Intervju med Alejandro Bustos – från Colombia till Helsingborg

Alejandro Bustos, en colombiansk entreprenör, kom till Helsingborg 2021 och har inga planer på att lämna och åka tillbaka till Colombia. – Helsingborg är en mycket säker stad med en välkomnande atmosfär, säger Alejandro.

Alejandro Bustos
Alejandro Bustos trivs i Helsingborg

Alejandro Bustos, en colombiansk entreprenör, kom till Helsingborg 2021 för att återförenas med sin dåvarande partner, som studerade ett masterprogram vid Lunds universitet Campus Helsingborg. Alejandro hade tidigare känt till Sverige och Stockholm, men för honom var Helsingborg en okänd plats tills han faktiskt besökte staden.

Alejandro har en bakgrund inom journalistik och historia och är mycket nyfiken på nya kulturer. Trots att han gick igenom en skilsmässa under sitt första år i Helsingborg bestämde han sig för att stanna. Idag är Alejandro egenföretagare och driver två företag inom marknadsföring och kommunikationstjänster, ett företag registrerat i Colombia och ett i Sverige.

– Jag har fått många nya vänner i Helsingborg och jag har inga planer på att lämna och åka tillbaka till Colombia.

Ett blomstrande expat-community

Är det något som har förvånat dig sedan du flyttade till Helsingborg?

Jag kan fortfarande inte komma över det faktum att det finns ett så engagerat och blomstrande expat community i Helsingborg, och en bra blandning mellan svenskar och internationella. Som entreprenör är jag imponerad av antalet start-ups och innovationshubbar som en stad av Helsingborgs storlek kan erbjuda. Ett annat intressant faktum som jag inte hade en aning om tidigare är att Helsingborg har Sveriges näst största hamn och är en mycket viktig logistisk nod i södra Sverige. Till exempel anländer alla bananer som skeppas till Sverige till Helsingborgs hamn.

Bild av deltagare vid internationellt program

Alejandros 3 bästa saker med att bo i Helsingborg:

  • Helsingborg har den perfekta balansen mellan en småstad och en storstad!
  • Staden har ett rikt kulturliv, barer och restauranger men det är inte för trångt och hektiskt.
  • Helsingborg är en mycket säker stad med en välkomnande atmosfär.

Kan du rekommendera Helsingborg till andra internationella studenter?

Ja, det finns något här för alla! Oavsett vilka incitament du har för att flytta till Helsingborg kommer det alltid att finnas aktiviteter och tjänster som hjälper och vägleder dig. Helsingborg är också ett växthus för nya idéer, där du kan hitta både offentligt och privat kapital för att utveckla projekt. Svenskar är också riktigt bra vänner. – Man kan tänka på svenskar som popcorn, säger Alejandro och skrattar. De kan vara lite jobbiga i början, och när det är kallt, men när du väl har värmt upp dem och de litar på dig så kommer de att poppa och ge dig så mycket tillbaka.

Fick du hjälp av informationen på sidan?

Kontakta kommunen — en väg in

När du kontaktar oss är det kommunvägledarna på Helsingborg kontaktcenter som tar hand om dina frågor. Ditt ärende sparas och blir en allmän handling som kan komma att läsas av andra. Du hittar information om hur Helsingborgs stad behandlar personuppgifter längst ner på sidan.

Helsingborgs stad i sociala medier:
Facebook
Instagram
Linkedin

Öppettider

Måndag–onsdag: 08:00 — 17:00

Torsdag: 08:00 — 18:00

Fredag: 08:00 — 17:00

Avvikande öppettider kan förekomma i samband med röda dagar, samt dag innan röd dag.

Chatta

Få svar direkt – chatta med en kommunvägledare.

Mejla

Få svar inom 24 timmar
kontaktcenter@helsingborg.se

Besök

Besök oss på Helsingborg Kontaktcenter på Stortorget 17.

Ring

Prata med en kommunvägledare på telefon 042-10 50 00