Helsingborgs stad ska testa robotiserad sophämtning

Detta innehåll är äldre än 60 dagar.

Helsingborgs stad ska tillsammans med Robot Minds AB och Nordvästra Skånes Renhållnings AB (NSR) genomföra ett projekt där självkörande robotar hämtar soporna. Det ska bland annat bidra till att de boende slipper störas av bullrande och blockerande sopbilar samt att minska utsläppen.

Den tilltagande urbaniseringen har resulterat i allt större mängder avfall i våra städer och mängderna förväntas fortsätta öka.

Helsingborgs stad får 2,8 miljoner kronor från Sveriges innovationsmyndighet Vinnova

Pengarna som projektet får ska användas till att utveckla en robot som klarar av att hämta sopkärl i vanliga avfallsrum och leverera dem till en uppsamlingsplats. Därifrån transporteras soporna av vanliga sopbilar till en återvinningsanläggning. Roboten testas först i testmiljö och sen under verkliga förhållanden

Mer om projektet

Projektet vill undersöka flera olika saker. Dels om det över huvud taget går att genomföra sophämtningen rent praktiskt, med den teknik och den infrastruktur som krävs. Dels om det går att genomföra med de lagar som finns i dag, eller om lagarna behöver uppdateras. Dels om det ger de boende några fördelar och om det bär sig ekonomiskt.

Dessutom finns det begränsade erfarenheter av att använda tjänsterobotar ute i staden och människor är ovana vid att samsas med dem i stadsrummet. Det är också en aspekt som ska undersökas.

Läs mer om satsningen. 

Fick du hjälp av informationen på sidan?

Kontakta kommunen — en väg in

När du kontaktar oss är det kommunvägledarna på Helsingborg kontaktcenter som tar hand om dina frågor. Ditt ärende sparas och blir en allmän handling som kan komma att läsas av andra. Du hittar information om hur Helsingborgs stad behandlar personuppgifter längst ner på sidan.

Helsingborgs stad i sociala medier:
Facebook
Instagram
Linkedin

Öppettider

Måndag–onsdag: 08:00 — 17:00

Torsdag: 08:00 — 18:00

Fredag: 08:00 — 17:00

Avvikande öppettider kan förekomma i samband med röda dagar, samt dag innan röd dag.

Chatta

Få svar direkt – chatta med en kommunvägledare.

Mejla

Få svar inom 24 timmar
kontaktcenter@helsingborg.se

Besök

Besök oss på Helsingborg Kontaktcenter på Stortorget 17.

Ring

Prata med en kommunvägledare på telefon 042-10 50 00