Gör åtgärder mot trängsel på din servering
Coronapandemin måste bromsas i samhället. Därför har regeringen beslutat om en tillfällig lag om smittskydd på serveringsställen. Lagen betyder att du som driver servering är skyldig att göra smittskyddsåtgärder för att undvika trängsel och förhindra smittspridning på ditt serveringsställe, enligt gällande föreskrifter från Folkhälsomyndigheten.
Helsingborgs stad vill att din servering ska kunna fortsätta att ha öppet och servera mat till sittande gäster under coronapandemin. Men för att det ska fungera måste du minska risken för smittspridning på ditt serveringsställe och skydda din personal. Det gör du genom att ordna lokal, entré och/eller tillhörande områden på ditt serveringsställe så att gästerna kan undvika trängsel.
Så följer din servering föreskrifterna
För att undvika trängsel och minska risken för smittspridning på din servering, behöver du ha tydliga rutiner anpassade efter hur din lokal ser ut och hur många besökare du har. Här är några av de viktigaste rutinerna enligt Folkhälsomyndighetens allmänna råd till serveringsställen.
- möblera om borden eller ta bort bord för att undvika trängsel
- begränsa antalet gäster som får vistas i lokalen samtidigt
- markera det avstånd gäster ska hålla till varandra i köer till kassa, entré och toalett
- se till att gäster kan beställa och ta med sig mat från din servering utan att det blir trängsel
- skapa god framkomlighet i lokalen så att gäster kan röra sig till och mellan bord utan trängsel
- be gäster att vänta på bordsplacering innan de sätter sig i lokalen
- informera gästerna om att hålla avstånd till varandra
- placera gäster med rätt avstånd vid varje bord
- inför ett nummerlappssystem för att undvika trängsel när gäster ska hämta mat till borden
Observera att din kommentar blir en allmän handling som kan komma att läsas av andra.
Ange din e-postadress för att få återkoppling på din feedback.