Efterlängtad comeback för Hbg Talks: ”Mötet mellan människor utvecklar och lyfter”

Detta innehåll är äldre än 60 dagar.

Stadens näringsliv samlades på Clarion Hotel Sea U för att få svar på frågan: Vart är vi på väg?

Stämningen var på topp och bistron var fylld till brädden när årets upplaga av Hbg Talks äntligen kunde lämna perrongen. Konferensen har på grund av pandemin tagit ett flera år långt uppehåll, men nu var det alltså dags igen. Och intresset för dagen var stort; nästan 400 personer samlades under torsdagen på Clarion Hotel Sea U för att ta del av dagens fartfyllda program.

Det blev en härlig stämning och så tydligt att det vi tror på stämmer – mötet mellan människor utvecklar och lyfter, säger Jan Magnusson, näringslivsutvecklare Helsingborgs stad.

Fast egentligen var det inte tal om ett fartfyllt program utan om en fartfylld tidtabell. Årets tema var nämligen ”vart är vi på väg?” och evenemanget gick därmed i tågets tecken. Besökarna välkomnades av moderatorn – förlåt reseledaren – Catarina Rolfsdotter-Jansson och dagen inleddes med att Peter Danielsson, ordföranden för Familjen Helsingborg, gav en nulägesbild av näringslivet i Nordvästra Skåne samt vart det är på väg härnäst.

Vart är vi på väg när det gäller att arbeta på plats och på distans? Den frågan adresserades av nästa talare på scenen; Heléne Lidström, expert på förändringsprocesser. Hon lyfte vikten av tydlighet kring varför man gör på det ena eller det andra sättet, och tryckte extra på att skapa en arbetsplats som medarbetarna vill vara på, och som ger dem den service de efterfrågar. Hur gör man till exempel om medarbetare som har skaffat hund under pandemin numera har svårt att arbeta på plats? Ja, om det är möjligt kan ju ett sätt vara att låta dem ta med hunden till jobbet.

Heléne Lidström efterföljdes av Anna Kinberg Batra, före detta partiledare för Moderaterna och fortsatt engagerad i frågor som rör samhällsutveckling. Hon listade bland annat en rad faktorer som påverkar ledarskap, och påpekade att ledarskap nu handlar om att förstå att omvärlden förändras.

Det är inte bara viktigt att våga agera, det kan vara direkt farligt att inte göra det, sade Anna Kinberg Batra och hyllade Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj för sin förmåga att ställa om och fokusera på det som är viktigt här och nu.

I precis rätt tid – nämligen under vad som verkade vara ett strömavbrott – dök Öresundskrafts vd och koncernchef Anders Östlund upp på scenen för att tala om det högaktuella ämnet ”Räcker elen till alla?”. Det gör den förhoppningsvis, men Anders Östlunds klara besked var att det behövs mer elproduktion i Skåne.

Det finns många lösningar men ingen har en plan, konstaterade han.

Att gå från ord till handling alltså – ett tips som nog går att applicera i de flesta verksamheter.

Men vad är väl ord och handling om man inte har medarbetarna med på resan? Det frågade sig dirigenten Kristofer Wåhlander, som gästade Hbg Talks för att prata om ledarskap och samspel.

Jag som ledare är till 100 procent utlämnad till musikernas skicklighet, förståelse och kompetens. Och mest av allt är jag utlämnad till deras vilja. Om de inte ger allt så blir det ingen succé, sammanfattade han.

Innan dagen avrundades av den skånska komikern Petrina Solange, fick Hbg Talks-tågets passagerare stifta bekantskap med Peter Fellman, chefredaktör på Dagens Industri, och författaren Linda Hammarstrand. Fellman gav sin syn på vart finansmarknaden och industrin är på väg och varnade för orosmoln som Rysslands invasionskrig i Ukraina, klimathotet och energikrisen.

Desto muntrare blev det när Linda Hammarstrand gav sina bästa tips för hur man skapar en vinnande kultur på arbetsplatsen. Bland tipsen: Hitta ert värde och se till att lev efter det varje dag, satsa på en positiv stämning och gnällfria zoner samt se till att främja nyfikenhet och samverkan.

Framtiden kommer av sig själv men framstegen måste vi göra själva, sade hon.

Allt som allt blev årets Hbg Talks en framåtblickande tillställning med positiva undertoner. Och kanske bäst av allt – äntligen fick vi möjlighet att ses och nätverka igen. Vi ses igen!

Jan Magnusson
Jan Magnusson, Näringslivsutvecklare på stadsledningsförvaltningens avdelning Näringsliv och Destination

Fick du hjälp av informationen på sidan?

Kontakta kommunen — en väg in

När du kontaktar oss är det kommunvägledarna på Helsingborg kontaktcenter som tar hand om dina frågor. Ditt ärende sparas och blir en allmän handling som kan komma att läsas av andra. Du hittar information om hur Helsingborgs stad behandlar personuppgifter längst ner på sidan.

Helsingborgs stad i sociala medier:
Facebook
Instagram
Linkedin

Öppettider

Måndag–onsdag: 08:00 - 17:00

Torsdag: 08:00 - 18:00

Fredag: 08:00 - 17:00

Avvikande öppettider kan förekomma i samband med röda dagar, samt dag innan röd dag.

Chatta

Få svar direkt – chatta med en kommunvägledare.

Mejla

Få svar inom 24 timmar
kontaktcenter@helsingborg.se

Besök

Besök oss på Helsingborg Kontaktcenter på Stortorget 17.

Ring

Prata med en kommunvägledare på telefon 042-10 50 00