Åtgärder mot trängsel på din servering

Coronapandemin måste bromsas i samhället. Därför har regeringen beslutat om en tillfällig lag om smittskydd på serveringsställen. Lagen betyder att serveringar som vänder sig till allmänheten är skyldiga att göra åtgärder mot trängsel. Du som driver servering ska utforma dina lokaler och utomhusområden för att undvika trängsel och förhindra smittspridning.

Helsingborgs stad vill att din servering ska kunna fortsätta att ha öppet och servera mat till sittande gäster under Coronapandemin. Men för att det ska fungera måste du minska risken för spridning av virussjukdomen covid-19 på din servering och skydda din personal. Det gör du genom att ordna din lokal, entré och/eller tillhörande områden så att gästerna kan undvika trängsel.

Förbud mot att servera starka alkoholdrycker efter 20.00

För att förhindra ökad spridning av coronaviruset i krog- och nattklubbsmiljöer har regeringen beslutat om en förordning om ett tillfälligt förbud mot att servera alkoholdrycker med mer än 3,5 volymprocent mellan klockan 20.00 och 11.00 på alla serveringsställen. Förbudet gäller från 24 december 2020 och har nu förlängts till 7 februari 2021.

Läs mer om förbudet och hur din servering ska använda sitt serveringstillstånd.

Publiktak på åtta personer för alla evenemang

Enligt den nya Covid-19-lagen och begränsningsförordningen den är kopplad till gäller ett förbud mot anordna allmänna sammankomster och offentliga tillställningar med fler än åtta deltagare.

Den 23 november 2020 meddelade Sveriges alla länsstyrelser att de tagit ett gemensamt beslut om att sänka publiktaket för evenemang med sittande deltagare som håller avstånd till varandra, från högst 300 till högst åtta personer. Förbudet och publiktaket gäller för alla evenemang både på och utanför serveringsställen. Som deltagare räknas alla personer eller gäster som är i samma utrymme som eventets besökare.

Frågor och svar om förbudet på regeringens webbplats.

Tillfällig lag om smittskydd på din servering

Från den 1 juli 2020 gäller en tillfällig lag om smittskyddsåtgärder på serveringsställen i Sverige. Alla näringsverksamheter som serverar mat och/eller dryck till allmänheten och har sittplatser i anslutning till serveringen räknas som serveringsställen och omfattas av lagen. Det gäller till exempel restauranger, barer, pubar, caféer, glasskiosker med sittplatser och nattklubbar. Däremot gäller lagen inte matsalar på arbetsplatser och skolor, eller för cateringföretag, foodtrucks och take-away-ställen.

Föreskrifter från Folkhälsomyndigheten

Den 3 november uppdaterade Folkhälsomyndigheten sina föreskrifter mot trängsel på serveringsställen. Föreskrifterna kompletterar Lagen om (2020:526) tillfälliga smittskyddsåtgärder på serveringsställen som gäller till 31 maj 2021. Serveringar ska undvika trängsel på de ytor inomhus eller utomhus som gästerna har tillträde till, genom att:

 • bara servera gäster som sitter ner vid bord eller bardisk,
 • se till att sällskap av gäster kan hålla minst 1 meters avstånd till andra sällskap när de sitter ner vid borden, eller till andra sittande gäster när de står i kö vid en kassadisk eller ett buffébord.
 • Uppdatering 18/12: Från 24 december ska antalet personer i samma sällskap vara högst fyra personer, istället för högst åtta som tidigare.
 • informera gäster om hur de minskar risken för smittspridning,
 • erbjuda gäster möjlighet att tvätta händerna eller handdesinfektion,
 • säkerställa att personalen informeras om hygienrutiner mot smittspridning mellan gäster

Ladda ner en exempelritning som visar viktiga avstånd på serveringsställen

Syntolkning: exempel på ritning som visar vilka avstånd som ska hållas på serveringsställen. Det handlar om minst en meter mellan olika sällskap som sitter ner vid bord, minst en meter mellan sittande sällskap och kö till buffé eller kassa. Ritningen visar också att det får vara högst personer i varje sällskap, och att inga konserter eller evenemang med fler än personer i publiken får anordnas. Som publik till ett evenemang räknas alla personer som är i lokalen.

Exempel på ritning som visar vilka avstånd som ska hållas på serveringsställen. Klicka på bilden för att göra den större.

Så följer din servering föreskrifterna

För att undvika trängsel och minska risken för smittspridning på din servering, behöver du ha tydliga rutiner anpassade efter hur din lokal ser ut och hur många besökare du har. Här är några av de viktigaste rutinerna enligt Folkhälsomyndighetens allmänna råd till serveringsställen.

 • möblera om borden eller ta bort bord för att undvika trängsel
 • begränsa antalet gäster som får vistas i lokalen samtidigt
 • markera det avstånd gäster ska hålla till varandra i köer till kassa, entré och toalett
 • se till att gäster kan beställa och ta med sig mat från din servering utan att det blir trängsel
 • skapa god framkomlighet i lokalen så att gäster kan röra sig till och mellan bord utan trängsel
 • be gäster att vänta på bordsplacering innan de sätter sig i lokalen
 • informera gästerna om att hålla avstånd till varandra
 • placera gäster med rätt avstånd vid varje bord
 • inför ett nummerlappssystem för att undvika trängsel när gäster ska hämta mat till borden

Ladda ner miljöförvaltningens checklista för egenkontroll på serveringsställen.

Miljönämnden kan besluta om åtgärder och stängning

Med den nya lagen flyttades ansvaret för tillsyn och beslut från regionernas smittskyddsläkare till kommunernas nämnder för miljö- och hälsoskydd. Från 1 juli 2020 kan Miljönämnden i Helsingborgs stad därför besluta om att ett serveringsställe måste göra åtgärder eller stängas för att förhindra smittspridning. Miljönämnden har också möjlighet att koppla ett vitesbelopp till beslutet, som förvaltningsrätten kan döma företaget att betala om de inte gör åtgärderna.

Miljöförvaltningens inspektörer fortsätter att göra trängselkontroller på restauranger, caféer, barer, nattklubbar och serveringsställen i Helsingborg. Kontrollrapporterna och inspektörernas bedömning blir underlag för eventuella beslut i miljönämnden.

Den tillfälliga lagen gäller året ut t.o.m 31 maj 2021.

Sidan uppdaterad 18 november 2020.

Vanliga frågor om trängsel och smittspridning

Informationsmaterial och checklista

Information till gäster

Material på andra språk

question_answer Fick du hjälp av informationen på sidan?