Fyra risker att ha koll på i sommarvärmen
Så är det äntligen sommar igen! Nu är det tid för ledighet för många och säsongstoppar för andra. Oavsett önskar vi er en skön sommar och delar några tips om kylförvaring, försäljning vid event, glasshantering och rena isbitar till drinkarna. Läs ett utdrag från Miljöförvaltningens nyhetsbrev.
Fyra risker att ha koll på i sommarvärmen
Sommarväder med värme och fukt gör att matens hållbarhet blir kortare och bakterier kan trivas och spridas bättre. Här är fyra risker att ha koll på i sommar och tips om hur du kan hantera dem.
Kylförvaring i rätt temperatur
Fel temperatur vid nedkylning och kylförvaring är en av de vanligaste orsakerna till att kunder drabbas av matförgiftning. Så hanterar du riskerna:
- Säkra att din kylförvaring har tillräcklig kapacitet för att hålla dina livsmedel kylda.
- Följ specifika anvisningar om förvaring för olika livsmedel.
- Ta hand om varor som måste förvaras i kyl och frys direkt efter varuleverans.
- Använd kylväska med frysta kylklampar om du hämtar maten själv hos din leverantör.
- Håll frysen på -18°C eller lägre för att behålla livsmedlens kvalitet.
- Förvara maten skyddat från smuts, flugor och andra skadedjur.
- Håll avfallsbehållare rena och se till att de går att stänga.
- Töm och transportera bort avfall från lokalen så snart som möjligt.
Mobil servering vid evenemang
Att servera mat och dryck från matvagn på en stadsfestival eller ett annat evenemang kräver extra noggrannhet och anpassning serveringslokalen. Så hanterar du riskerna:
- Använd alltid hyllor eller plastpallar istället för att förvara livsmedel, utrustning och förpackningsmaterial direkt på marken.
- Ha en fungerande termometer och gör regelbundna temperaturkontroller.
- Se till att de som hanterar oförpackade livsmedel ska ha möjlighet att tvätta händerna.
- Märk färdigförpackade livsmedel korrekt och tydligt på svenska.
- Beställ varor från godkända leverantörer och spara följesedlar och kvitton, så att alla livsmedel kan spåras ett steg bakåt i kedjan vid en kontroll.
Säkra glass- och ismaskiner
Bakterier kan lätt trivas och börja växa inuti och runt glass- och ismaskiner. Därför är det extra viktigt med rengöring, hygien och skötsel. Så hanterar du riskerna:
- Förvara glassmixen kallt för snabbare kylning och minskad bakterietillväxt.
- Om det dröjer mellan kunderna, mata ut och kassera en liten mängd glass från maskinen innan nästa servering.
- Följ tillverkarens instruktioner för rengöring av glassmaskinen.
- Töm och rengör ismaskinen regelbundet för att undvika bakterietillväxt.
- Kontrollera ytorna inuti ismaskinen efter smuts eller röd beläggning. Om det finns behöver maskinen rengöras och isen bytas ut.
- Rengör isskopan regelbundet, så att inte smuts och bakterier sprids från skopan till isbitar i kundens mat eller dryck.
Fräsch servering av glass
Kul- och mjukglass är känsliga livsmedel som behöver hanteras hygieniskt och korrekt i sommarvärmen.
- Förvara glassen kallt och följ förpackningens anvisningar.
- Skydda glassen från solljus och flugor genom att stänga locken eller täcka över glassboxen när det är få kunder.
- Skölj skopan i vatten mellan smakerna och byt skopa, vatten och behållare regelbundet.
- Använd olika skopor för olika sorteras glass (gräddglass, nötglass, mjölkfri glass) för att undvika att sprida allergener vidare.
- Förvara och hantera såser, rån och liknande så att det inte får kontakt med allergener.
Ha en solig och säker sommarsäsong!
Observera att din kommentar blir en allmän handling som kan komma att läsas av andra.
Ange din e-postadress för att få återkoppling på din feedback.