Helsingborgarnas klimatavtal och Elis Textil Service vinner miljöpriset 2022

Detta innehåll är äldre än 60 dagar.

Varje år delar Helsingborgs stad ut miljöpriset till en eller flera aktörer som gjort en insats för klimatet eller miljön. Årets pris går till Helsingborgarnas klimatavtal och Elis Textil Service. Båda inspirerar med sitt arbete och hjälper till att lyfta klimatfrågan.

– Pristagarna har tagit ambitiösa kliv för klimatet. Invånare och näringslivet är viktiga i omställningsarbetet som vi behöver göra i Helsingborg, säger Henrik Frindberg, miljödirektör i Helsingborgs stad.

helsingsborgs stads miljopris 2022 prisutdelning

Cirkulär affärsmodell minskar miljöpåverkan

Elis Textil Service arbetar efter en cirkulär affärsmodell, där de hyr ut, tvättar och lagar textilier åt sina kunder – om och om igen. Med sin verksamhet har Elis Textil Service visat att det går att förena miljömässig, social och ekonomisk hållbarhet. Företaget var först i Sverige med att leverera textiler med eldrivna lastbilar, och ett av de första företagen att skriva under Helsingborgs klimatavtal med målet att vara klimatneutrala 2030.

– Att vi får den här utmärkelsen blir ett kvitto på att det vi gör spelar roll, säger Betty Rosenlind, platschef på Elis Textil Service i Helsingborg.

Betty Rosenlinds råd till företag som vill göra liknande satsningar är att nyttja andras kunskap och att nätverka.

– Vi har inte tid att uppfinna alla lösningar själva, utan använd den kunskapen som finns, oavsett om det kommer från en aktör inom din egen bransch eller från en annan sektor. Våra dörrar är alltid öppna och ni är välkomna när som helst, säger Betty Rosenlind.

Ett initiativ av helsingborgare för helsingborgare

Helsingborgarnas klimatavtal är ett initiativ av helsingborgare – för helsingborgare. Initiativet arbetar för att Helsingborg ska bli en grönare stad och uppnå klimatmålen. Helsingborgarnas klimatavtal vinner miljöpriset för sitt arbete med att driva opinion och signalera till politiken och staden att ta klimatfrågan på allvar. De som skriver på avtalet väljer själva en förändring de vill göra i sin vardag för att leva mer hållbart. Initiativet anordnar även möten, dialoger och workshops som ger fler möjligheten att engagera sig.

– Vi startade det framför allt för att vi ville göra det möjligt för helsingborgare att vara med och påverka och göra skillnad för att kunna skapa en hållbar stad, säger Hanna Bergström, en av initiativtagarna till Helsingborgarnas klimatavtal.

Initiativtagarnas råd till de som vill göra mer är att söka upp likasinnade, exempelvis genom att söka sig till föreningar och organisationer.

– Det finns mycket gemenskap och stöd att hitta där. Det är när vi organiserar och blir en stor massa som vi verkligen kan påverka och göra skillnad, säger initiativtagare Rebecca Arfwedson.

Fick du hjälp av informationen på sidan?

Kontakta kommunen — en väg in

När du kontaktar oss är det kommunvägledarna på Helsingborg kontaktcenter som tar hand om dina frågor. Ditt ärende sparas och blir en allmän handling som kan komma att läsas av andra. Du hittar information om hur Helsingborgs stad behandlar personuppgifter längst ner på sidan.

Helsingborgs stad i sociala medier:
Facebook
Instagram
Linkedin

Öppettider

Måndag–onsdag: 08:00 - 17:00

Torsdag: 08:00 - 18:00

Fredag: 08:00 - 17:00

Avvikande öppettider kan förekomma i samband med röda dagar, samt dag innan röd dag.

Chatta

Få svar direkt – chatta med en kommunvägledare.

Mejla

Få svar inom 24 timmar
kontaktcenter@helsingborg.se

Besök

Besök oss på Helsingborg Kontaktcenter på Stortorget 17.

Ring

Prata med en kommunvägledare på telefon 042-10 50 00