Gör åtgärder mot trängsel på din servering

Coronapandemin måste bromsas i samhället. Därför har regeringen beslutat om en tillfällig lag om smittskydd på serveringsställen och en tillfällig pandemilag. Besluten betyder att serveringar som vänder sig till allmänheten är skyldiga att göra åtgärder mot trängsel. Du som driver servering ska följa restriktioner och utforma din serveringsyta för att undvika trängsel och förhindra smittspridning.

Helsingborgs stad vill att din servering ska kunna fortsätta att ha öppet och servera mat till sittande gäster under Coronapandemin. Men för att det ska fungera måste du minska risken för spridning av virussjukdomen covid-19 på din servering och skydda din personal. Det gör du genom att ordna din lokal, entré och/eller tillhörande områden så att gästerna kan undvika trängsel.

Serveringar får bara erbjuda avhämtning från klockan 20:30

Från den 1 mars 2021 ska alla serveringsställen, oavsett om de har tillstånd att servera alkohol eller inte, stänga för besökare på plats klockan 20:30.

Detta betyder att inga besökare får äta eller dricka i lokalen efter den tiden. Det är däremot tillåtet att sälja mat och dryck för avhämtning och hemleverans. När mat och dryck säljs för avhämtning ska besökarna kunna hålla minst en meters avstånd till varandra.

Regeringens beslut och Folkhälsomyndighetens regler om stängning gäller före det tillfälliga förbudet mot alkoholservering. För att kunna stänga och utrymma serveringen i tid rekommenderar Folkhälsomyndigheten att serveringar ska sluta servera vin, starköl, sprit och andra alkoholdrycker klockan 20:00. De begränsade öppettiderna för servering på plats gäller till 3 maj 2021.

Publiktak på åtta personer för alla evenemang

Enligt den nya pandemilagen och begränsningsförordningen den är kopplad till gäller ett förbud mot anordna allmänna sammankomster och offentliga tillställningar med fler än åtta deltagare.

Den 23 november 2020 meddelade Sveriges alla länsstyrelser att de tagit ett gemensamt beslut om att sänka publiktaket för evenemang med sittande deltagare som håller avstånd till varandra, från högst 300 till högst åtta personer. Förbudet och publiktaket gäller för alla evenemang både på och utanför serveringsställen. Som deltagare räknas alla personer eller gäster som är i samma utrymme som eventets besökare.

Frågor och svar om förbudet på regeringens webbplats.

Så följer din servering föreskrifterna

För att undvika trängsel och minska risken för smittspridning på din servering, behöver du ha tydliga rutiner anpassade efter hur din lokal ser ut och hur många besökare du har. Här är några av de viktigaste rutinerna enligt Folkhälsomyndighetens allmänna råd till serveringsställen.

  • möblera om borden eller ta bort bord för att undvika trängsel
  • begränsa antalet gäster som får vistas i lokalen samtidigt
  • markera det avstånd gäster ska hålla till varandra i köer till kassa, entré och toalett
  • se till att gäster kan beställa och ta med sig mat från din servering utan att det blir trängsel
  • skapa god framkomlighet i lokalen så att gäster kan röra sig till och mellan bord utan trängsel
  • be gäster att vänta på bordsplacering innan de sätter sig i lokalen
  • informera gästerna om att hålla avstånd till varandra
  • placera gäster med rätt avstånd vid varje bord
  • inför ett nummerlappssystem för att undvika trängsel när gäster ska hämta mat till borden

question_answer Fick du hjälp av informationen på sidan?