Nya regler för förpackningsavfall från 1 januari 2024

Detta innehåll är äldre än 60 dagar.

Efter årsskiftet ska NSR bara hämta förpackningar från verksamheter som har anmält att de är samlokaliserade. Ändringen görs på grund av ny lagstiftning och gäller alla verksamheter.

Från den 1 januari 2024 har Sveriges kommuner bara ansvar för att hämta förpackningar från hushåll. Detta gör att NSR och andra kommunala avfallsbolag inte längre hämtar förpackningsavfall från verksamheter.

Verksamheter som anmäler att de är samlokaliserade och delar förpackningskärl med hushåll i ett flerbostadshus på fastigheten, undantas däremot från ändringen.

Vad behöver min verksamhet göra?

Efter årsskiftet har din verksamhet tre alternativ:

  1. Teckna avtal med en godkänd privat entreprenör
    Kontakta en privat entreprenör som du vill teckna abonnemang med. Om du har ett abonnemang för förpackningar hos NSR så behöver du säga upp det och be entreprenören återkoppla till NSR för att komma överens om bytet. Har du redan ett abonnemang för förpackningsavfall med en privat entreprenör, behöver du inte göra något.
  2. Anmäl samlokalisering till NSR
    Om din verksamhet är samlokaliserad, det vill säga att den tillhör ett flerbostadshus, så kan du välja att dela kärl med hushållen i fastigheten. Detta förutsätter att din fastighetsägare tillåter det och att du anmäler samlokalisering till NSR. Observera att du behöver anmäla samlokalisering även om du redan idag delar kärl med hushållen i ett flerbostadshus. NSR har mer information om hur du anmäler samlokalisering.
  3. Lämna förpackningar på en mottagningsplats
    Din verksamhet kommer framöver att kunna lämna förpackningsavfallet på särskilda mottagningsplatser utan någon kostnad. De nya mottagningsplatserna för verksamheters förpackningsavfall kommer inte att drivas av NSR och är inte beslutade än. NSR återkommer med mer information om mottagningsplatserna när den finns. Observera att verksamheter inte kan lämna förpackningsavfall på återvinningsstationerna eftersom dessa bara är till för hushållen.

NSR hämtar restavfall, matavfall och tidningar

NSR fortsätter att hämta utsorterat restavfall, matavfall och tidningar från din verksamhet precis som tidigare, eftersom detta räknas som kommunalt avfall. Kommunalt avfall uppstår normalt i kontor, personalmatsalar, restauranger, storkök och butiker. Om din verksamhet har matavfall från livsmedelsproduktion eller grossistverksamhet, räknas det däremot inte som kommunalt avfall. Då behöver du anlita en privat entreprenör med tillstånd att transportera avfall.

Mer nyheter och information om förpackningsavfall finns hos NSR.

Fick du hjälp av informationen på sidan?

Kontakta kommunen — en väg in

När du kontaktar oss är det kommunvägledarna på Helsingborg kontaktcenter som tar hand om dina frågor. Ditt ärende sparas och blir en allmän handling som kan komma att läsas av andra. Du hittar information om hur Helsingborgs stad behandlar personuppgifter längst ner på sidan.

Helsingborgs stad i sociala medier:
Facebook
Instagram
Linkedin

Öppettider

Måndag–onsdag: 08:00 - 17:00

Torsdag: 08:00 - 18:00

Fredag: 08:00 - 17:00

Avvikande öppettider kan förekomma i samband med röda dagar, samt dag innan röd dag.

Chatta

Få svar direkt – chatta med en kommunvägledare.

Mejla

Få svar inom 24 timmar
kontaktcenter@helsingborg.se

Besök

Besök oss på Helsingborg Kontaktcenter på Stortorget 17.

Ring

Prata med en kommunvägledare på telefon 042-10 50 00