag–onsdag: 08:00 — 17:00

Torsdag: 08:00 — 18:00

Fredag: 08:00 — 17:00

Avvikande öppettider kan förekomma i samband med röda dagar, samt dag innan röd dag.

Chatta

Få svar direkt – chatta med en kommunvägledare.

Mejla

Få svar inom 24 timmar
kontaktcenter@helsingborg.se

Besök

Besök oss på Helsingborg Kontaktcenter på Stortorget 17.

Ring

Prata med en kommunvägledare på telefon 042-10 50 00