Djupdykning i startups på årets sista Näringslivsfrukost

Detta innehåll är äldre än 60 dagar.

Unga bolag med nydanande teknologi och affärsmodeller är en viktig del i att skapa tillväxt i ett samhälle och sprida tekniska innovationer till etablerade företag. På årets sista Näringslivsfrukost stod startups och deras möjligheter och fallgropar i fokus.

Digital teknik, det vill säga tech, har länge varit fokus i startupbranschens kikarsikten. Men på bara några år har utvecklingen förändrats. Idag letar riskkapitalister och startupfonder allt mer efter företag som jobbar med hållbarhet, såväl så socialt som ekologiskt. Det säger Jeanette Andersson, finansieringsrådgivare på Minc i Malmö.

– Livsmedel är en sådan bransch. Många är trötta på stora bolag. Men det är också svårt för små bolag att nå ut. Så där skulle jag definitivt hålla koll som investerare, säger Jeanette Andersson.

Jeanette Andersson från Minc i Malmö föreläser om startups på näringslivsfrukosten.
Jeanette Andersson från Minc i Malmö föreläser om startups på näringslivsfrukosten. Bild: Martin Strandberg

Investeringar och riskkapital är avgörande för startups. De är nydanande bolag med tillväxtpotential, ofta i obeprövade nischer. Det innebär att investerare i startups kan få leva med en lång period utan positivt kassaflöde eller vinst.

– Startups är ofta både intressanta och högt värderade. Men det kan komma en tidpunkt när man som investerare måste avgöra om man ska fortsätta att gå in med pengar eller inte. Hur man avgör det finns det inget enkelt svar på. Men jag brukar gå mycket på hur de som startat företaget ser på företaget och sitt engagemang, säger Jeanette Andersson.

Kapital från olika håll

Kapital till startups kommer inte bara från enskilda personer, så kallade affärsänglar, det kommer även från fonder och genom att notera bolaget på t ex Aktietorget och motsvarande.

– Sen finns också varianter av crowdfunding. Det man ska komma ihåg med det är att man får väldigt många intressenter som har en liten andel var, säger Jeanette Andersson.

På många platser finns också inkubatorer för startups, till exempel ThinkAccelerate i Helsingborg och Minc i Malmö.

– Inkubatorer och Acceleratorer är  värdefulla för startups. Men det har också kommit in väldigt många inkubatorer väldigt snabbt. Jag tror vi kommer se en konsolidering, säger Jeanette Andersson.

Publik på näringslivsfrukosten.
Bild: Martin Strandberg

Inkubatorer är viktiga

Inkubatorer och Acceleratorer spelar en  viktig roll  i att stötta företagen i utvecklingen. På längre sikt är det bara en av tio som överlever. Jeanette Anderssons råd är därför att som investerare arbeta i nätverk.

– Att saminvestera är många gånger klokt. Sen är det också roligt att jobba med startups. Det är otroligt inspirerande. Men man ska inte glömma bort att lyssna in och vara kritisk, säger hon.

En bransch som ännu är ganska outforskad mark för startups är offentlig förvaltning. Men det är på väg att ändras.

– I Sverige tror vi gärna att vi kommit långt inom digitalisering av offentlig förvaltning. Och det har vi på vissa områden, inte minst ni här i Helsingborg. Men andra länder som Italien och Estland har kommit längre. Här finns absolut potential för startups, säger Jeanette Andersson.

Nästa Näringslivsfrukost arrangeras 7 februari. Då är temat produktivitet och effektivitet.

Fick du hjälp av informationen på sidan?

Kontakta kommunen — en väg in

När du kontaktar oss är det kommunvägledarna på Helsingborg kontaktcenter som tar hand om dina frågor. Ditt ärende sparas och blir en allmän handling som kan komma att läsas av andra. Du hittar information om hur Helsingborgs stad behandlar personuppgifter längst ner på sidan.

Helsingborgs stad i sociala medier:
Facebook
Instagram
Linkedin

Öppettider

Måndag–onsdag: 08:00 — 17:00

Torsdag: 08:00 — 18:00

Fredag: 08:00 — 17:00

Avvikande öppettider kan förekomma i samband med röda dagar, samt dag innan röd dag.

Chatta

Få svar direkt – chatta med en kommunvägledare.

Mejla

Få svar inom 24 timmar
kontaktcenter@helsingborg.se

Besök

Besök oss på Helsingborg Kontaktcenter på Stortorget 17.

Ring

Prata med en kommunvägledare på telefon 042-10 50 00