Skiftande lokalbehov i skiftningens tid

Vi lever i en snabbföränderlig tid, där stora förändringar i näringslivet sker på kort tid. Ett exempel på något som är under snabb förändring är lokalbehoven. Vilka typer av lokaler och lösningar som efterfrågas förändras i alltifrån tillverkningsindustri och logistik till kontor och handel. Utvecklingen går inte i en specifik riktning, utan leder snarare till en uppsplittring i mängder av skräddarsydda lösningar från tidigare mer standardiserade lösningar.

Lokala exempel här och nu är hur fastighetsbolaget Svenska hus till sommaren inviger en nyproducerad lokal på Väla södra med möjlighet att hyra kombinerade kontor- och lagerlösningar. Byggnaden har rejält högt i tak och är uppdelad i fyra moduler som är anpassningsbara. Vidare storsatsar fastighetsbolaget Huvudkontoret på kontorshotell i Helsingborg framöver, i form av coworking spaces riktade mot små- och medelstora företag. Totalt kommer uppemot 400 platser att invigas på Väla södra, Norra hamnen och Gåsebäck under det kommande året. Samtidigt går det sedan tidigare framgångsrika kontorshotellet Mindpark på export och öppnar under 2019 nya lokaler i både Hyllie och centralt i Lund. Hyresgäster vid ett av kontoren ges möjlighet att även nyttja övriga två, med möjlighet att stärka nätverken i Skåne.

Även andra typer av lokaler rustas för att möta framtidens behov. Inom handeln har exempelvis herrstylisten Gents har ändrat om sin fysiska butik i city med en kaffebar mitt i lokalen. Tanken är att locka besökare till att stanna längre i butiken samt kunna erbjuda andra tjänster. Samtidigt rustar NCC tillsammans med fastighetsägaren Wihlborgs upp nästa etapp av Helsingborgs C under 2019, och en modernare resehubb, en ny fasad och en uppdaterad restaurangvåning planeras vara klara till slutet av 2020.

När så grundläggande saker såsom vad kunderna efterfrågar, hur produkter produceras och hur vi arbetar är i snabb förändring är det rimligt att dessa exempel på hur nya lokalbehov möts i en skiftande tid kommer att följas av fler lokala initiativ framöver.

Läs gärna senaste Näringsrikt. En översikt över ett antal saker som händer i det lokala näringslivet och frågor kopplade till detta.